COSMOPOLIS και Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας μάς προσκαλούν στην 1η Φωτογραφική Εβδομάδα

Μία εβδομάδα δράσεων γύρω από την καλλιτεχνική φωτογραφία απλώνεται σε όλη την Καβάλα-Διαβάστε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Ο Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας διοργανώνει την πρώτη Φωτογραφική Εβδομάδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Καβάλας από την Τετάρτη 25 έως και την Τρίτη 31 Αυγούστου 2021 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Cosmopolis. Το εγχείρημα αυτό υλοποιείται με την οικονομική ενίσχυση και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την υποστήριξη του Δήμου Καβάλας και της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ.

Μία εβδομάδα δράσεων γύρω από την καλλιτεχνική φωτογραφία, όπως έκθεση των μελών του ΦΟΚ, συμμετοχική έκθεση από πρόσφυγες που διαμένουν στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Καβάλας και μέλη του ΦΟΚ, προβολές φωτογραφικών εργασιών όμορων φωτογραφικών ομάδων, προβολές ταινιών, ντοκιμαντέρ και ομιλίες για τη φωτογραφία, εργαστήρι φωτογραφίας για μικρούς και μεγάλους και τέλος την δυνατότητα επίσκεψης μιας οπτικής συσκευής (Camera Obscura) και την παρατήρηση ενός φυσικού φαινομένου που οδήγησε στην ανακάλυψη της φωτογραφικής μηχανής και της φωτογραφίας.

Έκθεση φωτογραφίας και ψηφιακές προβολές

Την Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021 στις 20:00 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης των μελών του ΦΟΚ “The New Normal” στο 5ο Γυμνάσιο Καβάλας στην περιοχή της Παναγίας, την επιμέλεια της οποίας έχει αναλάβει ο φωτογράφος, Στράτος Καλαφάτης. Η έκθεση παρουσιάζει φωτογραφίες που προέκυψαν από την πρωτόγνωρη συνθήκη της πανδημίας.

Συμμετέχουν έμπειροι αλλά και νέοι φωτογράφοι, στοχεύοντας σε μια συλλογική δράση  που θα μας βοηθήσει να επιστρέψουμε στην εξωστρέφεια, την συλλογικότητα και την δια ζώσης επικοινωνία. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί η συμμετοχική έκθεση φωτογραφίας με θέμα την «Μητέρα» με πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και υλοποιείται από τον ΦΟΚ. Σε αυτήν την έκθεση η μητρότητα «αναδύεται» μέσα από τη σκέψη και το συναίσθημα παιδιών και ενηλίκων κάθε ηλικίας και διαφορετικών εθνικοτήτων, που διαμένουν στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Καβάλας.

Τα έργα θα εκτίθενται μέχρι και την Τρίτη 31 Αυγούστου και θα είναι δυνατή η επίσκεψη της έκθεσης, καθημερινά από 10:00-14:00 και 18:00-22:00. Είσοδος ελεύθερη.

Παράλληλες Δράσεις στο 5ο Γυμνάσιο Καβάλας

Στον προαύλιο χώρο του 5ου γυμνασίου Καβάλας, θα διεξαχθεί μία σειρά από προβολές:

  • Πέμπτη 26/08, 20:00 προβολή οπτικού υλικού του σκηνοθέτη James Chressanthis και προβολή της μικρού μήκους ταινίας «Χρυσό βιβλίο-Unique chance» του Στέλιου Παπαδημητρίου και συζήτηση πάνω στη φωτογραφία της ταινίας. Συντονισμός Στράτος Καλαφάτης. Είσοδος ελεύθερη
  • Παρασκευή 27/08, 20:00 συνομιλίες για την φωτογραφία με την Λία Ναλμπαντίδου και την Αθανασία Παπαδοπούλου. Είσοδος ελεύθερη
  • Σάββατο 28/08, 20:00 παρουσίαση του φωτογραφικού έργου της Φωτογραφικής Ομάδας Κομοτηνής και της Φωτογραφικής Ομάδας Δράμας «ΕΦΟΔΟΣ». Είσοδος ελεύθερη
  • Κυριακή 29/09, 20:00 προβολή ταινίας σε συνεργασία με το τμήμα κινηματογράφου του ΑΠΘ: Pick up a record, get back with a movie clip. Είσοδος ελεύθερη

Κινηματογράφος Ζέφυρος

Τις δύο τελευταίες μέρες της Φωτογραφικής Εβδομάδας, οι προβολές μεταφέρονται στον θερινό κινηματογράφο Ζέφυρο.

  • Δευτέρα 30/08, προβολή της ταινίας “No subtitles necessary Lazlo &Vilmos” του James Chressanthis
  • Τρίτη 31/08, προβολή της ταινίας «Ιερόσυλοι» της Μάρσας Μακρή

Camera Obscura

Στην πλατεία Ελευθερίας από τις 26/8 και μέχρι τις 29/8 το κοινό έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί σε μία κατασκευή που ονομάζεται Camera Obscura. Στα Λατινικά camera σημαίνει αίθουσα-δωμάτιο, ενώ obscura σημαίνει σκοτεινό) είναι μία οπτική συσκευή (ίσως το απλούστερο οπτικό όργανο) που προβάλλει το είδωλο του περιβάλλοντος χώρου σε μία οθόνη. Χρησιμοποιείται στη ζωγραφική, αλλά και για ψυχαγωγία, και ήταν μία από τις εφευρέσεις που οδήγησαν στη φωτογραφία και τη φωτογραφική μηχανή. Μία πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία για μικρούς και μεγάλους. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό καθημερινά 11:00-13:00 και 17:00-19:00.

Το Σάββατο 28 Αυγούστου 2021 στις 11:00 το εργαστήριο «Camera Obscura και οι βασικές αρχές της φωτογραφικής εικόνας», με τη Λία Ναλμπαντίδου θα μυήσει μικρούς και μεγάλους στα μυστικά της.

Ο  ΦΟΚ επικοινωνεί σε ένα ευρύτερο κοινό τις δράσεις του, δημιουργώντας έναν πόλο έλξης φίλων της φωτογραφίας στην Καβάλα και ένα πεδίο προβολής της, στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Ελλάδας.

Τέλος, ο ΦΟΚ θα ήθελε να εκφράσει τις θερμές του ευχαριστίες στη Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας για την παραχώρηση του θερινού κινηματογράφου «Ζέφυρος» και τις τοπικές επιχειρήσεις που με τις χορηγίες τους, βοήθησαν στην υλοποίηση του εγχειρήματος.

  • Mantility
  • Yannis Resort Hotel
  • Marmita Beer
  • Chrisanthidis delights
  • ΒΙΚΡΕ
  • Estate Chatzigeorgiou

Στοιχεία επικοινωνίας

  • Σώτη Τυρολόγου: 6932 563565
  • Ηλίας Κουμουλίδης: 6977 469909