Καβάλα: Ο Νίκος Ξυδάκης «κοινώνησε» τον Λόγο του Σολωμού μέσα από ήχους της καθ’ ημάς Ανατολής [φωτογραφίες]

Φεστιβάλ Φιλίππων: Η «Ξανθούλα», η «Ευρυκόμη», οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» και ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» έσμιξαν με «τ' άγιο δισκοπότηρο και το χρυσό ψαλτήρι» στο Φρούριο Καβάλας


Φωτογραφίες: Λάσκαρης Τσούτσας

Η«αυλαία» στο αφιέρωμα του 64ου Φεστιβάλ Φιλίππων «Διονύσιος Σολωμός-Ύμνος εις την Ελευθερίαν» δεν θα μπορούσε να «πέσει» με καλύτερο τρόπο μετά από δύο μήνες όπου ο Λόγος του εθνικού μας ποιητή «φωτίστηκε» σχεδόν από όλες τις πλευρές με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, ερευνητών, ακαδημαϊκών κ.ά. [διαβάστε περισσότερα πατώντας εδώ].

Σε μια συναυλία –που δυστυχώς δεν «ευτύχησε» να έχει πολύ κόσμο– στο Φρούριο Καβάλας, ο Νίκος Ξυδάκης και οι συνεργάτες του παρουσίασαν το βράδυ της Δευτέρας 23 Αυγούστου 2021 την «εργασία» του συνθέτη επάνω στον Διονύσιο Σολωμό με τον συνδυασμό της μελωδίας και του Λόγου του ποιητή να «φυσούν» σαν το πιο δροσερό αυγουστιάτικο αεράκι.

Η [μονοθεματική] συναυλία ήταν χωρισμένη σε δύο μέρη: στο πρώτο, με τίτλο «Προς τον κύριο Γεώργιο Δε Ρώσση» ακούστηκαν μελοποιήσεις πρώιμων ποιημάτων του Σολωμού ενώ στο δεύτερο ο συνθέτης παρουσίασε τη δική του μουσική «ανάγνωση» του Εθνικού Ύμνου και «σπαράγματα» από τους Ελεύθερους Πολιορκημένους.

Τα τραγούδια αυτά ερμηνεύτηκαν από ένα «σφιχτό» τρίο [κανονάκι, κλασική κιθάρα, βιολοντσέλο] υπό το «πρόσταγμα» του Αλέξανδρου Καψοκαβάδη [κιθάρα, τραγούδι, ενορχηστρώσεις] και την αισθαντική φωνή του ίδιου του συνθέτη να πλαισιώνεται από τα «δροσερά» σεγόντα (και) των υπολοίπων μουσικών [Έφη Ζαϊτίδου και Δέσποινα Σπανού].

30 ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση της μουσικής «ανάγνωσης» του Διονυσίου Σολωμού από τον Νίκο Ξυδάκη, αποδείχτηκε για ακόμη μια φορά περίτρανα ότι ο Αιγυπτιώτης συνθέτης [γεννημένος στο Κάιρο το 1952-διαβάστε το πλήρες βιογραφικό του πατώντας εδώ] έχει έναν μοναδικό τρόπο προσέγγισης του ποιητικού Λόγου αλλά και μία απόλυτα προσωπική αισθητική «σφραγίδα» που διαχρονικά αποδεικνύεται αλάνθαστη.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από τη «σολωμική» συναυλία του Νίκου Ξυδάκη στην Καβάλα