Καβάλα: Η φωτογραφία γίνεται ένα ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό βίωμα μέσα από έναν «σκοτεινό θάλαμο»

Ο Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας, το Cosmopolis και η Σοφία Βυζοβίτη παρουσιάζουν μια μοναδική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους στην καρδιά της πόλης-«Συγκάτοικος» της δράσης και ένα εργαστήριο φωτογραφίας

Ο Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας και το Cosmopolis παρουσιάζουν στην πλατεία Ελευθερίας μια επισκέψιμη και διαδραστική Camera Obscura σε μέγεθος δωματίου.

Πρόκειται για μια οπτική συσκευή με ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Η CameraObscura ή αλλιώς ο «σκοτεινός θάλαμος» είναι ένα φωτοστεγές δωμάτιο με μια οπή στην μία πλευρά. Το φως που διαπερνά την οπή σχηματίζει ένα αντεστραμμένο είδωλο του περιβάλλοντος χώρου στην απέναντι της πλευρά. Η βασική αυτή αρχή που είναι γνωστή από την εποχή του Αριστοτέλη οδήγησε τελικά τους πρωτοπόρους της φωτογραφίας στην τροποποίηση φορητών «σκοτεινών θαλάμων» και στη δημιουργία των πρώτων φωτογραφιών.

Εξερευνώντας τη διαδραστική αυτή κατασκευή μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να  γνωρίσουν με βιωματικό τρόπο τις βασικές αρχές οπτικής που διέπουν την λειτουργία της φωτογραφικής μηχανής, αλλά και του ανθρώπινου οφθαλμού.

Την κατασκευή πλαισιώνουν αφίσες με ενημερωτικό υλικό πάνω στη λειτουργία του σκοτεινού θαλάμου και την ιστορία του μέσου της φωτογραφίας. Επισκέψιμη με ελεύθερη είσοδο κάθε μέρα έως την Κυριακή 29 Αυγούστου 2021 κατά τις ώρες 10:00-13:00 και 17:00-19:00.

Την πρωτότυπη αυτή εγκατάσταση σχεδίασε αποκλειστικά για τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ Csompolisκαι της Φωτογραφικής Εβδομάδας, η αρχιτέκτονας, Καθηγήτρια στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Σοφία Βυζοβίτη.

Λίγα λόγια για τη Σοφία Βυζοβίτη

Η Σοφία Βυζοβίτη είναι διδάκτωρ της αρχιτεκτονικής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Delft, όπου συνεργάστηκε με το εργαστήριο θεωρίας και μεθοδολογίας του σχεδιασμού Design Knowledge Systems. Το υλοποιημένο έργο της αφορά κυρίως την αρχιτεκτονική της μικρής κλίμακας, ως προς τον ανασχεδιασμό υφιστάμενων κτιριακών κελυφών και την παραγωγή πειραματικών εγκαταστάσεων στον αστικό χώρο.

Αποτελεί πρωτοπόρα ερευνήτρια στις εφαρμογές της πτύχωσης στην αρχιτεκτονική. Έχει διακριθεί σε διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, έργα της έχουν εκτεθεί στη Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, του Ρότερνταμ και στην Ελλάδα. Συμμετέχει συστηματικά σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και ερευνητικά εργαστήρια. Έχει διδάξει αρχιτεκτονικό σχεδιασμό στον ελλαδικό και διεθνή χώρο.

Έχει συγγράψει τα βιβλία: Μικροκατοικία-Άτλαντας για αρχιτέκτονες, Folding Architecture: spatial, structural and organizational diagrams, Supersurfaces: Folding as a method of generating forms for architecture, products and fashion και Soft Shells: Porous and Deployable Architectural Screens [δείτε εδώ περισσότερα για τη Σοφία Βυζοβίτη].

Ημερήσιο εργαστήρι φωτογραφίας για παιδιά και εφήβους

Με αφορμή την κατασκευή αυτή, ο Φωτογραφικός Όμιλος διοργανώνει στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της «Φωτογραφικής Εβδομάδας» ένα εργαστήριο φωτογραφίας για μικρούς και μεγάλους [Πλατεία Ελευθερίας, δίπλα στην κατασκευή της Camera Obscura στις 11:00].

Θέμα του εργαστηρίου είναι η Camera Obscura και οι βασικές αρχές της φωτογραφικής εικόνας. Καλεσμένη για τη διεξαγωγή του εργαστηρίου η ανεξάρτητη φωτογράφος και έκτακτη διδάσκουσα στο ΤΕΕΤ-ΠΔΜ, Λία Ναλμπαντίδου.

Για δηλώσεις συμμετοχής μπείτε εδώ.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.