Η θεατρική «κάθαρση» των αγαλμάτων: Μια ιστορική σύνδεση με την αρχαιότητα με new age όρους [φωτογραφίες]

«Τα αγάλματα περιμένουν»: Το Θεσσαλικό Θέατρο, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας αφηγήθηκαν τα ντοκουμέντα της εποχής της Απόκρυψης του 1940 με εικόνες ενός σύγχρονου κόσμου σε περίοδο αποσύνθεσης και όρους... NETFLIX


Φωτογραφίες: Λάσκαρης Τσούτσας


Το Θεσσαλικό Θέατρο, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας «έφεραν» στο 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων και στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων την παράσταση «Τα αγάλματα περιμένουν» του Ανδρέα Φλουράκη σε σκηνοθεσία Κυριακής Σπανού.

Πρώτη ύλη της παράστασης η μεγάλη επιχείρηση η οποία έγινε συντεταγμένα από το ελληνικό κράτος αμέσως μετά την κήρυξη του Πολέμου, στις 28 Οκτωβρίου του 1940, μια κορυφαία πράξη της ελληνικής αρχαιολογίας. Με ταχύτητα, με σύστημα, μεθοδικά, με τάξη και με απόλυτη τήρηση διαδικασιών και πρακτικών, οι αρχαιολόγοι και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι φρόντισαν να κρύψουν χιλιάδες ευρήματα που σώθηκαν με αυτό τον τρόπο από τις αρπαγές των κατακτητών, ενώ ανά μουσείο είχαν συσταθεί επιτροπές απόκρυψης στις οποίες συμμετείχαν δικαστικοί, πανεπιστημιακοί και δημόσιοι λειτουργοί, με επικεφαλής κάποιον αρχαιολόγο.

Η παράσταση «μεταφράζει» αυτό το γεγονός σε μια πικρή κωμωδία επιστημονικής φαντασίας με μια new age γλώσσα και αισθητική, για να καταδείξει με μυθοπλαστική τεχνική την αρπαγή κάθε στοιχείου που μας δένει με την αρχαία κληρονομιά.

Αντι-ηρωικά πρόσωπα που ερμηνεύουν τη ζωή με όρους… NETFLIX, «αγάλματα» της καθημερινότητας, πλεγμένα με επιστημονική φαντασία, χιούμορ και αριστοφανική διάθεση και δεμένα με μια γρήγορη και «κινηματογραφική» σκηνοθεσία ανίχνευσαν επί σκηνής τη σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με τον πολιτισμό του τόπου του.

Δείτε φωτογραφίες από την παράσταση