«Ρέκβιεμ Αχμάτοβα και η Επέτειος» στην Καβάλα: Όταν η μουσική περιγράφει τη σχέση τέχνης και εξουσίας

Η «Καβάλα Μπροστά» φιλοξενεί τη μαγνητοσκοπημένη μετάδοση της παράστασης όπερας της Εναλλακτικής Σκηνής Εθνικής Λυρικής Σκηνής-Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου και επιφυλάσσει και μια έκπληξη

Ο Όμιλος Κοινωνικού και Πολιτικού Προβληματισμού «Η Καβάλα Μπροστά» προσκαλεί το φιλόμουσο κοινό της πόλης στη μαγνητοσκοπημένη μετάδοση της παράστασης όπερας της Εναλλακτικής Σκηνής Εθνικής Λυρικής Σκηνής-Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, «Ρέκβιεμ Αχμάτοβα και η Επέτειος» η οποία θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021 στις 21:00 στον θερινό κινηματογράφο «Ζέφυρος».

  • Σύνθεση: Χάρης Βρόντος
  • Μουσική διεύθυνση: Νίκος Βασιλείου
  • Σκηνοθεσία: Αγγέλα-Κλεοπάτρα Σαρόγλου
  • Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
  • Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
  • Βίντεο: Βασίλης Κεχαγιάς
  • Ερμηνεύουν: Γιάννης Γιαννίσης, Μαρισία Παπαλεξίου

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συνθέτη Χάρη Βρόντο, ενώ ο Ηλίας Γεωργακόπουλος από το Κάψουλα Cocktail Bar θα δημιουργήσει ένα κοκτέιλ αποκλειστικά για την εκδήλωση.

Ο Χάρης Βρόντος είναι μια από τις πιο συνεπείς φωνές στον χώρο του ελληνικού μουσικού θεάτρου των τελευταίων δεκαετιών, έχοντας συνθέσει πολυάριθμες όπερες. Δύο από τις μονόπρακτες όπερες δωματίου του (μια μορφή που εξερευνά εδώ και χρόνια) παρουσιάστηκαν σε ενιαία παράσταση στην Εναλλακτική Σκηνή.

Το Ρέκβιεμ Αχμάτοβα, βασισμένο σε ποίηση της Άννας Αχμάτοβα και του Χάρη Βλαβιανού, εκκινεί από τη ζωή της σπουδαίας Ρωσίδας ποιήτριας για να θέσει ερωτήματα για τη σχέση τέχνης και εξουσίας. Όπως σημειώνει ο συνθέτης, «στο Ρέκβιεμ Αχμάτοβα περιλαμβάνονται, με τη μορφή στίχων, περιστατικά εξόντωσης, εν ψυχρώ εκτέλεσης, φυλακίσεων και εξορίας ποιητών και καλλιτεχνών που δεν υπάκουσαν τυφλά στο δόγμα του σοσιαλιστικού ρεαλισμού στην τέχνη. Την ίδια περίοδο, καταδικασμένοι ως καλλιτέχνες της παρακμής, εξοντώνονταν, εξορίζονταν και έβλεπαν τα έργα τους να καίγονται ή ν’ απαγορεύονται πολλοί συγγραφείς, μουσικοί και ζωγράφοι, κυρίως Εβραίοι, από το ναζιστικό καθεστώς στη Γερμανία, στην Αυστρία και στην Κεντρική Ευρώπη».

Στην Επέτειο, σε λιμπρέτο του συνθέτη και του ποιητή Γιάννη Ιωαννίδη, πρωταγωνιστής είναι ο συγγραφέας Γιάννης Μπεράτης, σε ένα παιχνίδι με τα γεγονότα του Εμφυλίου και τη διαιώνισή του στο πεδίο της ιστορικής μνήμης.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Συνδιοργάνωση: Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας

Χορηγός: Κάψουλα Cocktail Bar

Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού.