Όταν ο Μίκης Θεοδωράκης ήρθε για μια ακόμη φορά στην αγωνιστική Καβάλα [φωτογραφίες]

Το Σουηδικό Σπίτι στην Καβάλα τιμά με έναν ιδιαίτερο τρόπο τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα συνθέτη και ο Κωνσταντίνος Παπακοσμάς γυρνάει τον χρόνο 40 χρόνια πίσω με μια προσωπική διήγηση εν είδει «αποχαιρετισμού»

Το Σουηδικό Σπίτι στην Καβάλα με τον δικό του τρόπο τιμά τη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη, με την παρουσίαση των εκδόσεων στη Σουηδία που αναφέρονταν εδώ και χρόνια στον Θεοδωράκη, ενώ ετοιμάζει και μια σειρά δράσεων. Παράλληλα, ο Κωνσταντίνος Παπακοσμάς γυρνάει τον χρόνο 40 χρόνια πίσω με μια προσωπική διήγηση και θυμάται, όταν ο Θεοδωράκης ήρθε στο αεροδρόμιο της Καβάλας, εν είδει «αποχαιρετισμού» στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Π. Παπακοσμάς

Είχα την ευκαιρία να το επισκεφτώ και είδα στη μεγάλη αίθουσά του, στη βιβλιοθήκη, με έναν ξεχωριστό, λιτό και απέριττο τρόπο την παρουσίαση των εκδόσεων στη Σουηδία που αναφέρονταν εδώ και χρόνια στον Θεοδωράκη. Ιδέα της τιμής αυτής, ως μνημόσυνο τόσο του παλιού Επιμελητή του Σουηδικού Σπιτιού, Thomas Thomell, που ζει στην Καβάλα όσο και της Elisabeth Gullberg, σημερινής επιμελήτριας αυτού του μοναδικού Πολιτιστικού Κέντρου στην Καβάλα.

Αυτές τις ημέρες υπάρχουν όπως κάθε χρόνο Σουηδοί πολίτες που στο πλαίσιο υποτροφιών και άλλων επιστημονικών δράσεων έρχονται και φιλοξενούνται στους ξενώνες του Σπιτιού.

Το Σουηδικό Σπίτι ετοιμάζει μια σειρά δράσεων το επόμενο χρονικό διάστημα και θα έχουμε σύντομα περισσότερα νέα. Στο σημείωμα αυτό και μια προσωπική διήγηση για τον Μεγάλο αυτόν Έλληνα, τον Μίκη Θεοδωράκη.

Ήταν εκεί στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ο Μίκης Θεοδωράκης έρχεται για μια ακόμη φορά στην αγωνιστική Καβάλα. Τα τοπικά στελέχη της αριστεράς είναι στο αεροδρόμιο για τον υποδεχθούν. Νεαρός δημοσιογράφος με το χαρτί και το μολύβι για τις πρώτες δηλώσεις στην τοπική εφημερίδα. Αιωνία σου η μνήμη Μεγάλε Έλληνα Μίκη.

Οι φωτογραφίες είναι από την επίσκεψη εκείνη, στη δεκαετία του 1980 στο αεροδρόμιο της Καβάλας, αλλά και το «τραπέζι» με τις εκδόσεις για τον Μίκη που έχει δημιουργηθεί στο Σουηδικό Σπίτι στην Καβάλα και η επιμελήτρια του Σπιτιού, Elisabeth Gullberg.

*Ο Κωνσταντίνος Π. Παπακοσμάς καταγράφει την νεότερη ιστορία της πόλης