Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας: Ήχοι και μνήμες από Ανατολή και Δύση «συναντήθηκαν» σε μια εκδήλωση [φωτογραφίες]

Ένα κατανυκτικό μουσικο-χορευτικό ταξίδι ως τις «Άκρες του Ελληνισμού» σε επιμέλεια και παρουσίαση του εθνομουσικολόγου-καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λάμπρου Λιάβα στο Κάστρο της Καβάλας

Τη μουσικο-χορευτική παράσταση «Τ’ αηδόνια της Ανατολής» σε επιμέλεια και παρουσίαση του εθνομουσικολόγου-καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λάμπρου Λιάβα παρουσίασε το Λύκειο των Ελληνίδων Καβάλας στο Κάστρο της Καβάλας, ακολουθώντας τις ειδικές οδηγίες των υγειονομικών αρχών.

Ήταν ένα μουσικό οδοιπορικό στις «Άκρες του Ελληνισμού», μέσα από τραγούδια και χορούς, από την Καππαδοκία, τη Θράκη, Μακεδονία, τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Κωνσταντινούπολη, καθώς και από την Αρμενία, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις και ευμενή σχόλια για το έργο που επιτελεί το Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας.

Σ’ αυτά τα σταυροδρόμια, ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, οι λαοί συναντήθηκαν, συγκρούστηκαν, συμβίωσαν και αντάλλαξαν πολιτισμικές παραδόσεις σ’ ένα αδιάκοπο δούναι και λαβείν. Οι μουσικές, τα τραγούδια και οι χοροί είναι από τους πιο ευαίσθητους δείκτες αυτών των αμοιβαίων ανταλλαγών, ενώ αποτελούν ισχυρά σύμβολα για την ταυτότητα, κιβωτό για τη συλλογική μνήμη και τις ανθρώπινες ιστορίες.

Μέσα από αυτές τις ιστορίες που καταγράφουν τους πόθους και τα πάθη των ανθρώπων, τις τελετουργίες, τους έρωτες, τους ξενιτεμούς, τις γενοκτονίες, αλλά και τον αγώνα για επιβίωση και προκοπή, πραγματοποιήθηκε ένα γοητευτικό μουσικό και χορευτικό ταξίδι στις πατρίδες της Ανατολής.

Την επιμέλεια, τα κείμενα και την παρουσίαση της παράστασης είχε αναλάβει ο εξαίρετος εθνομουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

Η παράσταση ανέδειξε μέσα στο δίωρο ανάπτυξής της, τη μουσική παράδοση του προσφυγικού ελληνισμού, αλλά και των Αρμενίων, από έμπειρους μουσικούς και χορευτές και τόνωσε το αίσθημα υπερηφάνειας των μελών που συγκροτούν τις κοινότητες απογόνων προσφύγων. Ταυτόχρονα γνώρισε στο ευρύ κοινό της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τη σημαντική κληρονομιά του ελληνισμού του Πόντου, της Καππαδοκίας και της Αρμενίας που φέρουν το ιστορικό τραύμα του διωγμού τους από την πατρογονική γη.

Συμμετείχε το συγκρότημα «Ροδόπη»: Δρόσος Κουτσοκώστας (λαούτο, τραγούδι), Κυριάκος Πετράς (βιολί), Αλέκος Ζώρας (κλαρίνο), Άλκης Ζοπόγλου (κανονάκι) και Γιώργος Παγκοζίδης (κρουστά), όπως επίσης και το μουσικό σχήμα «ΚιορΤοπάλ»: Ζαφείρης Ευθυμιάδης (κεμανέ, κεμεντζέ, τουλούμ, τραγούδι), Σωτήρης Τσουλουφίδης (ούτι) και Κώστας Αποκατανίδης (κρουστά).

Εξαιρετική ήταν και η παρουσία της χορευτικής ομάδας του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας που υπό την καθοδήγηση του έμπειρου χοροδιδασκάλου, Χρόνη Ιωαννίδη έδωσε άλλη χροιά στο χορευτικό ταξίδι της Ανατολής. Η παράσταση πραγματοποιήθηκε με την αιγίδα και οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ τηρήθηκαν ευλαβικά όλα τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα.

Η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας, Μαρίνα Φιλιππίδου στο σύντομο χαιρετισμό της ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, τα μέλη του ΔΣ, τον δάσκαλο χορού Χ. Ιωαννίδη και τους χορευτές του ΛΕΚ, τον Λάμπρο Λιάβα για τη σημαντική συμβολή του στην επιτυχία της παράστασης, το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης, τους εξαίρετους μουσικούς, από τα συγκροτήματα «Ροδόπη» και «ΚιορΤοπάλ», τους υπεύθυνους για τον ήχο, φωτισμό, φωτογραφία και βίντεο, καθώς και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη ΦΝΘ κ.κ. Στέφανο, τη βουλευτή της Π.Ε. Καβάλας, Τάνια Ελευθεριάδου και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Κωνσταντίνο Πεφάνη οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

*Φωτογραφίες: Λάσκαρης Τσούτσας