Cosmopolis 2021: Η LiFO «εστιάζει» στην ενότητα CosmoClassical που ξεκινάει σε λίγες μέρες

Το μεγαλύτερο free press έντυπο της χώρας κάνει λόγο για «μια προσπάθεια να αναδειχθούν νέες προοπτικές στους χιλιάδες μαθητές που σπουδάζουν την κλασική μουσική, αλλά και στους καλλιτέχνες που την υπηρετούν με πάθος»

Ητρίτη ενότητα “CosmoClassical” του φεστιβάλ Cosmopolis στην Καβάλα είναι προ των πυλών. Το Cosmopolis ανοίγει την αγκαλιά του στην κλασική μουσική και στα είδη της στη διάρκεια των αιώνων μέχρι και σήμερα. Οι νέοι που τη μελετούν, συναντούν καταξιωμένους καλλιτέχνες και οραματίζονται την μελλοντική τους σχέση με αυτή.

Πρόκειται για μια συνειδητή προσπάθεια να αναδειχθεί μέσα από τον θεσμό του πολυετούς φεστιβάλ Cosmopolis μια διαφορετική οπτική για την κλασική μουσική, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία της.

Μια προσπάθεια να αναδειχθούν νέες προοπτικές στους χιλιάδες μαθητές που την σπουδάζουν, αλλά και στους καλλιτέχνες που την υπηρετούν με πάθος, δίνοντάς τους την δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε όλες τις μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, χωρίς παρωπίδες και ενδοιασμούς.

Πρωταρχικό και κυρίαρχο ρόλο έχει ο Καβαλιώτης συνθέτης Γιάννης Α. Παπαϊωάννου, έργα του οποίου παρουσιάζονται, αναδεικνύοντας την αξιόλογη συνθετική του δράση.

Στις 12 και 13 Νοεμβρίου η φωνητική μουσική του μεγάλου συνθέτη αλλά και τα αξιόλογα έργα του θα έχουν την τιμητική τους. Αξιόλογοι καλλιτέχνες, όπως η σοπράνο Μέλα Γεροφώτη, οι πιανίστες Φανή Καραγιάννη και Κώστας Χάρδας, η Ήβη Παπαθανασίου στο τσέλο ο διαπρεπέστατος και ταλαντούχους Απόλλων Γραμματικόπουλος στο βιολί και ο συνθέτης και μουσικολόγος Κώστας Τσούγκρας, θα επιμεληθούν της αφετηρίας του CosmoClassical.

Τη σκυτάλη θα πάρουν στις 19 και 20 Νοεμβρίου, ο βραβευμένος Καβαλιώτης συνθέτης Κωνσταντίνος Χίζαρης παρουσιάζοντας επιλεγμένα έργα του των τελευταίων 25 χρόνων και το καινοτόμο και δεξιοτεχνικό Flaurimba Duo, όπου ένας ασυνήθιστος συνδυασμός οργάνων, από τη σολίστ Fiona Pui-Υee Foo στη μαρίμπα και τη Ρεβέκκα Μελετιάδου στο φλάουτο, θα παρουσιάσουν ένα μείγμα σαγηνευτικών και εκρηκτικών ήχων.

Στις 26 Νοεμβρίου, σειρά έχει, η εκρηκτική pολωνική μπάντα των Volosi με πάνω από 700 συναυλίες παγκοσμίως. Πρόκειται για μια μουσική ομάδα, που αξιοποιεί μουσικά μοτίβα προερχόμενα από την έντονη παράδοση των Καρπαθίων που συνδυασμένα με κλασσικές τους επιρροές, δημιουργούν ένα νέο μοντέλο παρουσίασης επί σκηνής.

Αμέσως μετά, στις 27 Νοεμβρίου, στη σκηνή ανεβαίνει η Τάνια Γιαννούλη, μια από τις πιο σημαντικές παρουσίες της σύγχρονης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής μουσικής σκηνής σήμερα. Μουσικός με κλασσική παιδεία, περιλαμβάνει πλέον στην μουσική της ένα ευρύτατο φάσμα από μουσικά είδη, όπως σύγχρονη τζαζ, μουσική δωματίου, world/ethnic αλλά και free improvisation.

Όλες οι παραπάνω δράσεις, θα πραγματοποιηθούν στο εμβληματικό κτίριο της Μεγάλης Λέσχης της πόλης της Καβάλας, που εντυπωσιακή και αγέρωχη, ανοίγει τις πύλες της για το κοινό, φιλοξενώντας στη μεγάλη της αίθουσα τον κύριο όγκο των εκδηλώσεων της ενότητας #CosmoClassical του Cosmopolis!

Όμως το CosmoClassical δεν τελειώνει εδώ. Οι εκδηλώσεις του ολοκληρώνονται στις 4 και 5 Δεκεμβρίου τόσο στην Καβάλα όσο και στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής με την CosmoClassical Youth Orchestra. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο project που διοργανώνεται για πρώτη φορά στα πλαίσια του φεστιβάλ Cosmopolis, με στόχο να παραμείνει πλέον σαν θεσμός. Πάνω από 50 ταλαντούχοι και αξιόλογοι νέοι και νέες μουσικοί και καλλιτέχνες, 18-29 ετών από όλη την Ευρώπη, επανδρώνουν την πρωτοποριακή CosmoClassical Youth Orchestra, ανεβάζοντας την όπερα Cosi fan Tutte του Mozart.

Η Καβαλιώτισσα soprano Αλεξία Βουλγαρίδου με αναγνωρισμένη διεθνώς σταδιοδρομία στον χώρο της κλασικής μουσικής και την όπερα, συνεργαζόμενη στενά με την ομάδα του Cosmopolis, συνδράμει από την πλευρά της για να ξεκινήσει αυτός ο μοναδικός θεσμός έχοντας την καλλιτεχνική επιμέλεια του project.

Πηγή: LiFO.gr