CosmoClassical: Η Καβάλα ανοίγει την αγκαλιά της στην κλασική μουσική

Στο επίκεντρο αυτής της ιδιαίτερης ενότητας του Φεστιβάλ Cosmopolis ο Γιάννης Ανδρέου Παπαϊωάννου και η λόγια μουσική-Η «ταυτότητα» του CosmoClassical όπως αυτό «συστήθηκε» κατά την επίσημη παρουσίασή του

Ητρίτη ενότητα CosmoClassical του Φεστιβάλ Cosmopolis στην Καβάλα είναι έτοιμη να ανοίξει την αγκαλιά της στην κλασική μουσική, με την τιμητική του να έχει ο Γιάννης Ανδρέου Παπαϊωάννου, η προσωπικότητα και το έργο του, η πλούσια παρακαταθήκη την οποία άφησε για το μέλλον της λόγιας μουσικής όχι μόνον στην Καβάλα, αλλά και ευρύτερα.

Το δεύτερο στοιχείο της ενότητας, η οποία παρουσιάστηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου η οποία παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 4 Νοεμβρίου 2021 από τον χώρο της Μεγάλης Λέσχης, είναι ότι το εκθεσιακό κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» στη Νέα Καρβάλη αποκτάει… μουσική υπόσταση, καθώς θα φιλοξενήσει εκδηλώσεις του CosmoClassical, ενώ όσοι το επιθυμούν θα μπορούν να μεταφερθούν δωρεάν από την Καβάλα με λεωφορεία του Υπεραστικού ΚΤΕΛ. Παράλληλα, στόχος του Φεστιβάλ είναι η προσέλκυση στις εκδηλώσεις μαθητών και καθηγητών.

Το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου έδωσαν και ο Α’ αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καβαλιωτών Αττικής «Οι Φίλιπποι», Ιωάννης Κουρματζής, καθώς και ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας, Νίκος Κούτρας.

Οι δηλώσεις κατά τη συνέντευξη Τύπου

Δήμαρχος Καβάλας-Θεόδωρος Μουριάδης

Νομίζω ότι ήρθε η ώρα που η αγάπη των Καβαλιωτών για την Κλασσική Μουσική θα περάσει σε ένα άλλο επίπεδο, με τη διοργάνωση του CosmoClassical, το οποίο θα κλείσει τον κύκλο του φετινού Cosmopolis.

Με το CosmoClassical θέλουμε να αναδείξουμε την πόλη της Καβάλας σε ένα από τα σημαντικά κέντρα φιλοξενίας της κλασσικής μουσικής στην πατρίδα μας και να τιμήσουμε τον μεγάλο Καβαλιώτη συνθέτη, Γιάννη Παπαϊωάννου. Έτσι κι αλλιώς, οι Καβαλιώτες έχουν αποδείξει για πολλές δεκαετίες ότι αγαπούν με πάθος την Κλασσική Μουσική, κι αυτό καταγράφεται τόσο από τους χιλιάδες μαθητές που σπούδασαν και σπουδάζουν στα Ωδεία μας, όσο κι από τους σπουδαίους καλλιτέχνες που έχουν ξεκινήσει την σταδιοδρομία τους από την Καβάλα και σήμερα συνεχίζουν την καριέρα τους εδώ ή στο εξωτερικό.

Η μεγάλη σάλα της Μεγάλης Λέσχης, μετά από πολλά χρόνια, θα ξαναγεμίσει με μουσικές, κι οι πρώτες που θα ακουστούν θα είναι του CosmoClassical. Πιστεύω ότι αυτό το ιστορικό κτήριο, ύστερα από τα έργα συντήρησης που έκανε ο Δήμος, θα γίνει φωλιά των Τεχνών, δίνοντάς μας την ευκαιρία να συνεχίσουμε την πολύχρονη ιστορία του, γράφοντας νέες σελίδες που θα το κοσμούν στο μέλλον.

Όμως, η Μουσική θα μεταμορφώσει ακόμη ένα κτήριο στην Καβάλα. Το εκθεσιακό κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» στη Νέα Καρβάλη θα φιλοξενήσει την παραγωγή της CosmoClassical Youth Orchestra που θα ανεβάσει την όπερα του Mozart «Cosi fan tutte».

Συνεργαστήκαμε με το Επιμελητήριο Καβάλας και θα μετατρέψουμε το κτήριο σε έναν «industrial» μοντέρνο χώρο φιλοξενίας συναυλιών και θεαμάτων. Ευελπιστούμε ότι το κτήριο θα αποκτήσει νέες προοπτικές ως προς τη χρήση του.

Πρόεδρος ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ-Παναγιώτης Αγγελίδης

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά, όλους τους εκπροσώπους των τοπικών Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας για την παρουσία σας στη σημερινή συνέντευξη Τύπου και για τη στήριξή σας στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Cosmopolis, Άλκη Ζοπόγλου, ώστε να αναδείξουμε ένα σύγχρονο και διαφορετικό Φεστιβάλ.

Παραμένουμε πιστοί  στην ιδέα ότι αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για τον Δήμο μας, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Βορείου Ελλάδος και παράλληλα εργαλείο ανάπτυξης και αναβάθμισης του τόπου.

Όπως προανέφερα, το Φεστιβάλ Cosmopolis μπήκε σε μια διαφορετική τροχιά. Σε μια γενικότερη και εμμένουσα υγειονομική κρίση, σε συνδυασμό με την κοινωνική αστάθεια εν γένει, προσπαθούμε να αναδείξουμε τα δεδομένα που προτάσσουν την ασφάλειά μας, ως πρώτιστο μέλημα, σε συνδυασμό με την ανάγκη των πολιτών της Καβάλας, κάθε ηλικίας, να βιώσουν νέες πολιτιστικές δράσεις. Τα υφιστάμενα υγειονομικά δεδομένα μπορεί να μη συνετέλεσαν στην πλήρη ανάπτυξη του Φεστιβάλ, όπως έχει προγραμματιστεί από την ομάδα που το διαχειρίζεται, από την άλλη όμως, ο ίδιος ο θεσμός έχει δείξει μέσα στο καλοκαίρι του 2021 τη διάθεση να διαφοροποιηθεί και να εκσυγχρονιστεί.

Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι γι΄ ακόμη μια φορά, ότι όσο εδραιώνεται ένα νέο μοντέλο ροής, όσο ενσωματώνονται σε αυτό δράσεις με ιδιαίτερη ταυτότητα και προσαρμοσμένες στις σύγχρονες απαιτήσεις, θα αποκτά μεγαλύτερη δυναμική. Έχω ξαναπεί ότι θεωρούμε τη σύνδεση του Πολιτισμού με την ανάπτυξη της πόλης μας, όχι επιλογή, αλλά υποχρέωσή μας.

Η τελευταία ενότητα του Cosmopolis για το 2021, το CosmoClassical, είναι έτοιμη να ξεκινήσει με έναν προσεκτικά δομημένο και πρωτοποριακό χαρακτήρα που όλοι μας ανυπομονούμε να βιώσουμε και κυρίως να απολαύσουμε από κοντά. Εμμένουμε στην τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών  πρωτοκόλλων, λόγω της COVID-19, καθ΄ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ και σας ευχαριστούμε πολύ που ακολουθήσατε και κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου τις σχετικές υποδείξεις μας για την προστασία και την ασφάλεια όλων μας.

Πρόεδρος ΔΩΚ-Κοσμάς Χαρπαντίδης

Το Φεστιβάλ Cosmopolis, που είναι ένα άνοιγμα της κοινωνίας της Καβάλας στη μουσική δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του  την κλασική, σοβαρή μουσική και να την προβάλλει το ίδιο ποιοτικά και φανατικά, όπως και τις άλλες εκδηλώσεις του. Για τον σκοπό αυτό συνεργάστηκε με το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας και  το καλλιτεχνικό του προσωπικό για να εξασφαλίσει το υψηλότερο  επίπεδο καλλιτεχνικών εκπροσώπων σε όλους τους τομείς του CosmoClassical. Από τις δύο διοργανώσεις  για το Φεστιβάλ Παπαϊωάννου  και τις δύο διαλέξεις  για το έργο του επιφανούς Καβαλιώτη μουσικού και συνθέτη  – μέχρι την συναυλία με έργα του συνθέτη και καθηγητή  του  Δημοτικού  Ωδείου  Κωνσταντίνου  Χίζαρη, που είναι κάτι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα, αφού πρώτη φορά συμμετέχει Καβαλιώτης συνθέτης με έργο κλασικής μουσικής του Φεστιβάλ.

Όμως το πιο μεγάλο στοίχημα του CosmoClassical  είναι και παραμένει η λαμπρή συμμετοχή και η μεγάλη τιμή και προσφορά στους Καβαλιώτες και την Καβάλα της  Αλεξίας Βουλγαρίδου, της μοναδικής σοπράνο εκ Καβάλας με διεθνή καριέρα, η οποία θέλησε να απευθυνθεί στους Καβαλιώτες μαθητές και  σπουδαστές και να τους διδάξει την μεγάλη τέχνη της. Και βεβαίως να τους μυήσει στα μυστικά της. Να πραγματοποιήσει  δηλαδή ένα  masterclass  επιπέδου , το οποίο θα αποκρυσταλλωθεί σε μια παράσταση όπερας, την οποία θα εισπράξουμε και θα χαρούμε όλοι. Είναι μια προσπάθεια να αναδείξει ότι  η όπερα δεν είναι κάτι απόμακρο , δύσκολο και άπιαστο, αλλά μπορεί να γίνει κάτι απτό, ενταγμένο μέσα στην ποιότητα της καθημερινότητας, την οποία πλουτίζει και αναδεικνύει. Γιατί άραγε δεν παραξενευόμαστε όταν ακούμε τους γονδολιέρηδες  της Βενετίας να τραγουδoύν άριες στα κανάλια και θα μας κακοφανεί να ακούμε μια μαθήτρια του μουσικού ή του Ωδείου να αναμετριέται με μια άρια;

Η Αλεξία Βουλγαρίδου επέλεξε μια από τις πιο μελωδικές, αλλά και σκαμπρόζικες όπερες του Μότσαρτ το «Έτσι κάνουν όλες» και επικέντρωσε στα σημεία που θα δώσουν χαρά και απόλαυση στο μέσο ακροατή. Θα διδάξει την τέχνη της, όχι μόνο μέσα από το φωνητικό της μεγαλείο, αλλά και στο υποκριτικό κομμάτι της  και θα μιλήσει στα παιδιά μας σαν ισότιμη μαθήτρια του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας για χρόνια και σαν θεατής του Φεστιβάλ Φιλίππων που διδάχθηκε από το αρχαίο δράμα και απέκτησε αυτή την θεατρικότητα που εμπλουτίζει το ρεπερτόριό της. Η τιμή για την Καβάλα είναι μεγάλη και η διδασκαλία της  Βουλγαρίδου θα αποτυπωθεί σε μια παράσταση, που θα είναι αφιερωμένη στη νέα γενιά, τα χρόνια της διεθνούς σοπράνο  στην Καβάλα, τον Δήμο Καβάλας που για χρόνια κρατά  το φεστιβάλ Φιλίππων και το Δημοτικό Ωδείο στο πολύ υψηλό, πανελλαδικά, επίπεδο και  βλέπει τους απόφοιτούς του να βραβεύονται πανελλαδικά, αλλά και σε όλο τον κόσμο και θα δώσει στο  Φεστιβάλ Cosmopolis την αίγλη και την φήμη ενός μουσικού εργαστηρίου, επικεφαλής του οποίου βρίσκεται μια ενεργή και διεθνούς φήμης σοπράνο, η Αλεξία Βουλγαρίδου.

Καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Cosmopolis-Άλκης Ζοπόγλου

Η τρίτη ενότητα CosmoClasscial του Φεστιβάλ Cosmopolis στην Καβάλα ανοίγει τις πύλες της. Το Cosmopolis αγκαλιάζει την κλασσική μουσική. Οι νέοι που την μελετούν, συναντούν καταξιωμένους καλλιτέχνες και οραματίζονται την μελλοντική τους σχέση με αυτήν.

Πρόκειται για μια συνειδητή προσπάθεια να αναδειχθεί μέσα από τον θεσμό του πολυετούς φεστιβάλ Cosmopolis μια διαφορετική οπτική για την κλασική μουσική, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία της. Μια προσπάθεια να αναδειχθούν νέες προοπτικές στους χιλιάδες μαθητές που την σπουδάζουν, αλλά, και στους καλλιτέχνες που την υπηρετούν με πάθος, δίνοντάς τους την δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε όλες τις μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, χωρίς παρωπίδες και ενδοιασμούς.

Πρωταρχικό και κυρίαρχο ρόλο έχει ο Καβαλιώτης συνθέτης Γιάννης Α. Παπαϊωάννου, έργα του οποίου παρουσιάζονταιστις 12 και 13 Νοεμβρίου, αναδεικνύοντας την αξιόλογη συνθετική του δράση. Για το αφιέρωμα στο συνθέτη Γιάννη Α. Παπαϊωάννου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού ωδείου Καβάλας Φώτης Κουτσοθόδωρος, θα παραθέσει περισσότερες λεπτομέρειες στην συνέχεια καθώς είναι αυτός που το επιμελήθηκε.Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω την άψογη συνεργασία τόσο με το Δημοτικό ωδείο Καβάλας και το ΔΗΠΕΘΕ, όσο και με όλα τα υπόλοιπα μουσικά ιδρύματα της πόλης μας.

Καλλιτεχνικός διευθυντής ΔΩΚ-Φώτης Κουτσοθόδωρος

Στο κομμάτι του Γιάννη Παπαϊωάννου βλέπουμε το ποιο θα πρέπει να είναι το μέλλον της λόγιας μουσικής γενικότερα, όχι μόνον στην Καβάλα, η οποία παραμένει πάντα στις επάλξεις της μουσικής και όχι μόνον. Μιας λόγιας μουσικής η οποία προσπαθεί να βρει τα πατήματά της και να ανοίξει τους ορίζοντές της προς το μέλλον, οι οποίοι περιλαμβάνουν την ίδια την υπόσταση του Παπαϊωάννου. Άρα λοιπόν ο Γιάννης Παπαϊωάννου έδειξε πριν από χρόνια με τη διδασκαλία του το μέλλον και οι δύο ομιλίες που έχουν προγραμματιστεί θα δείξουν με έναν κατανοητό τρόπο σε όλους και την προσωπικότητά του και το έργο του.

Το πρόγραμμα του CosmoClassical

Τη σκυτάλη θα πάρουν στις 19 και 20 Νοεμβρίου, ο βραβευμένος Καβαλιώτης συνθέτης Κωνσταντίνος Χίζαρης παρουσιάζοντας επιλεγμένα έργα του των τελευταίων 25 χρόνων και, αμέσως μετά το καινοτόμο και δεξιοτεχνικό FlaurimbaDuo, όπου ένας ασυνήθιστος συνδυασμός οργάνων, από την σολίστ FionaPuieeFoo στην μαρίμπα και την Ρεβέκκα Μελετιάδου στο φλάουτο, θα παρουσιάσουν ένα μείγμα σαγηνευτικών και εκρηκτικών ήχων.

Στις 26 Νοεμβρίου, σειρά έχει η εκρηκτική Πολωνική μπάντα των Volosi με πάνω από 700 συναυλίες παγκοσμίως. Πρόκειται για μια μουσική ομάδα, που αξιοποιεί μουσικά μοτίβα προερχόμενα από την έντονη παράδοση των Καρπαθίων που συνδυασμένα με κλασσικές τους επιρροές, δημιουργούν ένα νέο μοντέλο παρουσίασης επί σκηνής.

Αμέσως μετά στις 27 Νοεμβρίου, στην σκηνή ανεβαίνει η Τάνια Γιαννούλη, μια από τις πιο σημαντικές παρουσίες της σύγχρονης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής μουσικής σκηνής σήμερα. Μουσικός με κλασσική παιδεία, συμπεριλαμβάνει πλέον στην μουσική της ένα ευρύτατο φάσμα από μουσικά είδη, όπως σύγχρονη τζαζ, μουσική δωματίου, world/ethnic αλλά και freeimprovisation.

Όλες οι παραπάνω δράσεις, θα πραγματοποιηθούν στο εμβληματικό κτίριο της «Μεγάλης Λέσχης» της πόλης της Καβάλας, που εντυπωσιακή και αγέρωχη, ανοίγει τις πύλες της για το κοινό, φιλοξενώντας στη μεγάλη της αίθουσα τον κύριο όγκο των εκδηλώσεων της ενότητας #CosmoClassical του Cosmopolis!

Όμως το CosmoClassical δεν τελειώνει εδώ.

Το αποκορύφωμα αυτής της ενότητας, είναι η παραγωγή της όπερας του Mozart Così fan tutte με την «CosmoClassical Youth Orchestra» στις 4 και 5 Δεκεμβρίου τόσο στην Καβάλα όσο και στο Μέγαρο μουσικής Κομοτηνής. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο project που διοργανώνεται για πρώτη φορά στα πλαίσια του φεστιβάλ Cosmopolis, με στόχο να παραμείνει πλέον σαν θεσμός.

Η Αλεξία Βουλγαρίδουη διεθνώς αναγνωρισμένη Καβαλιώτισα σοπράνο, θα μεταφέρει στο project την τεράστια εμπειρία της και μαζί με τον coach Gary Kudo θα επικεντρωθούν στην προετοιμασία ρόλων, φωνητικά και στιλιστικά. Μαέστρος της ορχήστρας είναι ο ταλαντούχος Έλληνας, Ιωάννης Πρωτόπαπας και σκηνοθέτης ο διαπρεπέστατος Κωνσταντίνος Κοντοχρήστος.

Την ομάδα συμπληρώνουν η JolandaPupillo που έχει αναλάβει διαδικτυακά τον ρόλο του coach Ιταλικής γλώσσας. Την επιμέλεια προβολών έχουν αναλάβει σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη 2 ταλαντούχοι νέοι καλλιτέχνες από την Γερμανία οι αδερφοί Fabian και Tobias Schradi ενώ κορεπετίτορες για την προετοιμασία του έργου, θα είναι οι ικανότατες δικές μας πιανίστριες Σοφία Παλαιολόγου και Ελπίδα Μπαξεβάνη.

Και φυσικά την πρωτοποριακή CosmoClassical Youth Orchestraεπανδρώνουν πάνω από 50 ταλαντούχοι και αξιόλογοι νέοι και νέες μουσικοί και καλλιτέχνες, 18-29 ετών από όλη την Ευρώπη. Είναι πολύ σημαντικό να τονισθεί ησυνεισφορά στην υλοποίηση του project της ΚΟΙΝΣΕΠ ΠΥΘΙΑ και της διευθύντριάς της κ. Καλλιστρίδου Ιωάννας που με την μεγάλη της πίστη και αφοσίωση, μας έδωσε την δυνατότητα να το πραγματοποιούμε πλέον, αξιοποιώντας τα προγράμματα και την συνδρομή του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

Τα εισιτήρια και οι προκρατήσεις

Υπάρχει σε όλες τις εκδηλώσεις ένα καθαρά συμβολικό εισιτήριο (8 ευρώ για την Μεγάλη Λέσχη και 10 ευρώ για το Cosi fan Tutte). Όλοι όσοι επιθυμούν να παρευρεθούν θα πρέπει να κάνουν την κράτησή τους είτε από την ιστοσελίδα του φεστιβάλ είτε από το Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών-πρώην ΕΟΤ. Το εισιτήριο είναι συμβολικό, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι της διοργάνωσης καλύπτεται από την συνεισφορά του Δήμου.

Επίσης, σκοπός είναι να ενισχυθεί η παρουσία των μαθητών, για αυτό υπάρχει ένα πολύ μικρό αντίτιμο των 2 ευρώ για μαθητές των ωδείων της πόλης και του Μουσικού Σχολείου. Επίσης, ειδικά για τo έργο Cosi fan Tutte, υπάρχει ειδικό εισιτήριο χαμηλότερης αξίας για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Τέλος, για όλους τους καθηγητές των μουσικών ιδρυμάτων στην πόλη μας, η είσοδος είναι δωρεάν αρκεί να απευθυνθούν στις γραμματείες και στις διευθύνσεις των ιδρυμάτων τους που εργάζονται.

Όλες οι θέσεις είναι αριθμημένες και η προ-κράτηση και μάλιστα στις συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία δύο χρόνια στην ζωή μας, είναι απαραίτητη  και πρέπει να είναι συνειδητή. Τώρα, που δεν είμαστε στο καλοκαίρι, όλοι οι χώροι διεξαγωγής των εκδηλώσεων είναι κλειστοί και όπως είναι κατανοητό, δεν υπάρχει η δυνατότητα να κλείνουν κάποιοι θέση και επειδή για διάφορους λόγους τελικά δεν έρχονται, να στερούν αυτήν την θέση από κάποιους άλλους.

Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις εκδηλώσεις του CosmoClassical, αλλά και για εισιτήρια μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ εδώ.

Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας που ισχύουν για μικτούς χώρους.