Σόνια Θεοδωρίδου: Πρώτο «βήμα» για την ίδρυση Μουσείου Ελλήνων Συνθετών στην Καβάλα, μία γενναιόδωρη δωρεά

Η διεθνώς καταξιωμένη Ελληνίδα σοπράνο θα δωρίσει στο Μουσικό Σχολείο Καβάλας αυθεντικές παρτιτούρες και προσωπικά αντικείμενα σημαντικών συνθετών - Πού θα στεγαστεί το Μουσείο

Αυθεντικές παρτιτούρες μουσικών έργων και προσωπικά αντικείμενα πολλών σημαντικών Ελλήνων συνθετών, «που μας ταξίδεψαν και μας ταξιδεύουν μουσικά», θα δωριστούν στο Μουσικό Σχολείο Καβάλας από την Ελληνίδα σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου.

Η χειρονομία της κ. Θεοδωρίδου έρχεται να προστεθεί στις πολλές προηγούμενες, με τις οποίες έδειξε την αγάπη της στην Καβάλα και ιδίως στα παιδιά και τους νέους, με σκοπό να τους φέρει πιο κοντά στην Μουσική.

Επισημαίνεται ότι, κατόπιν επικοινωνίας του Δημάρχου Καβάλας Θόδωρου Μουριάδη με την κ Θεοδωρίδου, συμφωνήθηκε το υλικό της δωρεάς να αποτελέσει τον «πυρήνα» ίδρυσης Μουσείου Ελλήνων Συνθετών, το οποίο θα στεγαστεί σε τμήμα του Πολιτιστικού Κέντρου (Δημοτική Καπναποθήκη) ή, αν ευοδωθούν οι προσπάθειες του Δήμου, στο παλιό Πρωτοδικείο Καβάλας.

Θα πρόκειται, με την έναρξη λειτουργίας του, για το μοναδικό στο είδος του Μουσείο στην Ελλάδα, «το οποίο ευελπιστούμε να αποτελέσει σημείο αναφοράς και πόλος έλξης όλων των Ελλήνων συνθετών για να εκθέσουν τις δημιουργίες τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κ. Θεοδωρίδου.

Όλοι οι συνθέτες καθώς και οι οικογένειες των εκλιπόντων συνθετών ανταποκρίθηκαν και πρόσφεραν στην κ. Θεοδωρίδου είτε μια ιδιόχειρη παρτιτούρα τους, είτε κάποιο χαρακτηριστικό αντικείμενο τους. Οι παρτιτούρες των μουσικών έργων, των επιστολών και των αντικείμενων που δώρισε η διεθνώς καταξιωμένη σοπράνο αφορούν τους παρακάτω κατά αλφαβητική σειρά:

Ανδρέου Γιώργος
Γερμανός Βαγγέλης
Ζουγανέλης Γιάννης
Θεοδωράκης Μίκης (Δωρεά Σόνιας Θεοδωρίδου από το προσωπικό της αρχείο)
Θεοφάνους Γιώργος
Ιωαννίδης Αλκίνοος
Ιωάννου Γιάννης
Καζαντζής Γιώργος
Κατσαρός Γιώργος
Κηλαηδόνης Λουκιανός
Κορκολής Στέφανος
Κουγιουμτζής Σταύρος
Κυπουργός Νίκος
Λεοντής Χρήστος
Μάλαμας Σωκράτης
Μαμαγκάκης Νίκος (Δωρεά Δημητρίου Μπαγέρη από το προσωπικό του αρχείο)
Μαυρουδής Νότης
Μαχαιρίτσας Λαυρέντης
Μικρούτσικος Θάνος
Μούτσης Δήμος
Μωραΐτης Θανάσης
Νικολόπουλος Χρήστος
Ξαρχάκος Σταύρος
Παπακωνσταντίνου Θανάσης
Πασχαλίδης Μίλτος
Πλατύραχος Νίκος
Πλάτωνος Λένα
Πλέσσας Μίμης
Πορτοκάλογλου Νίκος
Ρασούλης Μανώλης
Σαββόπουλος Διονύσης
Σουγιούλ Μιχάλης
Σπανός Γιάννης
Σπανουδάκης Σταμάτης
Τσιαμούλης Χρήστος
Φακανάς Γιώργος

Η κ. Θεοδωρίδου «θα ήθελε να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες της στους συνθέτες/δημιουργούς που της εμπιστεύτηκαν τα έργα τους για έναν τόσο σημαντικό σκοπό, όπως επίσης και το Δήμο Καβάλας και ιδιαιτέρως τον Δήμαρχο κ. Θεόδωρο Μουριάδη για την άμεση ανταπόκριση», αναφέρεται στην ανάρτηση της Σόνιας Θεοδωρίδου.