CosmoClassical: Η Καβάλα «άνθισε» στη Μεγάλη Λέσχη, η πόλη τίμησε ένα άξιο τέκνο της [βίντεο-φωτογραφίες]

Φόρος τιμής στον μεγάλο συνθέτη και μουσικοπαιδαγωγό Γ.Α. Παπαϊωάννου το πρώτο «μπουκέτο» εκδηλώσεων του «κλασικού» Cosmopolis - Δύο ιδιαίτερες συναυλίες και δύο διαλέξεις

Το βράδυ της Παρασκευής 12 Νοεμβρίου 2021 άνοιξε η «αυλαία» του #CosmoClassical, της τρίτης και τελευταίας ενότητας του Cosmopolis 2021 με ένα συγκινητικό αφιέρωμα στον Γ.Α. Παπαϊωάννου μέσα από δύο συναυλίες και δύο διαλέξεις.

Η εμβληματική Μεγάλη Λέσχη υποδέχθηκε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια κόσμο στη μεγάλη «σάλα» της, με εξαίσιες νότες να πλημμυρίζουν μπροστά από την κεραμική, σκαλιστή σόμπα, θυμίζοντας σε όλους όσους παραβρέθηκαν εκδηλώσεις άλλων εποχών…

Το έργο 50 και πλέον ετών του Γ.Α. Παπαϊωάννου «φωτίστηκε» από -σχεδόν- όλες τις πλευρές του, δίνοντας στην ευκαιρία στο κοινό της πόλης να ανακαλύψει «έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες τον οποίο αξίζει να θυμόμαστε, να τον ακούμε και να τον βάζουμε στη ζωή μας έστω και περιστασιακά», όπως χαρακτηριστικά είπε ο συνθέτης-μουσικολόγος Κώστας Χάρδας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής με τη συναυλία της σοπράνο Μέλας Γεροφώτη και της πιανίστας Φανής Καραγιάννη. Μαζί, παρουσίασαν μία προσέγγιση στη φωνητική μουσική του Γ.Α. Παπαϊωάννου με έργα για σόλο πιάνο όλων σχεδόν των δημιουργικών περιόδων του συνθέτη σε συνδυασμό, αντιπαράθεση και συνομιλία με αντιπροσωπευτικά τραγούδια για γυναικεία φωνή και πιάνο [σε ποίηση Α. Καραβά, Λ. Πορφύρα, Ι. Γρυπάρη, Κ. Παλαμά και Κ.Π. Καβάφη].

Το απόγευμα του Σαββάτου 13 Νοεμβρίου 2021, στον ίδιο χώρο, ο συνθέτης-μουσικολόγος Κώστας Τσούγκρας συνομίλησε με το κοινό για τις βασικές αρχές της διδακτικής προσέγγισης του Γ.Α. Παπαιωάννου, ενώ παρέθεσε και στοιχεία για το πλούσιο διδακτικό του υλικό, το οποίο σώζεται με τη μορφή χειρόγραφων ασκήσεων, καθώς και αντιπροσωπευτικών δειγμάτων ασκήσεων τονικής και σύγχρονης σύνθεσης. Ο κ. Τσούγκας στο πλαίσιο της διάλεξης, η οποία δεν αποσκοπούσε στην περιγραφή κάποιας παιδαγωγικής μεθόδου, έδωσε έμφαση στον τρόπο με τον οποίο δίδασκε για σχεδόν 50 χρόνια ο Γ.Α. Παπαϊωάννου τις νεότερες τεχνικές σύνθεσης και τη συμβολή που είχε η εν λόγω δραστηριότητα στην ανάπτυξη της σύγχρονης μουσικής στην Ελλάδα.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο Απόλλων Γραμματικόπουλος [βιολί], ο Κώστας Χάρδας [πιάνο] και η Ήβη Παπαθανασίου [τσέλο] παρουσίασαν έργα του Γ.Α. Παπαϊωάννου για σόλο πιάνο, βιολί και πιάνο, για σόλο τσέλο, καθώς και για τρίο [βιολί, πιάνο, τσέλο] με έναν «όχι γραμμικό τρόπο», τοποθετώντας τα κομμάτια με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε τα πρώιμα έργα του συνθέτη από τη δεκαετία του ’30 να «συνομιλούν» με αυτά της ύστερης περιόδου του ’70…

Οι εκδηλώσεις της πρώτης εβδομάδας του #CosmoClassical «έκλεισαν» με τη διάλεξη του συνθέτη-μουσικολόγου Κώστα Χάρδα. Η ομιλία του το πρωί της Κυριακής 14 Νοεμβρίου 2021 είχε ως επίκεντρο τη μακρά δημιουργική πορεία του συνθέτη στην αναζήτηση καινούργιων ηχητικών κόσμων με την παράλληλη ακρόαση ηχητικών παραδειγμάτων από τον κ. Χάρδα και παρουσίαση πλήθους τεκμηρίων.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από τις πρώτες εκδηλώσεις #CosmoClassical