CosmoClassical: Αυλαία στις συναυλίες της Μεγάλης Λέσχης με «άρωμα» μεσογειακής τζαζ [βίντεο-φωτογραφίες]

Η Τάνια Γιαννούλη και το Trio της θα εμφανιστούν ζωντανά στην κεντρική σάλα του εμβληματικού κτιρίου της Καβάλας

Το βράδυ του Σαββάτου 27 Νοεμβρίου 2021 η ενότητα #CosmoClassical του Cosmopolis 2021 θα «κλείσει» το σκέλος των συναυλιών στη μεγάλη σάλα της Μεγάλης Λέχης με μία ιδιαίτερη εμφάνιση του Trio της Τάνιας Γιαννούλη.

Η πιανίστα, συνθέτις, αυτοσχεδιάστρια και bandleader, αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές παρουσίες της σύγχρονης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής jazz σκηνής σήμερα και θα παρουσιάσει με το Trio της στην Καβάλα ένα απάνθισμα των συνθέσεών της που «ακουμπάνε» στην κλασική μουσική και την τζαζ και «συνομιλούν» με την Ανατολή και τη Δύση…

Τον Μάιο του 2021, η Τάνια Γιαννούλη ήταν η μία από τους τρείς υποψήφιους για το μεγάλο κρατικό Γερμανικό βραβείο Deutscher Jazzpreis στην κατηγορία Piano/Keyboards International μαζί με τον Tigran Hamasyan και τον Shai Maestro.

Έχοντας κλασσική παιδεία (δίπλωμα Πιάνου και Σύνθεσης) συχνά ενσωματώνει τον αυτοσχεδιασμό στις εκτελέσεις της. Οι συνθέσεις της χαρακτηρίζονται από λυρισμό, έμπνευση, πολυπλοκότητα, εκλεκτισμό και μεγάλη πρωτοτυπία. Η μουσική της περιλαμβάνει ένα ευρύτατο φάσμα από μουσικά είδη, αφού εμπνέεται από πολλές και διαφορετικές παραδόσεις: σύγχρονη τζαζ, μουσική δωματίου, world/ethnic αλλά και free improvisation.

Τα διαφορετικά της project και η πλούσια μουσική της έκφραση, της προσφέρουν τη δυνατότητα να κινείται με την ίδια άνεση, σε πολύ διαφορετικά μουσικά είδη.

Αυτή τη φορά συνοδευόμενη από τον Ανδρέα Πολυζωγόπουλο (τρομπέτα) και τον Κυριάκο Ταπάκη (ούτι) σχηματίζει ένα μοναδικό τρίο, ερμηνεύοντας συναρπαστικές, πρωτότυπες συνθέσεις που ισορροπούν μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Το τρίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θρυλικό Jazzfest του Βερολίνου το 2018.

Το αμερικανικό περιοδικό Downbeat έγραψε για την πρεμιέρα τους: «συναρπαστικές μελωδίες με τρομερή ορμή… Σαν το όνειρο του Manfred Eicher για μεσογειακές διακοπές».

Το γερμανικό περιοδικό JAZZTHETIK κατέταξε την πρεμιέρα του trio στο Jazzfest Berlin, στα καλύτερα κονσέρτα του 2018.

Το In Fading Light, το ντεμπούτο άλμπουμ του τρίο, έχει συγκεντρώσει διεθνώς διθυραμβικές κριτικές και έχει συμπεριληφθεί σε πολλές λίστες των σημαντικότερων κυκλοφοριών του2020. Το τρίο έχει δώσει συναυλίες σε φεστιβάλ κι αίθουσες στην Ελλάδα, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σλοβενία, Ιταλία, Σκόπια και Ρουμανία.

Tania Giannouli Trio (από αριστερά): Ανδρέας Πολυζωγόπουλος [τρομπέτα], Τάνια Γιαννούλη [πιάνο], Κυριάκος Ταπάκης [ούτι]