Οι δήμοι της Ελλάδας που έχουν μνημεία της UNESCO οργανώνονται

Ο Αντιδήμαρχος Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Καβάλας Απόστολος Μουμτσάκης παραβρέθηκε στο 1ο Συνέδριο που οργανώθηκε στην Καλαμπάκα από το Δήμο Μετεώρων

Τις εργασίες του 1ου Συνεδρίου Δήμων με Μνημεία της UNESCO, το οποίο πραγματοποιήθηκε το διήμερο 26-28 Νοεμβρίου 2021, στην Καλαμπάκα, με πρωτοβουλία του Δήμου Μετεώρων, παρακολούθησε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Απόστολος Μουμτσάκης.

Ο κ. Μουμτσάκης, παρουσιάζοντας τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στα Μνημεία της UNESCO από το 2016, επισήμανε μεταξύ άλλων πως αποτελεί μία μοναδική πολιτιστική κληρονομιά που συνδέεται με μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες και γεγονότα.

Η ένταξη του αρχαιολογικού χώρου Φιλίππων στον κατάλογο της UNESCO σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μουμτσάκης, «υπήρξε αποτέλεσμα συντονισμένης και συστηματικής προσπάθειας των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ και ειδικά της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Σημαντική ήταν επίσης η αρωγή του πρώην Δήμου Φιλίππων και του Δήμου Καβάλας, μέσω της οποίας εκφράστηκε η ένθερμη υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας».

Κλείνοντας τη σύντομη τοποθέτηση του ο Αντιδημάρχος Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Καβάλας, Απόστολος Μουμτσάκης, υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό για πολλούς και διάφορους λόγους που οι δήμοι ένωσαν τις δυνάμεις τους, με στόχο την ανάδειξη των μνημείων, την προώθηση του Πολιτιστικού Τουρισμού, αλλά  και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ τους».

Στο συνέδριο συμμετείχαν (φυσική παρουσία – επιστολικά – με τηλεδιάσκεψη) 15 δήμοι από όλη την Ελλάδα. Απουσίαζαν οι δήμοι Αθηνών, Βέροιας και Επιδαύρου.

Το συνέδριο αποφάσισε ομόφωνα:
– τη δημιουργία δικτύου συνεργασίας των δήμων
– την ετήσια πραγματοποίηση του συνεδρίου, κάθε φορά σε διαφορετικό δήμο
– το δίκτυο να αποκτήσει νομική μορφή, υπό την αιγίδα του Υπουργείου πολιτισμού και του ΕΟΤ
–  την πραγματοποίηση αρχαιρεσιών για τη δημιουργία επιτροπής, με τριετή θητεία. Μέλος της Επιτροπής είναι και ο κ. Μουμτσάκης.