Η Καβάλα στο Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου CINEMAMED 2021 μέσω του Αργύρη Μπακιρτζή

Σπουδαία διάκριση για την ταινία «Μήλα» του Χρήστου Νίκου, μια σπουδή στο ανθρώπινο τραύμα που προκαλεί η απώλεια, στην οποία πρωταγωνιστεί και ο «δικός μας» Αργύρης

Το πρώτο βραβείο απέσπασε η ταινία «Μήλα» του Χρήστου Νίκου στο Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου CINEMAMED 2021, μεταξύ 80 ταινιών που διαγωνίσθηκαν στις Βρυξέλλες, από όλες τις Μεσογειακές χώρες. Σύμφωνα με την Κριτική Επιτροπή, η ταινία διακρίθηκε για την απλότητα, τον ποιητικό της τρόπο, το χιούμορ της, την τρυφερότητας και την κατανόηση. Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές ο «δικός μας» Αργύρης Μπακιρτζής σε έναν ιδανικό γι’ αυτόν ρόλο χάρη στη σεβάσμια επιβλητική του φυσιογνωμία και τη χαρακτηριστική σπηλαιώδη φωνή του.

Μέσα σε μια παγκόσμια πανδημία που προκαλεί ξαφνική αμνησία, οι μη «αναγνωρισθέντες» ασθενείς ακολουθούν ένα πρόγραμμα ανάρρωσης που έχει σχεδιαστεί για να τους βοηθήσει να δημιουργήσουν νέες ταυτότητες. Η ταινία είναι μια σπουδή στο ανθρώπινο τραύμα που προκαλεί η απώλεια.

Ο Χ. Νίκου, ερωτώμενος από το Βελγικό κοινό μετά την προβολή της ταινίας, διαχώρισε εξ αρχής τη θέση του από το κύμα των νέων Ελλήνων σκηνοθετών (παρ’ ό,τι υπήρξε βοηθός του Λάνθιμου στον Κυνόδοντα). Δείχνοντας χαρακτηριστικά το κινητό του σχολίασε καυστικά το πόσο εύκολα «σβήνεις» στην ψηφιακή εποχή (των δαγκωμένων μήλων Apple και των άπειρων δυνατοτήτων αποθήκευσης αναμνήσεων), δηλαδή πόσο εύκολα ξεχνάς και αιτιολόγησε την επιλογή του χρονικού πλαισίου της ταινίας κάπου μεταξύ ’70 και ’80, στην αναλογική εποχή των Polaroid, των κασετοφώνων, των ντισκοτέκ και των χειρόγραφων σημειωμάτων, όπου ο μελαγχολικός Άρης Σερβετάλης (ο πιο ταιριαστός, είπε, γι’ αυτόν τον ρόλο), πιστός στη δική του αλήθεια, κουβαλά μια τραυματισμένη αναλογική καρδιά. Άλλωστε τα μήλα βελτιώνουν τη μνήμη όπως μας έλεγαν οι πατεράδες κι οι δάσκαλοί μας.

Εμπεριστατωμένη ανάλυση και τρέιλερ της ταινίας εδώ.

Υπάρχει η δυνατότητα να δει on line την ταινία όποιος θέλει από το σπίτι του μέσω της ιστοσελίδας του Φεστιβάλ, με 3,99 €, μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου 2021 εδώ.

*Πηγή: Βασίλης Λιόγκας