Εικαστική έκθεση στο Κέντρο Τεχνών ΜΕΤΣ με τη «σφραγίδα» τριών Καβαλιωτών καλλιτεχνών [βίντεο-φωτογραφίες]

Τα κεραμικά έργα του Κώστα και του Στράτου Καρακίτσου «συνομιλούν» με τα μεταξωτά μαντίλια της Βασιλικής-Ζαφειρίας Υψηλάντη στο πλαίσιο μιας χριστουγεννιάτικης έκθεσης σε έναν από τους σημαντικότερους χώρους των Αθηνών

Από την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021, το Κέντρο Τεχνών ΜΕΤΣ της Αθήνας φιλοξενεί έξι εικαστικούς καλλιτέχνες με αφορμή την ομαδική έκθεση «Χριστούγεννα στο ΜΕΤΣ».

Περιποιεί μεγάλη τιμή για την πόλη μας ότι οι τρεις από τους… έξι συμμετέχοντες καλλιτέχνες είναι Καβαλιώτες!

Στην έκθεση «Χριστούγεννα στο ΜΕΤΣ» θα παρουσιαστούν κεραμικά αντικείμενα τεσσάρων καταξιωμένων καλλιτεχνών (Γιώργος Βαβάτσης, Καρακίτσος Κώστας & Στράτος, Ιφιγένεια Τσίρου), δώδεκα νέα ζωγραφικά έργα της Δήμητρας Ψυχογυιού και μία επιλογή από τα μοναδικά μεταξωτά μαντίλια της MANTILITY (Βασιλική-Ζαφειρία Υψηλάντη).

Κώστας & Στράτος Καρακίτσος

O Κώστας Καρακίτσος γεννήθηκε στην Καβάλα. Μαθήτευσε στο εργαστήριο Κεραμικής – Γλυπτικής της Γεωργίας Γαληνού. Από το 1986 αρχίζει να εργάζεται στο δικό του εργαστήριο, στην Καβάλα. Το 2008 μετακομίζει στην Αβραμηλιά, ένα χωριό του νομού Καβάλας. Έχει συμμετάσχει σε πάνω από σαράντα ομαδικές εκθέσεις, έχει κάνει οχτώ ατομικές και πήρε μέρος σε πολλά συμπόσια κεραμικής και ζωγραφικής σε διάφορα μέρη του κόσμου (Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία, Σλοβενία, Τουρκία, Ταϋλάνδη, Ιαπωνία και Αυστραλία). Δίδαξε κεραμική για έξι χρόνια σε Σχολή του Δήμου Αλεξανδρούπολης και στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού προγράμματος στη Νέα Καρβάλη Καβάλας. Συνεχίζει να διδάσκει σε ομάδες μαθητών στο εργαστήριό του. Κατά τα έτη 2009-2011 οργανώνει στην Αβραμηλιά τρία διεθνή συμπόσια κεραμικής. Από το 2015 μέχρι σήμερα, με ομάδα κεραμιστών, οργανώνουν στο εργαστήριό του, καλοκαιρινά θεματικά σεμινάρια για αρχάριους και προχωρημένους. Το έργο του παρουσιάστηκε σε συλλογικούς τόμους για τη σύγχρονη κεραμική τέχνη. 2002. “Ceramic Figures Directory of Artists”, Michael Flynn, Βρετανία 2004 και 2014 στους τόμους Vol.1 και Vol.2 “500 Figures in Clay-Ceramic Artists Celebrate the Human Form”. Από το 1996 είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (Ε.Ε.Τ.Ε) Στην παρούσα έκθεση, παρουσιάζει κεραμικά αντικείμενα, χρήσης και διακοσμητικά, κατασκευασμένα από πηλό υψηλής θερμοκρασίας (stoneware). Τα έργα ψήθηκαν είτε με την τεχνική Ρακού, είτε σε φούρνο γκαζιού, σε ατμόσφαιρα αναγωγής. Η ενότητα αυτήονομάζεται «Υποδοχή».

Ο Στράτος Καρακίτσος γεννήθηκε στην Καβάλα το 1989. Μαθήτευσε στο εργαστήριο του Κώστα Καρακίτσου από μικρή ηλικία και ασχολείται ενεργά με την κεραμική από το 2010. Έχει παρακολουθήσει διεθνή συμπόσια, συμμετείχε σε σεμινάρια και καλλιτεχνικές δράσεις, πραγματοποίησε διαλέξεις και εργαστήρια πάνω στην κεραμική και το 2021 έλαβε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις. Τα τελευταία χρόνια παραδίδει μαθήματα κεραμικής στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, στην Αβραμηλιά Καβάλας.
Από το 2019 είναι υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα Θεολογίας, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και διερευνά θέματα που αφορούν στην ισλαμική κεραμική, ιστορία και θεολογία. Δύο άρθρα του με θέμα την κεραμική και τους Δρόμους του Μεταξιού είναι υπό έκδοση.
Η ενότητα των έργων που εκθέτει στο Κέντρο Τεχνών Μετς, τιτλοφορείται «Πανσέληνοι Πίθοι (Moon Jars)». Τα κεραμικά είναι κατασκευασμένα από πηλό stoneware και ψημένα σε υψηλή θερμοκρασία, 1260°C. Χρησιμοποιήθηκαν πυροχρώματα, μπαντανάδες, υαλώματα και η τεχνική της εγχάραξης.

Βασιλική-Ζαφειρία Υψηλάντη

Ιδρύτρια και Curator της MANTILITY. Η MANTILITY φιλοδοξεί να καταστεί η πρώτη διαδικτυακή γκαλερί μεταξωτών μαντιλιών. Διαφορετικοί σχεδιαστές και καλλιτέχνες από ποικίλες κατηγορίες του Design (ζωγράφοι, αρχιτέκτονες, γραφίστες, κεραμίστες, σκηνογράφοι, καλλιτέχνες graffiti) παρέχουν στην γκαλερί τα έργα τους ώστε να «περαστούν» σε μεταξένιο καμβά. Κατόπιν, η MANTILITY τα τυπώνει ψηφιακά επάνω σε μαντίλια διαφόρων διαστάσεων τα οποία παράγονται στο Σουφλί από 100% υψηλής ποιότητας μετάξι και τα διαθέτει σε περιορισμένα υπογεγραμμένα «αντίγραφα». Η καινοτομία της MANTILITY, που συνιστά και τη διαφορά της με τις υφιστάμενες πρωτοβουλίες και επιχειρήσεις που εμπορεύονται μετάξι, είναι ότι έχει ως σκοπό να εκπροσωπεί διαφορετικούς καλλιτέχνες και σχεδιαστές από την Ελλάδα. Κάθε MANTILITY είναι φορέας της λατρείας του ελαφροπερπατητή, του μαγιάτικου μαΐστρου, της αύρας από γιασεμιά, του ανοιξιάτικου φλοίσβου, του φθινοπωρινού ουρανού και της χειμερινής συντροφιάς. Φέρει τις αξίες του σύγχρονου ελληνικού design αλλά και της παράδοσης της μεταξουργίας και συνδυάζει επιμελώς τη μόδα με την τέχνη. Η γκαλερί MANTILITY συνεργάζεται αυτή τη στιγμή με πάνω από τριάντα (30) δημιουργούς οι οποίοι έχουν σχεδιάσει μαντίλια που διαφέρουν σε τεχνοτροπία, προσέγγιση και διάθεση και αριθμεί πάνω από 100 μαντίλια διαφορετικών σχεδίων, χρωμάτων και διαστάσεων. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν επιλεγμένα μεταξωτά έργα από Έλληνες ζωγράφους και σχεδιαστές.

Το Κέντρο Τεχνών ΜΕΤΣ

Στεγάζεται σε ένα, προσφάτως ανακαινισμένο από την αρχιτέκτονα Ευδοξία Ξανθοπούλου, ιστορικό κτίριο στην περιοχή Μετς και βρίσκεται πολύ κοντά στην Ακρόπολη, το Σύνταγμα και στο Μουσείο Σύγχρονης τέχνης.

Το Κέντρο Τεχνών »ΜΕΤΣ» φιλοδοξεί να παρουσιάσει το εικαστικό έργο Ελλήνων καλλιτεχνών αλλά και τον διάλογό τους με άλλους σύγχρονους καλλιτέχνες και ρεύματα. Στεγάζεται σε ενα, προσφάτως ανακαινισμένο απο την αρχιτέκτονα Ευδοξία Ξανθοπούλου, ιστορικό κτίριο στην περιοχή Μετς και βρίσκεται πολύ κοντά στην Ακρόπολη, το Σύνταγμα και στο Μουσείο Σύγχρονης τέχνης.

Διαθέτει δύο αίθουσες κατάλληλα διαμορφωμένες και άριστα εξοπλισμένες για να φιλοξενήσουν εικαστικές εκθέσεις αλλά και άλλες σχετικές εκδηλώσεις, όπως παρουσιάσεις βιβλίων τέχνης και λογοτεχνίας, σεμινάρια τέχνης, διαλέξεις για την τέχνη και τον πολιτισμό.

Info

Πληροφορίες έκθεσης:
Ομαδική έκθεση
«ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΜΕΤΣ»
17&18, 21, 22, 23 & 28, 29, 30 Δεκεμβρίου 2021
Ώρες λειτουργίας: 18:00-21:00
Συμμετέχουν: Γιώργος Βαβάτσης, Κώστας & Στράτος Καρακίτσος, Mantility, Ιφιγένεια Τσίρου, Δήμητρα Ψυχογυιού.
Κέντρο Τεχνών ΜΕΤΣ
Ευγενίου Βουλγάρεως 6, Αθήνα

Για την είσοδο του κοινού στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Τεχνών ΜΕΤΣ απαιτείται η επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις. Η είσοδος γίνεται με τη χρήση μάσκας και με την τήρηση των αποστάσεων τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά την διάρκεια της παραμονής στην έκθεση και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Άρνηση επίδειξης σχετικού πιστοποιητικού εμβολιασμού ή έλλειψη αυτού καθιστά την είσοδο μη επιτρεπτή στον επισκέπτη