Το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας φιλοξενεί δύο διακεκριμένους μουσικούς

Ο Δημήτρης Πάτρας και η Μαριλένα Λιακοπούλου θα παρουσιάσουν έργα για πιάνο και βιολοντσέλο του L.V. Beethoven στην αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης

Δύο διακεκριμένους μουσικούς, τον Δημήτριο Πάτρα και την Μαριλένα Λιακοπούλου, θα φιλοξενήσει την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022 στις 20:30, το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας, σε μία εκδήλωση ξεχωριστού ενδιαφέροντος στην αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης, η οποία επικεντρώνεται σε έργα για πιάνο και βιολοντσέλο του L.V. Beethoven.

Ο Δημήτρης Πάτρας, γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους Έλληνες ερμηνευτές της γενιάς του. Αφού ολοκλήρωσε τις μουσικές του σπουδές στο βιολοντσέλο κοντά σε διακεκριμένους σολίστ και παιδαγωγούς όπως ο F.J. Sellheim (Ανόβερο,Γερμανία) και Andre Νavarra (Βιέννη, Αυστρία), ξεκίνησε την καριέρα του, με εμφανίσεις στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών της Ελλάδος και της υπόλοιπης Ευρώπης. Το ρεπερτόριο του καλύπτει ένα μεγάλο εύρος μουσικών δημιουργιών, από το μπαρόκ μέχρι τα τελευταία έργα των σημαντικότερων συνθετών της εποχής μας, μερικά από τα οποία έχουν γραφτεί ειδικά για τον ίδιο. Εκτός από τις πολυάριθμες εμφανίσεις του σε συναυλίες ατομικές, μουσικής δωματίου αλλά και ως σολίστ με μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες, ο Δημήτρης Πάτρας έχει επίσης συμμετάσχει ως σολίστ βιολοντσέλου σε παραστάσεις σύγχρονου θεάτρου, σύγχρονου χορού και multi-mediaperformances. Διετέλεσε επί δεκαπενταετία Α ́ κορυφαίος σόλο βιολοντσελίστας στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με τις εμφανίσεις, η αγάπη για την Τέχνη του τον οδήγησε στη διδασκαλία. Δίδαξε σε πολυάριθμα διεθνή master classes σε όλο τον κόσμο, είναι Υπεύθυνος Τμήματος Βιολοντσέλου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, και τα τελευταία δώδεκα χρόνια είναι καθηγητής βιολοντσέλου στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει ιδρύσει το σύνολο βιολοντσέλων “Violoncellissimo”, το οποίο αποτελείται από 30 και πλέον τσελίστες –όλοι τους απόφοιτοι της τάξης του- θέλοντας να αναδείξει τις ανεξάντλητες ηχητικές δυνατότητες έκφρασης του οργάνου, και για το οποίο ήδη έχουν γραφτεί έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών που παρουσιάζονται με μεγάλη επιτυχία.

H Μαριλένα Λιακοπούλου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και σπούδασε πιάνο (τάξεις Νόρας Λουκίδου και Τζένης Σημηριώτη) στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Μετά την αποφοίτησή της, συνέχισε τις σπουδές της δίπλα στον διεθνούς φήμης πιανίστα Bernard Ringeissen (Παρίσι), και στράφηκε ιδιαίτερα στην ερμηνεία της γαλλικής μουσικής. Εμφανίζεται συχνά σε σόλο ρεσιτάλ και ως σολίστ με ορχήστρες στις ελληνικές και ευρωπαϊκές σκηνές και ακολουθεί μια πλούσια καριέρα στο χώρο της μουσικής δωματίου, συμπράττοντας με εξέχοντες καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Το ρεπερτόριο της καλύπτει μια ευρεία γκάμα έργων για σόλο πιάνο, κονσέρτων και έργων μουσικής δωματίου. Είναι ιδρυτικό μέλος του Τρίο Θεσσαλονίκης. Από το 1991 κατέχει τη θέση της Α΄ κορυφαίας στο πιάνο στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με τη μουσική σταδιοδρομία της, η Μ. Λιακοπούλου ακολούθησε νομικές σπουδές, με μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Δίκαιο της Τέχνης.