Δημοτικό Ωδείο Καβάλας: Ρεσιτάλ με τον διακεκριμένο πιανίστα Πάρι Τσενίκογλου

Ο βραβευμένος Έλληνας πιανίστας θα ερμηνεύσει στη Μεγάλη Λέσχη 24 πρελούδια του Frédéric Chopin και τα πρελούδια (1ο βιβλίο) του Claude Debussy

Το Σάββατο 9 Απριλίου 2022 στις 20:30 στην aίθουσα της Μεγάλης Λέσχης το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας θα παρουσιάσει ένα εξαιρετικό ρεσιτάλ με τον διακεκριμένο πιανίστα Πάρι Τσενίκογλου. Ο κορυφαίος πιανίστας θα ερμηνεύσει τα 24 πρελούδια του Frédéric Chopin και τα πρελούδια (1ο βιβλίο) του Claude Debussy.

Στις 10 και 11 Απριλίου 2022 στην αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης θα διεξαχθούν ατομικά σεμινάρια πιάνου από τον Πάρι Τσενίκογλου, τα οποία απευθύνονται σε ενεργούς μαθητές (εντός και εκτός του ΔΩΚ) και ακροατές.

Λίγα λόγια για τον Πάρι Τσενίκογλου

O Πάρις Τσενίκογλου γεννήθηκε το 1989 στη Θεσσαλονίκη. Σε ηλικία 15 ετών απέκτησε Δίπλωμα Πιάνου με 1ο Βραβείο και μνεία δεξιοτεχνίας ως μαθητής του Γιάννη Αδαμίδη στο Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης και συνέχισε τις σπουδές του στο τμήμα εξαιρετικών νέων ταλέντων της Hochschule für Musik und Theater του Μονάχου με καθηγητή τον Prof. Franz Massinger (†). Εκεί αποφοίτησε με Σολιστικό Δίπλωμα Πιάνου στην τάξη του Prof. Thomas Böckheler και στη συνέχεια ολοκλήρωσε με διάκριση τις Μεταπτυχιακές του Σπουδές στη Σολιστική Εκτέλεση και το τήμα Postgraduate με τον Prof. Jacques Rouvier στο Πανεπιστήμιο Mozarteum του Σάλτσμπουργκ. Παράλληλα έχει λάβει καλλιτεχνική καθοδήγηση από καταξιωμένους πιανίστες όπως ο Murray Perahia και ο András Schiff.

Έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις και βραβεία, όπως το 1ο Βραβείο Steinway 2008 στο Μόναχο, το 1ο Βραβείο Mozart 2012 του Πανεπιστημίου Mozarteum, το 3ο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου της Ρόδου 2014 και το 2ο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Clamo Music 2018 στη Μούρθια. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Σπουδών του Γερμανικού Έθνους, του Πανεπιστημίου του Μονάχου, του Rotary Club Μονάχου-Martinsried και του Ιδρύματος Oscar και Vera Ritter του Αμβούργου.

Έχει συνεργαστεί σε πολλές ηχογραφήσεις και ζωντανές μεταδόσεις με τη Βαυαρική Ραδιοφωνία, τη Γερμανική Ραδιοφωνία και την Εθνική Ραδιοφωνία της Ισπανίας. Το 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο του CD με τις Images του Debussy και τα 24 Πρελούδια του Chopin από την Οehms Classics, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία στους δημοφιλέστερους ραδιοφωνικούς σταθμούς κλασικής μουσικής.

​Ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής στο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου του Πανεπιστημίου του Νις/Σερβίας το 2017. Ως παιδαγωγός πιάνου διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο του Ίνσμπρουκ, έχει διδάξει στο Κρατικό Ωδείο της Άνω Αυστρίας και έχει παραδώσει σεμινάρια στην Ακαδημία ClaMo Music στη Μούρθια και στις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Bad Leonfelden.

Έχει δώσει ρεσιτάλ και κοντσέρτα σε σημαντικούς χώρους όπως τη Herkulessaal στο Βασιλικό Ανάκτορο του Μονάχου, την Great Hall του Mozarteum στο Σάλτσμπουργκ, το Beethoven-Haus στη Βόννη, το Θέατρο του Pforzheim, την Bibliotheksaal του Polling, το Auditorio Victor Villegas της Μούρθια και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Έχει συμπράξει επανειλημμένα ως σολίστ με τη Συμφωνική του Μονάχου, όπως επίσης με τη Φιλαρμονική του Bad Reichenhall (Εβδομάδα Mozart 2012), την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα του Ινστιτούτου Sándor Végh του Σάλτσμπουργκ, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Μούρθια, τη Φιλαρμονική Δωματίου Νότιας Βοημίας του Budweis και άλλες.

«O Πάρις Τσενίκογλου είναι αναμφίβολα ένα από τα εξέχοντα ταλέντα της γενιάς του» (Andreas Groethuysen). Ο βραβευμένος Έλληνας πιανίστας έχει αποσπάσει επανειλημμένα διθυραμβικές κριτικές από το διεθνή Τύπο για τις εμφανίσεις και τη δισκογραφία του. Η Süddeutsche Zeitung τον έχει χαρακτηρίσει «Αγαπημένο των Θεών»  και  «Μία αξιοθαύμαστη ανακάλυψη».