Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας: Υποδέχεται την Άνοιξη αναβιώνοντας το έθιμο των Λαζαρίνων

Κορίτσια και γυναίκες του Λυκείου  Ελληνίδων Καβάλας μαζί με τις Λαζαρίνες από την Αιανή Κοζάνης θα συναντηθούν σε ένα τρανό χορό

Το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας το Σάββατο 9 Απριλίου 2022 υποδέχεται την Άνοιξη και πραγματοποιεί την αναβίωση του εθίμου των Λαζαρίνων της Αιανής Κοζάνης.

Κορίτσια  και γυναίκες του Λυκείου  Ελληνίδων Καβάλας μαζί με τις Λαζαρίνες από την Αιανή Κοζάνης θα συναντηθούν σε ένα τρανό χορό. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι Λαζαρίνες ντυμένες με τις πανέμορφες,  μορφοκεντημένες και  πολύχρωμες φορεσιές τους θα προσκυνήσουν τις εικόνες του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου και θα ψάλλουν το «μοιρολόι της Παναγίας» εντός  του Ιερού Ναού (με την άδεια και την ευλογία της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου)  και στη συνέχεια θα τραγουδήσουν και θα χορέψουν στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού ένα τραγούδι αφιερωμένο στον Ιερέα, όπως ορίζει το έθιμο.

Οι Λαζαρίνες στη συνέχεια θα περάσουν μέσα από κεντρικούς δρόμους της Καβάλας ψάλλοντας τα κάλαντα του Λαζάρου,  θα επισκεφθούν το Δήμαρχο Καβάλας Θόδωρο Μουριάδη  για να καταλήξουν στην Κεντρική Πλατεία (Ελευθερίας) όπου θα τραγουδήσουν και θα χορέψουν Λαζαριάτικους χορούς για την υποδοχή της Άνοιξης.

Το πρόγραμμα Εθίμου Λαζαρίνων Αιανής με το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας έχει ως εξής:
(Σάββατο 9 Απριλίου 2022)
-11.15 π.μ. Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου
-12.00 μ.μ. Δημαρχείο Καβάλας
-12.30 μ.μ. Κεντρική Πλατεία (Ελευθερίας).