Τι θα ακούσουμε στο Cosmopolis Festival 2022. Οι θεματικές και οι συναυλίες [πρόγραμμα]

Από Active Member και Πορτοκάλογλου μέχρι Gus G. και Rob Chapman: Ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα μουσικών παραστάσεων από καταξιωμένους καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο, για όλον τον κόσμο

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Cosmopolis Festival 2022, Άλκης Ζοπόγλουανακοίνωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου [διαβάστε εδώ] το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, το οποίο θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις από τις 5 Ιουλίου μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου 2022.

Το πρώτο σκέλος θα ξεκινήσει στις 5 Ιουλίου και θα τελειώσει στις 21 Αυγούστου. Σχεδόν κάθε Τρίτη μέσα σε αυτό το διάστημα θα έχουμε συναυλίες στο κάστρο της πόλης με σχήματα από την ελληνική μουσική σκηνή. Η πρώτη εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια του προσφυγικού Ελληνισμού σαν ένας φόρος τιμής στους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους το 1922 και θα γίνει σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Καβάλας.

Επίσης, μερικά από τα σχήματα και τους καλλιτέχνες που θα ακολουθήσουν είναι:

 • Active Member
 • Μιχάλης και Αλέξανδρος Τζουγανάκης
 • η μπάντα από το «Μουσικό Κουτί»
 • Πορτοκάλογλου

CosmoHome

Τις Πέμπτες θα συνεχιστεί ο θεσμός του CosmoHome με τις υπέροχες συναυλίες της αυλής και της γειτονιάς στη χερσόνησο της Παναγίας. Για αυτές τις συναυλίες, έχουν έρθει στη διοργάνωση μέσα από την ενεργή πλατφόρμα της ιστοσελίδας του φεστιβάλ, πάνω από 130 αιτήσεις συμμετοχής, κάτι που αναδεικνύει καταρχάς, την έντονη επιθυμία των καλλιτεχνών να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ, αλλά και την διάχυση του θεσμού στους καλλιτεχνικούς κύκλους.

Από φέτος, αυτή η ενότητα του CosmoHome θα μεταφερθεί στην περιφέρεια και στα χωριά του Δήμου Καβάλας στις υπέροχες γειτονιές των οικισμών, οικοδομώντας ταυτόχρονα την έναρξη συνεργασία του φεστιβάλ με την δραστήρια πολιτιστική θερμοκοιτίδα των «Οψόμεθα εις Φιλίππους».

Η παλέτα εκδηλώσεων για το καλοκαίρι του 2022, θα ολοκληρωθεί με την πραγματοποίηση εκδηλώσεων μέσα σε 3 τετραήμερα που αποτελούν και τον κύριο όγκο του φεστιβάλ και είναι η γνωστή ενότητα του CosmoWorld.

CosmoGuitar Apocalypse

Στο πρώτο, από τις 7-11 Ιουλίου, φιλοξενούμε την καινούργια ομάδα δράσεων με τίτλο CosmoGuitar Apocalypse. Πρόκειται για ένα τετραήμερο που, ένα από τα πιο σημαντικά μουσικά όργανα στον πλανήτη μας, η κιθάρα θα έχει την τιμητική του. Μεγάλα ονόματα της διεθνούς σκηνής θα έρθουν στην πόλη και θα μεταφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους σε κιθαρίστες της περιοχής και όχι μόνον, μέσω σεμιναρίων. Κάθε βράδυ, δε, θα γίνονται συναυλίες με αυτούς τους καλλιτέχνες στο Φάρο της Παναγίας.

Οι μουσικοί που θα συμμετάσχουν είναι οι:

 • Rob Chapman από Αγγλία
 • Mattiaw Elkundh από Σουηδία
 • Christophe Godin από Γαλλία
 • οι καταπληκτικοί Gus G. και Jim Politis από Ελλάδα
 • Dennis Ward από Αμερική

CosmoWorld: Συγκροτήματα και καλλιτέχνες από την παγκόσμια μουσική σκηνή

Το δεύτερο τετραήμερο, από 28-31 Ιουλίου, θα κυλήσει με τις συμμετοχές καλλιτεχνών και μουσικών ομάδων ιδιαιτέρου κύρους από την παγκόσμια μουσική σκηνή και πολλές χώρες. Στη σκηνή του Mochamed Ali στην Παναγία θα φιλοξενηθούν οι:

 • Egschiglen από την Μογγολία
 • Monika Lakatos από την Ουγγαρία
 • B.I.M από την χώρα του Benin στην Αφρική
 • Di Gasn από το Ισραήλ

Στην κεντρική σκηνή στο πάρκο Φαλήρου θα φιλοξενηθούν οι:

 • Danakil, μια μπάντα reggae μουσικής από την Γαλλία με μεγάλη απήχηση στο νεανικό κοινό
 • η Nneka, μια καταπληκτική καλλιτέχνης από την Νιγηρία με παγκόσμια μουσική καριέρα που αγκαλιάζει την R&B (Rhythm and Blues), την hip hop και την afrobeat μουσική σκηνή
 • ο Clinton Fearon από την Τζαμάικα, ένας από τους παλαιούς και πιο χαρακτηριστικούς εκφραστές της Τζαμαϊκανής reggae
 • οι Dubioza Kolektiv, από τις δυναμικότερες μπάντες επί σκηνής παγκοσμίως που μάς έρχονται από την Βοσνία Ερζεγοβίνη, γνωστοί για το crossover στυλ τους, που συνδυάζει ταυτόχρονα και με απόλυτη επιτυχία πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής, όπως hip-hop, dub, ska, reggae, rock, punk, electronic και Balkan μουσική

CosmoLights

Το τρίτο τετραήμερο θα εξελιχθεί από 18-21 Αυγούστου. Το Cosmopolis θα φιλοξενήσει στην κεντρική πλατεία της πόλης το πολύ επιτυχημένο εδώ και δύο χρόνια CosmoLights, με καλλιτέχνες και συμμετοχές Projection Mapping από κάθε άκρη του πλανήτη, που ειδικά για φέτος θα γίνει στο κτίριο του Επιμελητηρίου Καβάλας λόγω των εργασιών στην πλατεία Καπνεργάτη.

CosmoUpcycle Park

Επίσης θα φιλοξενήσει το ξεχωριστό CosmoUpcycle Park, που γίνεται και πάλι σε συνεργασία με την νεανική εθελοντική ομάδα της Action Team. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερες και πολύ ξεχωριστές συναυλίες θα λαμβάνουν χώρα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της κεντρικής πλατείας της πόλης.

Παράλληλες δράσεις

Συνάμα, έχουν προγραμματιστεί και σχεδιάζονται ήδη πολλά παράλληλα events, τα οποία θα ενσωματώσουν παιδικές δράσεις, δραστηριότητες πολιτιστικών συλλόγων, χορευτικά events, που όλα μαζί τελικά πρόκειται να προσδώσουν τεράστια πολιτιστική κινητικότητα σχεδόν σε καθημερινή βάση στο κέντρο της πόλης.

«Αυτό που επιθυμούμε σαν διοργανωτές είναι να δημιουργήσουμε ένα αξέχαστο καλοκαίρι τόσο για τους δημότες όσο και για τους επισκέπτες της πόλης μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και σας καλούμε όλους να είσαστε μαζί μας στη μεγάλη μας αυτή προσπάθεια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Καβάλας, τη Διεύθυνση και τον πρόεδρο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ για την εμπιστοσύνη τους, αλλά και την φανταστική ομάδα του Cosmopolis που δουλεύει μαζί μου με πάθος σε αυτούς τους τρελούς ρυθμούς που απαιτούνται για να διοργανωθεί ένα τέτοιο μεγάλο event», ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Cosmopolis Festival, Άλκης Ζοπόγλου.