Imaret: Ο Φώτης Φλεβοτόμος «ζωγραφίζει» επάνω στο νερό της πισίνας του ξενοδοχείου [φωτογραφίες]

Το Ερευνητικό Κέντρο ΜΟΗΑ παρουσιάζει μια εικαστική εγκατάσταση ειδικά σχεδιασμένη από τον διεθνή καλλιτέχνη για τον κήπο του νερού του εμβληματικού μνημείου

Το Ερευνητικό Κέντρο ΜΟΗΑ παρουσιάζει το έργο Why Be Still? Arabesques on a Reflecting Pool, μια εικαστική εγκατάσταση, ειδικά σχεδιασμένη από τον visual artist Φώτη Φλεβοτόμο, για τον κήπο του νερού του Imaret.

Αποτελείται από τριάντα πέντε επιμέρους κομμάτια, τα οποία επιπλέουν στην πισίνα του ξενοδοχείου. Τα αραβουργήματα και οι χρωματικοί τόνοι του έργου είναι εμπνευσμένα από τα διακοσμητικά μοτίβα της Ισλαμικής Τέχνης και τη διάθεση για στοχασμό και αναζωογόνηση, στοιχεία συνυφασμένα με τους ισλαμικούς κήπους.

Τα κομμάτια συνδέονται μεταξύ τους με λεπτά νήματα, έτσι ώστε η συνολική σύνθεση να ακολουθεί τη διακριτική κίνηση του νερού. Το μέγεθος, η θέση και το σχήμα του έργου μεταβάλλονται σκόπιμα, ως μια ωδή στην κίνηση και τη συνεχή αλλαγή. 

Η ιδέα της σειράς Swimming Pool ποέκυψε κατά την παραμονή του Φώτη Φλεβοτόμου στη Villa Empain του Ιδρύματος Boghossian στις Βρυξέλλες του Βελγίου. Είναι εμφανείς οι επιρροές από την Art Deco, τη Ζωγραφική χρωματικών πεδίων (Colour field painting) και την Ισλαμική Τέχνη, κινήματα αγαπητά στον καλλιτέχνη. Τα έργα γίνονται αφορμή για αναστοχασμό της σύνδεσης του ατόμου με την τέρψη.

Όπως δηλώνει ο καλλιτέχνης, «Βλέπω τα έργα ως οπτικές αναμνήσεις περασμένων εμπειριών ή απαντήσεις σε απτικές φαντασιώσεις, παρατηρήσεις της θερμοκρασίας, του φωτός, του νερού. Κυρίως είναι εκφράσεις της ζωής όπως τη θυμάμαι ή τη φαντάζομαι».

Βιογραφικό

Ο Φώτης Φλεβοτόμος είναι εικαστικός με παράλληλα ενδιαφέροντα για κοινωνικές και πολυαισθητηριακές πρακτικές. Η έρευνά του μεταξύ άλλων εστιάζει σε ισοφωτιστικές χρωματικές σχέσεις, οπτικά μοτίβα και χωρική εξερεύνηση.

Το έργο του Φώτη Φλεβοτόμου στα μουσεία συνδυάζει στοιχεία λεκτικής περιγραφής, συμμετοχικές συζητήσεις, performance, πρακτικές περιπάτου, ηχητικά κομμάτια, απτικές ξεναγήσεις και αφήγηση ιστοριών. Το 2014 ξεκίνησε σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη ένα μηνιαίο πρόγραμμα για επισκέπτες με διαφόρους βαθμούς ή απώλεια όρασης. Έχει επίσης σχεδιάσει αντίστοιχα προγράμματα για το Selis Manor Center, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης (NYPL), το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα.

Το 2012 έλαβε υποτροφία Fulbright και φιλοξενήθηκε από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης για μία μελέτη σχετικά με τις συνδέσεις μεταξύ τέχνης και μειωμένης όρασης. Κατά τη διαμονή του στη Νέα Υόρκη, έλαβε πολλές ευκαιρίες για να συνεισφέρει σε πρωτοβουλίες της NYPL για θαμώνες με διαφόρους βαθμούς ή απώλεια όρασης, καθώς και να συζητήσει δημόσια για την καλλιτεχνική δημιουργία με μειωμένη όραση.

Τα έργα και τα σχέδιά του έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό LEONARDO (MIT Press), στα ιστολόγια της NYPL και σε άλλους δημοφιλείς ιστότοπους ειδήσεων και πολιτισμού.

Info

Why Be Still?
Εικαστική εγκατάσταση
Κήπος του νερού | Imaret
Τετάρτη 18 έως και Κυριακή 22 Μαΐου 2022, 10:00-14:00
Επισκέψεις στην εικαστική εγκατάσταση κατόπιν επικοινωνίας στο 2510620151 ή στο [email protected]