Μουσείο Μοχάμετ Άλι: Υφάσματα ραμμένα με κλωστή από το παρελθόν και το μέλλον [φωτογραφίες]

Επίσημη έναρξη της έκθεσης «Με κλωστή και με βελόνα» στην Καβάλα-Μοναδικά δείγματα υφαντικής Τέχνης τα οποία κουβαλούν κομμάτια της Ιστορίας από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη

Το απόγευμα της Παρασκευής 20 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείο Μοχάμετ Άλι τα εγκαίνια της έκθεσης «Με κλωστή και με βελόνα».

Πρόκειται για έργα κεντητικής τέχνης σε φορεσιές, χαλιά, υφαντά και αντικείμενα καθημερινής χρήσης από το Μουσείο Ελληνοκαππαδοκικού Πολιτισμού Νέας Καρβάλης και το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας,

Η επιμέλεια της έκθεσης είναι του αρχαιολόγου, Μιχάλη Λυχούνα. ο οποίος «ξενάγησε» το κοινό σε ένα ταξίδι ραμμένο πάνω σε υφάσματα με διάφορες βελονιές, με «κλωστή» από το παρελθόν, η οποία, όμως, δείχνει και το μέλλον, όπως παρατήρησε ο κ. Λυχούνας, καθώς τα κομψοτεχνήματα της ανθρώπινης δημιουργίας, αποτυπωμένα με την αισθητική της καθημερινότητας από τη Θράκη μέχρι και την Κρήτη, «δένουν» την ιστορία των λαών της Μεσογείου και αναγάγουν τα υλικά της καθημερινότητας σε πολύτιμους λίθους της μνήμης.

Η έκθεση εκτείνεται και στα δυο επίπεδα του Μουσείου, ως ένα μωσαϊκό υφασμένο στον αργαλειό της Ιστορίας, έτοιμο να αποκαλύψει τις άγνωστες πτυχές της.

Η έκθεση θα μείνει ανοιχτή προς το κοινό ως την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022.

Δείτε φωτογραφίες από τα εγκαίνια

Δείτε φωτογραφίες από τα εκθέματα