Η Καβάλα στη Γιορτή των Γραμμάτων στο Γκότσε Ντέλτσεφ

Ο Αντιδημάρχος Παιδείας και Πολιτισμού, Απόστολος Μουμτσάκης εκπροσώπησε τον Δήμο στη σημαντική εθνική γιορτή της Βουλγαρίας, κατά την οποία τιμάται η μνήμη των Κύριλλου και Μεθόδιου

Στην αδελφή πόλη Γκότσε Ντέλτσεφ μετέβη ο αντιδήμαρχος Καβάλας, Απόστολος Μουμτσάκης, ως εκπρόσωπος του Δήμου, για να παραστεί στη σημαντική εθνική γιορτή της Βουλγαρίας, κατά την οποία τιμάται η μνήμη των Κύριλλου και Μεθόδιου.

Λόγω του γεγονότος ότι ο Κύριλλος κι ο Μεθόδιος έφτιαξαν το βουλγαρικό αλφάβητο, η ημέρα της γιορτής τους (24 Μαΐου, με το παλιό ημερολόγιο), είναι αφιερωμένη στην Παιδεία και στα Γράμματα.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Μουμτσάκης είπε τα εξής:
«Γνωρίζω ότι η 24η Μαΐου είναι μια μεγάλη ημέρα για τους Βούλγαρους γιατί η γιορτή των αγίων αδερφών Κύριλλου και Μεθόδιου σχετίζεται με δύο ανθρώπους, οι οποίοι άνοιξαν πνευματικούς ορίζοντες και χάραξαν το δρόμο της πολιτιστικής και λογοτεχνικής ανάπτυξης της χώρας σας.

Ευχαριστώ που μας προσκαλέσατε σ’ αυτήν την μεγάλη γιορτή των γραμμάτων. Ως δάσκαλος και ως πολιτικός, πιστεύω ότι η ανάπτυξη των λαών βασίζεται τόσο στην πολιτιστική κληρονομιά τους, όσο και στον πολιτισμό που παράγουν καθημερινά.
Θέλω να σας τονίσω ότι ενδιαφέρομαι για την πολιτιστική ανάπτυξη του βουλγαρικού λαού όσο και του ελληνικού, διότι ως γείτονες μόνο μέσω του πολιτισμού μπορούμε μαζί να οικοδομήσουμε την ειρήνη.

Επίσης, ο Κύριλλος κι ο Μεθόδιος μας φέρνουν πιο κοντά, αφού το κυριλλικό αλφάβητο έχει μεγάλη συγγενική σχέση με το ελληνικό.
Κι όλοι ξέρουμε ότι ο γραπτός λόγος είναι αυτός που μαρτυρεί την ιστορία και τον πολιτισμό κάθε λαού.
Άρα, ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος δεν δημιούργησαν μόνο το αλφάβητο, αλλά και τη σλαβική λόγια γλώσσα και λογοτεχνία κι αυτό το σημαντικό γεγονός γιορτάζουμε κι εμείς μαζί σας, ως βαλκάνιοι φίλοι, που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν από κοινού μια γειτονιά γεμάτη με τις πολιτιστικές παραδόσεις μας, αυτές που φέρνουν τους λαούς μας πιο κοντά».

Οι εκδηλώσεις έγιναν παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Εκκλησίας.
Περιλάμβανε μαθητική παρέλαση, στο τέλος της οποίας βραβεύτηκαν οι καλύτεροι μαθητές, δάσκαλοι και καθηγητές της προηγούμενης χρονιάς.
Υπενθυμίζεται ότι η Καβάλα έχει αδελφοποιηθεί από το 2003 με το Γκότσε Ντέλτσεφ, ο δήμαρχος του οποίου, Βλαντιμίρ Μοσκώφ, στο γεύμα που παράθεσε στους προσκεκλημένους, εξέφρασε την επιθυμία του για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο Δήμων.