«Η νοσταλγία της απώλειας»: Ο Θόδωρος Γρηγοριάδης μάς συστήνει το νέο του πόνημα

Η μνήμη, ο πόνος και η απώλεια, οι εμμονές του έρωτα και τα ανθρώπινα παθήματα ξεδιπλώνονται στη νέα δουλειά του Παγγαιορίτη συγγραφέα η οποία θα παρουσιαστεί στην Ελευθερούπολη

Το βιβλιοπωλείο «Ζαπώνης» και οι Εκδόσεις «Πατάκη» θα φιλοξενήσουν την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022 στις 19:00 στο καφέ «Γοργίας» στην Ελευθερούπολη τον Θόδωρο Γρηγοριάδη με αφορμή το νέο του βιβλίο με τίτλο «Η νοσταλγία της απώλειας».

Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο, Άρη Μεντίζη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Οι 31 διηγήσεις είναι αφηγήσεις προσωπικές, ιστορίες φίλων και περαστικών, εξιστορήσεις που φανερώθηκαν μέσα από καταχωνιασμένα σημειωματάρια και το καταστάλαγμα της ζωής. Καταστάσεις πραγματικές και φανταστικές, ανομολόγητες και παρανοημένες, για ανθρώπους που δοκιμάστηκαν στα όρια της ζωής τους.

Κοινά στοιχεία των διηγήσεων η μνήμη, ο πόνος και η απώλεια, οι εμμονές του έρωτα, τα ανθρώπινα παθήματα. Οι διηγήσεις, σύνοψη και απόσταγμα ζωής, αποτελούν μια αποσπασματική μυθοπλασία. Ως αφηγητής δεν θέλησα μόνο να περιγράψω και να στοχαστώ, αλλά να εκτεθώ, να μιλήσω με ειλικρίνεια, να διηγηθώ ανυπόκριτα με συγκίνηση και αυτοσαρκασμό, αναζητώντας τη μοναδικότητα του εαυτού μας και την επαφή με τον αναγνώστη στη χαοτική εποχή μας.

Άραγε πόσο αποκαλυπτόμαστε μέσα από τα λόγια και τις ιστορίες μας; Και πότε η ανάκληση μιας ιστορίας γίνεται εκμυστήρευση με όλο της το κόστος και όχι απλώς η νοσταλγία της απώλειας; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Θόδωρος Γρηγοριάδης γεννήθηκε στο Παλαιοχώρι Παγγαίου Καβάλας το 1956. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, δίδαξε στη δημόσια εκπαίδευση και συνεργάστηκε µε τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών διοργανώνοντας λογοτεχνικά σεμινάρια.

Έχει γράψει 11 μυθιστορήματα, 4 συλλογές διηγημάτων, µία νουβέλα, ένα αφήγημα και έναν σκηνικό μονόλογο. Το μυθιστόρημα «Ζωή Μεθόρια» τιμήθηκε µε το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο Μυθιστορήµατος 2016. Το «Τραγούδι του πατέρα» βραβεύτηκε µε το Βραβείο «Νίκος Θέµελης» 2019 του περιοδικού «Ο Αναγνώστης».

Το μυθιστόρημα «Αλούζα, χίλιοι και ένας εραστές» μεταφράστηκε στα αραβικά (2017) και η συλλογή διηγημάτων «Γιατί πρόδωσα την πατρίδα µου» στα δανέζικα (2021). Το «Παρτάλι», η «Δεύτερη γέννα» και ο «Ξεχασμένος άγγελος των Φιλίππων» παρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και στο Φεστιβάλ Φιλίππων αντίστοιχα.

Στο Κανάλι της Βουλής επιμελήθηκε τη σειρά ντοκιμαντέρ για το βιβλίο «Ο λόγος της γραφής». Την τελευταία τριετία συνεργάστηκε µε το Athens American Center της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα σε μια σειρά σεμιναρίων µε θέμα την αμερικανική λογοτεχνία. Είναι µέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.