Όταν η Καβάλα έγινε μία από τις πρώτες πόλεις που φωτογραφίζονται στον κόσμο [φωτογραφία-ντοκουμέντο]

1853: Ένας φωτογράφος και ένας ζωγράφος ταξιδεύουν από την Κωνσταντινούπολη για να φωτογραφίσουν την Αθωνική πολιτεία, όμως «παρέκκλιναν» από την πορεία τους λόγω της ομορφιάς της Καβάλας

Η Ιστορία γράφεται από τους ανθρώπους και ξανασυντίθεται από τις Τέχνες, με τις ψηφίδες της να έρχονται καθημερινά στην επιφάνεια, συνήθως τυχαία, αλλά χωρίς να χάνουν την υπεραξία τους.

Μια τέτοια φωτογραφία-ντοκουμέντο έφερε στην επιφάνεια ο Καβαλιώτης φωτογράφος, Στράτος Καλαφάτης, όπου πίσω από τη φωτογραφία κρύβεται ένα μεγάλο γεγονός: Ήταν τότε που η Καβάλα έγινε μία από τις πρώτες πόλεις που φωτογραφίζονται στον κόσμο…

Η ιστορία της φωτογραφίας έχει ως εξής: Το 1853 ο φωτογράφος Ernst de Carantza παρέα με τον ζωγράφο Charles Labbe ταξιδεύουν από την Κωνσταντινούπολη για να φωτογραφίσουν την Αθωνική πολιτεία. Διερχόμενοι από την Καβάλα και γοητευμένοι από την ομορφιά της, δημιουργούν 8 εικόνες σε μεγάλες γυάλινες πλάκες.

Η μια εξ αυτών είναι αυτή που ανάρτησε ο κ. Καλαφάτης (βλ. παραπάνω) και αποτυπώνει τη χερσόνησο της Παναγίας και το Φρούριο από την οδό Ερυθρού Σταυρού, λίγο πριν τη συμβολή της με την οδό Κουντουριώτου.