Η Καβάλα και η ελληνική επαρχία της Σώτης Τυρολόγου και του Τάσου Ζωίδη [φωτογραφίες]

Έκθεση φωτογραφίας της προέδρου του Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας και του πρώην προέδρου του Ομίλου στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2022 στην γκαλερί Ηώς

Η Καβάλα στην πλατφόρμα The Provinces: Παρουσιάζονται η ατομική έκθεση «Παγγαίο» της Σώτης Τυρολόγου καιDays that got away” του Τάσου Ζωίδη, προέδρου και πρώην προέδρου του Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας αντίστοιχα, στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του Athens Photo Festival 2022 εγκαινιάζοντας μια συνεργασία του The Provinces με τον παλαιότερο θεσμό-φεστιβάλ στην Ελλάδα.

Η έκθεση φιλοξενείται στην γκαλερί Ηώς έως το Σάββατο 25 Ιουνίου 2022.

  • Εγκαίνια: Πέμπτη 9 Ιουνίου, 19:00
  • Επιμέλεια: Ελένη Μουζακίτη
  • Διεύθυνση: Γκαλερί Ηώς, Χέυδεν 38, Πλατεία Βικτωρίας, 10434 Αθήνα
  • Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 12:00-19:00, Σάββατο 12:00-15:00

Σώτη Τυρολόγου/Παγγαίο

Ηφωτογραφική αυτή σειρά εστιάζεται στο τοπίο της περιοχής του Παγγαίου όρους ως μια πολύπλοκη σχέση ιστορίας, μυθολογίας και οικολογίας. Εξετάζει τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο τοπίο, εξερευνώντας τα σημάδια που έχει αφήσει χαραγμένα στο σκληρό γρανίτη και στον ασβεστόλιθο, τις άδειες μεταλλευτικές στοές, τις βραχογραφίες, τα ανεξίτηλα ίχνη που αποκαλύπτουν τη ζωή και το πνεύμα των ανθρώπων που ζήσαν εκεί από την εποχή του Χαλκού και Σιδήρου μέχρι σήμερα.

Οι θρύλοι και οι μύθοι του Παγγαίου, «του όρους με τους όγκους χρυσού, του οποίου η γη κρύβει άργυρο» όπως αναφέρεται από τον Ευριπίδη, ακολουθούν ακόμα τη φήμη του, καθώς βλέπει κανείς συχνά σύγχρονες εκσκαφές που μαρτυρούν χρυσοθηρικές ενέργειες.

Η ιστορική αυτή κληρονομιά του Παγγαίου διαμορφώνει την αντίληψη των ανθρώπων που ζουν στους πρόποδές του όσοv αφορά στην ταυτότητα του τόπου τους, και δημιουργεί μια ιδιαίτερη σχέση με τον τόπο αυτό.

Τάσος Ζωίδης/Days that got away

Στην ελληνική επαρχία οι άνθρωποι έχουν μια πολύ διαφορετική σχέση με το τοπίο, σε αντίθεση με αυτή των αστικών κέντρων. Έννοιες όπως η μοναξιά, η απομόνωση, η ελευθερία, η οικογένεια και η νοσταλγία βρίσκονται σε ένα συνεχή διάλογο. Οι αλλαγές στο τοπίο γίνονται μέρος της ιστορίας και διαμορφώνουν μια ασαφή πολιτιστική ταυτότητα.

Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη είναι η δική μου αναφορά, ο τόπος στον οποίο ζω, εξερευνώ και τεκμηριώνω. Ένας τόπος με μία ιδιαίτερη ανθρωπογεωγραφία και ένα μεταβαλλόμενο οικονομικό τοπίο. Άνθρωποι που πλήττονται από την οικονομική κρίση επιστρέφουν πίσω στο σπίτι τους στη γη των οικογενειών τους, ενώ άλλοι φεύγουν για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Ως κάτοικος αυτής της περιοχής με απασχολούν όλα τα παραπάνω.