65ο Φεστιβάλ Φιλίππων: Η «τελευταία πρόβα» του Θοδωρή Γκόνη στην Καβάλα [φωτογραφίες]

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ: Η δύναμη της λογοτεχνίας, η «υπογραφή» της καταστροφής της Σμύρνης, τα «ελαττώματα» του Φεστιβάλ και το τελευταίο «αντίο» του απερχόμενου καλλιτεχνικού διευθυντή

Το μεγαλύτερο Φεστιβάλ της χώρας, μετά από αυτό της Επιδαύρου, σηκώνει αυλαία στις 2 Ιουλίου και μέχρι και τις 30 Αυγούστου 2022, το Φεστιβάλ Φιλίππων βάζει την υπογραφή του στον Πολιτισμό αυτού του τόπου.

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θεόδωρος Μουριάδης, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Σωκράτης Μποζούδης και ο απερχόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Θοδωρής Γκόνης παρουσίασαν το πρόγραμμά του το απόγευμα της Παρασκευής 24 Ιουνίου 2022 από το 7ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας, ένα Φεστιβάλ αφιερωμένο φέτος στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, διαλέγοντας για τίτλο του τα έξι γαλάζια μολύβια του Κοσμά Πολίτη, αυτά που «χάλασε» γράφοντας σε συνέχειες στο περιοδικό «Ταχυδρόμος» την περίοδο 1962-63 (στα σαραντάχρονα της χαμένης πολιτείας) το σημαντικότερο ίσως έργο του, «Στου Χατζηφράγκου».

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Θοδωρή Γκόνη για την πολύχρονη προσφορά του στην πολιτιστική ανάπτυξη της Καβάλας. Αυτά τα 14 χρόνια που είναι στην Καβάλα, το Θέατρο έχει αναβαθμιστεί, έχει βγει από την αίθουσα και έχει πάει σε διάφορα σημεία της πόλης. Μας έκανε να αγαπήσουμε την ίδια μας την πόλη, κάνοντας παραστάσεις σε σημεία τα οποία τα είχαμε έξω από το πολιτιστικό μας “γίγνεσθαι”. Θοδωρή θα είσαι για πάντα φίλος της Καβάλας και θα σε περιμένουμε κάθε καλοκαίρι», ανέφερε ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, εν είδει αποχαιρετισμού στον καλλιτεχνικό διευθυντή, ο οποίος διάγει την «τελευταία του πρόβα» στο Φεστιβάλ και στο ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.

«Το Φεστιβάλ ξέφυγε από Αρχαίο Θέατρο χάρη στον κ. Γκόνη, ο οποίος κάθε χρόνο δίνει ένα μοναδικό στίγμα στο Φεστιβάλ το οποίο το κάνει να διαφέρει από τα άλλα Φεστιβάλ της χώρας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Σωκράτης Μποζούδης, προσθέτοντας παράλληλα ότι τόσο ο Δήμος όσο -και ειδικά- η Περιφέρεια «θα πρέπει να το στηρίζουν, καθώς προσφέρει στον Πολιτισμό όχι μόνον της Καβάλας, αλλά και πέρα από αυτήν».

Οι λογοτεχνικές «υπογραφές» στο φετινό Φεστιβάλ

Παίρνοντας τον λόγο ο Θοδωρής Γκόνης, αρχικά θέλησε να αποφορτίσει το ήδη φορτισμένο κλίμα, μιλώντας για την ταυτότητα του φετινού Φεστιβάλ. «Η ιστορία του κόσμου θα ήταν πολύ διαφορετική αν δεν υπήρχε η λογοτεχνία. Θα τα είχαμε ξεχάσει σχεδόν όλα και αυτή υπαγορεύει το τι θέλεις να κάνεις με το Φεστιβάλ. Κρατάει στα χέρια της την ιστορία όλου του κόσμου και η λογοτεχνία που έχει γραφτεί για την καταστροφή της Σμύρνης είναι σπουδαία», επικαλούμενος τα όσα έγραψε ο Κοσμάς Πολίτης και το έργο του, «Στου Χατζηφράγκου», με τον λογοτέχνη, μαζί με άλλους σπουδαίους συγγραφείς το έργο των οποίων περιστρέφεται γύρω από τη Σμύρνη, να «υπογράφουν» την ταυτότητα του 65ου Φεστιβάλ Φιλίππων.

Το «ελάττωμα» του Φεστιβάλ

Ο κ. Γκόνης σχολίασε ότι τα τελευταία 4-5 Φεστιβάλ έχουν μια ομοιότητα, ήτοι συγκεκριμένες ενότητες. «Πάντα βαθιά μέσα μου πίστευα ότι χρειάζεται και κάτι άλλο, το οποίο ελπίζω να το βρει ο επόμενος συνάδερφός μου που θα αναλάβει. Το Φεστιβάλ χρειάζεται μια ανανέωση, κάτι αλλιώτικο, κάτι καινούριο, κάτι καλύτερο», δήλωσε ο απερχόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ.

Στη συνέχεια ο κ. Γκόνης αναφέρθηκε συνοπτικά στις παραστάσεις του Φεστιβάλ, καθώς και στο 6ο Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος: Μια εισήγηση από τον ιστορικό και συγγραφέα, Δημοσθένη Παπαμάρκο με θέμα τη γεωγραφία και μυθολογία του Κάτω Κόσμου, μια απόπειρα αναπαράστασης σκηνών από το έργο του Αριστοφάνη Βάτραχοι σε σκηνοθετική καθοδήγηση Γεωργίας Μαυραγάνη και την ανοιχτή πρόβα του έργου.

Διαβάστε [ΕΔΩ] αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ