Cosmopolis Festival: Terpsis Orchestra και Dilek Koç «κηρύσσουν» την έναρξη του Φεστιβάλ [βίντεο]

«Σαν πας στα ξένα»: Ένα μουσικό ταξίδι που ζωντανεύει μνήμες, εικόνες και ήχους από τη Μικρά Ασία στο Φρούριο της Καβάλας με αφορμή τα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Καβάλας

Το Cosmopolis Festival 2022 σηκώνει αυλαία με ένα μουσικό «χαλί» γεμάτο συγκίνηση, μνήμες και παραδοσιακή μουσική, βγαλμένη από το παρελθόν και με το βλέμμα στο μέλλον

Η 50μελής παραδοσιακή ορχήστρα Terpsis Orchestra, υπό την επιμέλεια των Ανδριάνα Αχιτζάνοβα και Μάκη Μπακλατζή, σε συνεργασία με την ερμηνεύτρια, Dilek Koç και τον Σύλλογο Μικρασιατών Καβάλας, παρουσιάζουν το βράδυ της Τρίτης 5 Ιουλίου 2022 στο θεατράκι του Φρουρίου της Καβάλας τη μουσική εκδήλωση «Σαν πας στα ξένα».

Η εκδήλωση αποτελεί ένα μουσικό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή, με τραγούδια και παραδοσιακούς σκοπούς με θεματολογία τη ζωή στη Σμύρνη, την μεγάλη καταστροφή και την προσφυγιά. Ένα μουσικό ταξίδι πίσω στον χρόνο που ζωντανεύει μνήμες, εικόνες και ήχους από τη Μικρά Ασία.

Η ορχήστρα

Η Terpsis Orchestra συγκροτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αποτελείται από παραδοσιακά όργανα (κανονάκια, βιολιά, ούτια, σαντούρια, νέι ακορντεόν, μαντολίνα, λαούτα, λάφτες, κρουστά, φωνές κ.α) και λειτουργεί με τη μορφή εργαστηρίου μελέτης και έρευνας μουσικών παραδόσεων του ελλαδικού χώρου, της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Αυτό που χαρακτηρίζει την ορχήστρα είναι ο πλούσιος και επιβλητικός ήχος της καθώς και η τάση της να προσεγγίζει το παραδοσιακό ρεπερτόριο με μία σύγχρονη και φρέσκια διάθεση αναζητώντας νέους ήχους στο σήμερα.

Η Terpsis Orchestra συνεργάζεται κατά καιρούς με διάφορους καλλιτέχνες και ερμηνευτές/εύτριες (π.χ. Σοφία Παπάζογλου, Dilek Koc) πραγματοποιώντας συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.

Επιμέλεια και διεύθυνση ορχήστρας: Ανδριάνα Αχιτζάνοβα Πεταλά & Μάκης Μπακλατζής

Dilek Koc

Η Ντιλέκ Κοτς κατάγεται από την Αττάλεια της Τουρκίας όπου και γεννήθηκε. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα μουσικής στην «Ακαδημία της Κωνσταντινούπολης», στον σύλλογο πολιτισμού και τέχνης του Ruhi Su και έχει παρακολουθήσει μαθήματα βυζαντινής μουσικής στο σύλλογο «Ρωμανός ο Μελωδός». Σημαντικός σταθμός στην καλλιτεχνική της πορεία είναι η συμμετοχή της στο soundtrack “Baharat, tarçın ve buse” (μπαχάρι, κανέλλα και φιλί) από την ταινία «Πολίτικη Κουζίνα» σε μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα.

Έχει συνεργαστεί, δισκογραφικά, σε συναυλίες και σε τηλεοπτικές εμφανίσεις με σημαντικά ονόματα από τον χώρο της παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής, όπως οι: Ευανθία Ρεμπούτσικα, Γλυκερία, Ελένη Βιτάλη, Βασίλης Λέκκας, Έλλη Πασπαλά, Αρετή Κετιμέ Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Γιώργος Καζαντζής, Ορφέας Περίδης, Κώστας Φαλκώνης, Σοφία Νάτσιου και άλλοι. Προσωπικοί της δίσκοι είναι οι:

«ΚΑΡΣΙ-KARSI» (2005), «SEVDALIM AMAN» (2010), «SOUVENIR DE SALONIQUE-Ενθύμιο Θεσσαλονίκης» (2015), «ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ» (2019).