Εκατό χρόνια, έξι μολύβια, ένα θερινό Φεστιβάλ και ένα «αντίο» μετά από 14 χρόνια γεμάτα Θέατρο [αφιέρωμα]

Η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» γράφει για το 65ο Φεστιβάλ Φιλίππων και για την αυλαία του Θοδωρή Γκόνη στο πολιτιστικό «γίγνεσθαι» της Καβάλας που αντηχεί και πέρα από αυτήν

Δεκατέσσερα καλοκαίρια μετά το πρώτο Φεστιβάλ Φιλίππων, που λειτούργησε με την καλλιτεχνική διεύθυνση του σκηνοθέτη, συγγραφέα και στιχουργού, Θοδωρή Γκόνη, αυτή η δημιουργική συνεργασία φτάνει φέτος στο τέλος της. «Μόνον ευγνωμοσύνη νιώθω για όσα καταφέραμε όλοι μαζί εδώ», λέει ο ίδιος μιλώντας στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και στη Βάσω Βασιλειάδου, η οποία συνέταξε ένα αφιέρωμα στο φετινό Φεστιβάλ.

«Ο τόπος είναι που σου δίνει δύναμη και η Καβάλα ανταποδίδει στους ντόπιους και στους επισκέπτες της την απλοχωριά που της προσφέρει η θέση της: μια πόλη χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω από τα ακρογιάλια, μια ανοιχτή αγκαλιά προς τη θάλασσα», συμπληρώνει ο κ. Γκόνης.

Το αφιέρωμα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»

Φέτος το 65ο Φεστιβάλ Φιλίππων (2/7-30/8) είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ο τίτλος του, «6 γαλάζια μολύβια για τη Σμύρνη», εμπνέεται από τα έξι μολύβια που ο Κοσμάς Πολίτης χρησιμοποίησε γράφοντας σε συνέχειες στο περιοδικό «Ταχυδρόμος», την περίοδο 1962-63, το σημαντικότερο ίσως έργο του, το μυθιστόρημα «Στου Χατζηφράγκου».

«Χαίρομαι που αποχαιρετώ το φεστιβάλ με ένα πρόγραμμα που είναι στενά συνδεδεμένο με τη λογοτεχνία. Αυτό το νήμα που με ενώνει με την ποίηση και την πεζογραφία -τόσο σημαντικό και στην προσωπική μου δουλειά- ποτέ δεν διακόπηκε όσα χρόνια εργάστηκα εδώ», σχολιάζει ο σκηνοθέτης. Πιστός, λοιπόν, στην επιθυμία του για ένα φεστιβάλ που, μαζί με τις παραστάσεις που υποδέχεται, παρουσιάζει επίσης δικό του πρωτότυπο υλικό, συνέθεσε ένα πρόγραμμα που περιστρέφεται γύρω από βασικές μορφές της πολιτικής και του πολιτισμού που άφησαν το στίγμα τους τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.

Μέσα από θεατρικές παραστάσεις, αναλόγια, μουσικές, κείμενα, αναγνώσεις και προβολές μάς συστήνονται εμβληματικές προσωπικότητες με επίκεντρο το τραγικό γεγονός της Καταστροφής. Οι συγγραφείς Στρατής Δούκας, Ηλίας Βενέζης, Στράτης Μυριβήλης, Φώτης Κόντογλου, Διδώ Σωτηρίου, αλλά και οι πολιτικοί πρωταγωνιστές όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νικόλαος Πλαστήρας και ο Παναγιώτης Κονδύλης, ζωντανεύουν με τη βοήθεια έμπειρων καλλιτεχνών και συγγραφέων μεταξύ των οποίων ο Ακύλλας Καραζήσης, ο Εκτορας Λυγίζος, ο Θωμάς Κοροβίνης, ο Κώστας Ακρίβος, η Καρολίνα Μέρμηγκα κ.ά. Όσο για την παράσταση που δίνει τον τίτλο στην επετειακή θεματική ενότητα, τα «6 γαλάζια μολύβια για τη Σμύρνη», η καθηγήτρια και συγγραφέας, Αγγέλα Καστρινάκη «συνομιλεί» με τον Κοσμά Πολίτη, εμβαθύνει στο έργο του φέρνοντας στην επιφάνεια απωθημένα γεγονότα της ζωής του, σχολιάζει τα λεγόμενά του και του θέτει ερωτήματα που κάποτε πονάνε.

Φυσικά, κεντρικό ρόλο και στο φετινό πρόγραμμα θα παίξει το αρχαίο θέατρο Φιλίππων, ως χώρος φιλοξενίας όλων των μεγάλων παραστάσεων αρχαίου δράματος. Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων στο αρχαίο θέατρο θα αποτελέσει το 6ο Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος, που αυτήν τη φορά παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη παράσταση, για πρώτη φορά πάνω σε αριστοφανικό κείμενο.

Η Γεωργία Μαυραγάνη και η ομάδα της θα βρεθούν για δύο βδομάδες στην περιοχή των Φιλίππων όπου θα δείξουν το αποτέλεσμα της εργασίας τους πάνω τους «Βατράχους», σε νέα μετάφραση του Δημοσθένη Παπαμάρκου. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με ένα διήμερο σεμινάριο με εισηγητή τον μεταφραστή του έργου και θα καταλήξουν στην παρουσίαση της παράστασης με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Πέραν του αρχαίου θεάτρου, οι εκδηλώσεις θα απλωθούν μέσα στην πόλη της Καβάλας: στο προαύλιο του 7ου Δημοτικού Σχολείου, στην Παλιά Μουσική, στην παραλία τελωνείου, στο θεατράκι του Μεχμέτ Άλι, στο Φρούριο, στο Καρνάγιο, στην πλατεία Πιπίνου και στους Κήπους της Οικίας Μοχάμεντ Άλι.

Διαβάστε αναλυτικά [ΕΔΩ] το πρόγραμμα του 65ου Φεστιβάλ Φιλίππων

*Πηγή: «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» Φωτογραφίες: Θανάσης Σοφιανός