Cosmopolis Festival 2022: Έναρξη με το βλέμμα στη Σμύρνη και στη Μικρά Ασία [φωτογραφίες]

Με ένα ταξίδι στον κόσμο της παραδοσιακής μουσικής και στα μονοπάτια της ιστορικής μνήμης από την "Terpsis Orchestra", την Dilek Koc και τον Σύλλογο Μικρασιατών Καβάλας άνοιξε η αυλαία του φετινού Φεστιβάλ

Με ένα αφιέρωμα στη μικρασιατική καταστροφή από την 50μελή “Terpsis Orchestra“, σε συνεργασία με την ερμηνεύτρια, Dilek Koc και τον Σύλλογο Μικρασιατών Καβάλας, άνοιξε η αυλαία του φετινού Φεστιβάλ Cosmopolis!

Στο πιο χαρακτηριστικό σημείο της πόλης, στο Φρούριο, βρέθηκε πλήθος κόσμου το βράδυ της Τρίτης 5 Ιουλίου 2022, με το «παρών» να δίνουν ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, συνοδευόμενος από τους Αντιδημάρχους Παιδείας και Οικονομικών, Απόστολο Μουμτσάκη και Γιάννη Προμούσα αντίστοιχα, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αλέξης Πολίτης, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα υπέροχο ταξίδι στον κόσμο της παραδοσιακής μουσικής και στα μονοπάτια της ιστορικής μνήμης.

Ο χαιρετισμός του Δημάρχου Καβάλας

Στο μυαλό μας έχει αποτυπωθεί η εικόνα της Σμύρνης που καίγεται και τους ανθρώπους που προσπαθούσαν να μπουν στα πλεούμενα για να σωθούν από την σφαγή, ξεκινώντας το ταξίδι δίχως γυρισμό, το ταξίδι του πρόσφυγα. Συμβολικά, αυτή η εικόνα αποτυπώνει όλη την τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Για να τιμήσουμε αυτούς που ξεριζώθηκαν και ξαναβλάστησαν στην Καβάλα, τούς αφιερώσαμε όλες τις φετινές πολιτιστικές δράσεις του Δήμου.
Έτσι, και το Cosmopolis ξεκινά απόψε με τραγούδια και παραδοσιακούς σκοπούς που θα μας μεταφέρουν στη Σμύρνη και στη Μικρά Ασία.

Μέχρι τις 21 Αυγούστου θα έχουμε πολλές ευκαιρίες να ακούσουμε, να γευτούμε και να δούμε πολλά και ενδιαφέροντα, που μας ετοίμασαν ο Άλκης Ζοπόγλου, οι συνεργάτες του και η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ.

Απόψε θα μας μεταφέρουν στο κλίμα που επικρατούσε πριν από την Καταστροφή, όταν Έλληνες και Τούρκοι, Χριστιανοί και Οθωμανοί ζούσαν μαζί, ήταν φίλοι και συνεργάτες. Θα μας το θυμίσουν τα μέλη της πολυτάλαντης Terpsis Orchestra από τη Θεσσαλονίκη, η υπέροχη Dilek Koc από την Αττάλεια και ο δυναμικός Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας. Τους ευχαριστούμε!