Η Καβάλα δεν ξεχνά την Κύπρο [φωτογραφίες]

Άνοιξε η Έκθεση Φωτογραφιών «Λευκωσία - Πράσινη Γραμμή 48 χρόνια» στο ισόγειο της Μεγάλης Λέσχης, που διοργανώνεται από τον Δήμο Καβάλας, την Φωτογραφική Εταιρία Κύπρου, την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρία και τον Σύλλογο Κυπρίων Καβάλας «Ο Ακρίτας»

Στο πλαίσιο εκδηλώσεων μνήμης της τουρκικής εισβολής του 1974 στην Κύπρο, ο Δήμος Καβάλας, μαζί με την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρία (Παράρτημα Καβάλας), τη Φωτογραφική Εταιρία Κύπρου και τον Σύλλογο Κυπρίων Νομού Καβάλας «Ο Ακρίτας», διοργάνωσαν την Έκθεση Φωτογραφιών «Λευκωσία – Πράσινη Γραμμή 48 χρόνια», της Φωτογραφικής Σύμπραξης Ελλάδας-Κύπρου.

Η Έκθεση, η οποία φιλοξενείται στον ισόγειο χώρο της Μεγάλης Λέσχης, άνοιξε το πρωί της Τρίτης 12 Ιουλίου και θα λειτουργεί μέχρι τις 21 Ιουλίου 2022.

Ώρες λειτουργίας: 11:00 – 13:00 και 19:00 – 21:00

Κατά την έναρξη της λειτουργίας της Έκθεσης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού, Απόστολος Μουμτσάκης, κατήγγειλε το γεγονός ότι «πέρασαν 48 ολόκληρα χρόνια συζητήσεων και διαβουλεύσεων, χωρίς να έχει γίνει το παραμικρό», και δήλωσε ότι «έφτασε η ώρα να λυθεί το κυπριακό ζήτημα».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Καβάλας, Αντώνης Μπερτζές είπε πως στην Έκθεση ανάμνησης της εισβολής-κατοχής της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό, δίνεται έμφαση «στη μόνη διχοτομημένη πόλη στον κόσμο, τη Λευκωσία. Μέσα από τις φωτογραφίες μπορούμε να δούμε την καθημερινότητα της διχοτομημένης πρωτεύουσας. Θέλουμε να δείξουμε το πόσο δύσκολα περνούν, ακόμη και σήμερα, οι κάτοικοι μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, πως είναι να ζεις σε μια διχοτομημένη πόλη».

Για τις φωτογραφίες των μελών της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας, οι οποίες έχουν ελεύθερο θέμα, μίλησε ο πρόεδρος του τοπικού Παραρτήματος, Αχιλλέας Ηλιάδης, ο οποίος, στο τέλος, εξέφρασε την ελπίδα «να μην χρειαστεί να κάνουμε ξανά τέτοια έκθεση, αλλά να κάνουμε μια έκθεση ελευθερίας».

Οι εκδηλώσεις μνήμης θα κορυφωθούν στις 8 το βράδυ της Τετάρτης 20 Ιουλίου, με τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης, στα οποία θα τελεστούν παρουσία του Γενικού Προξένου της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, Σπύρου Μιλτιάδη.

Το πρωί της ίδιας ημέρας (20/7) θα τελεστεί μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία στην Καβάλα, για τα θύματα της Τουρκικής Θηριωδίας στη Μεγαλόνησο.

Πρόγραμμα

  • 07:00 – 10:00: Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία
  • 10:00 – 10:20: Εκφώνηση Πανηγυρικού της Ημέρας
  • 10:45 – 11:00: Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης
  • 11:00 – 11:15: Κατάθεση στεφάνων