Παράσταση-συναυλία «Σμύρνη Αιώνια» στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας παρουσιάζει ένα Οδοιπορικό στη Συλλογική Μνήμη και την Πολιτιστική Ταυτότητα από τον Σείκιλο της Αρχαίας Ιωνίας έως σήμερα

Συμμετέχοντας στην επέτειο μνήμης για τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης, το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας, στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού», στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2022, στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, θα παρουσιάσει  την παράσταση – συναυλία:  «Σμύρνη Αιώνια» (Οδοιπορικό στη Συλλογική Μνήμη και την Πολιτιστική Ταυτότητα από τον Σείκιλο της Αρχαίας Ιωνίας έως σήμερα).

Πρόκειται για έναν συνδυασμό αυθεντικής παραδοσιακής μουσικής της Μικράς Ασίας, από τις ημέρες της χαράς και της ευδαιμονίας μέχρι τις ημέρες του ξεριζωμού, ρεμπέτικης-λαϊκής, όπως αυτή εξελίχθηκε στη Μητροπολιτική Ελλάδα, καθώς και σύγχρονης μουσικής, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση μετά από παραγγελία στον Συνθέτη Χρήστο Σαμαρά.

Κείμενα: Ηλία Βενέζη. Διευθύνει ο Νίκος Ευθυμιάδης.

Η Πολιτιστική ταυτότητα θα αποτυπωθεί με τον συνδυασμό – συνύπαρξη μουσικοχορευτικών δρωμένων, αφήγησης με βιωματικά κείμενα επωνύμων συγγραφέων (Ηλία Βενέζη, Γιώργου Σεφέρη, Διδούς Σωτηρίου κ.α.), αλλά και καθημερινών ανθρώπων.

Επίσης, θα υπάρχει προβολή επιλεγμένου φωτογραφικού και οπτικοακουστικού υλικού σε γιγαντοοθόνη καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης.

Θα παρουσιαστούν επίσης, στο πίσω μέρος της σκηνής, σε απεικονίσεις οι πιο χαρακτηριστικές εικόνες της Μικρασιατικής Καταστροφής, γνωστές ή λιγότερο γνωστές.

Ειδικότερα, τόσο στα κείμενα που θα παρουσιασθούν όσο και στην οπτικοακουστική απεικόνιση, θα αποτυπωθεί ένα οδοιπορικό από τη νοσταλγία για τις χαμένες πατρίδες μέχρι τις φρικαλεότητες και λεηλασίες των Οθωμανών και τον βίαιο εκπατρισμό των Ελλήνων. Μικρασιατικά ακούσματα θα συνοδεύουν τον Λόγο και την Εικόνα, έχοντας ως κοινό παρονομαστή το μοιρολόι και τον θρήνο.

Συνυπάρχουν 3 διαφορετικές ορχήστρες, η αυθεντική παραδοσιακή της Σμύρνης, η Ρεμπέτικη-Λαϊκή στην εξέλιξή της στην Μητροπολιτική Ελλάδα, καθώς και η Κλασική Συμφωνική Ορχήστρα για την καντάτα, σε πρώτη Παγκόσμια Εκτέλεση, του έργου «ΜΝΗΜΕΣ» για αφηγητή, Σοπράνο, Χορωδία, Κρουστά και Ορχήστρα Εγχόρδων του Χρήστου Σαμαρά που θα ερμηνεύσει ο Νίκος Ευθυμιάδης.

Aφηγητής είναι ο ηθοποιός Γιάννης Στόλλας, σολίστ είναι η υψίφωνος Ελένη Δανάη και συμμετέχουν η” Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία” του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας.

Επίσης, συμμετέχουν η Χορωδία των Φίλων της Μουσικής Καβάλας σε διδασκαλία Μαρίας Σγουρίδου και τα χορευτικά τoυ Μικρασιατικού  Συλλόγου Καβάλας και του Παμμικρασιατικού Συλλόγου Δράμας.

Τις ορχήστρες (Παραδοσιακή, Λαϊκή, Κλασσική) του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας πλαισιώνουν μουσικοί της Καβάλας και της Δράμας. Επίσης συμμετέχουν χορωδίες, μουσικοί και χορευτικά της Θεσσαλίας.

Την εκδήλωση παρουσιάζει ο Αλέξης Κωστάλας.