Ο Μυστικός Δείπνος, ιδωμένος «αλλιώς», και η έννοια της Απώλειας της Κοινότητας στο Μεστζίτ του Imaret της Καβάλας

Μια εικαστική εγκατάσταση ειδικά σχεδιασμένη από την Έλλη Χρυσίδου για το Μεστζίτ του Imaret

Το Ερευνητικό Κέντρο ΜΟΗΑ παρουσιάζει το έργο Κόκκινο της Απώλειας: CMYK 0, 88, 84, 68, μια εικαστική εγκατάσταση, ειδικά σχεδιασμένη από την Έλλη Χρυσίδου για το Μεστζίτ του Imaret.

Η εγκατάσταση εντάσσεται σε μία τριλογία έργων της καλλιτέχνιδος με θέμα την απώλεια. Μια απώλεια που τα τελευταία χρόνια, με τις απανωτές κρίσεις που διαμορφώνουν τη σύγχρονη πραγματικότητα, βιώνουμε πολλαπλά, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, συνειδητά ή ασυνείδητα, ατομικά και συλλογικά. Το κομμάτι αυτό της τριλογίας αναφέρεται στην απώλεια της κοινότητας.

Η εγκατάσταση

Η αρχετυπική ομάδα του Χριστού και των Μαθητών του ιδωμένη στον Τελευταίο ∆είπνο, παλιότερα από τη ματιά του Leonardo da Vinci και αργότερα του Andy Warhol, μεταφέρεται τώρα από την Έλλη Χρυσίδου στο Ιμαρέτ της Καβάλας, έναν τόπο πολλαπλών ταυτοτήτων και συμφραζόμενων. Η εικόνα κατακερματίζεται, βάφεται κόκκινη και εμπλουτίζεται με διάσπαρτες λεπτομέρειες μυθικών πλασμάτων από την εικονογραφία του Ντύρερ και των Αλχημιστών. Η ομάδα σπάει, οι δώδεκα μαθητές χωρίζονται, τη θέση του Χριστού παίρνει μια ηλεκτρική καρέκλα. Ο κεντρικός ήρωας απουσιάζει, τα βλέμματα και οι χειρονομίες των μαθητών πέφτουν στο κενό, οι θρησκευτικοί συσχετισμοί χάνονται. Το κόκκινο χρώμα που κυριαρχεί στην εγκατάσταση και της δίνει τον τίτλο της – χαρακτηριστικό της Έλλης Χρυσίδου σε όλη τη δουλειά της – λειτουργεί ως δηλωτικό μιας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, αλλά και μιας ζωογόνου ενέργειας.

Η καλλιτέχνις

H Έλλη Χρυσίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Nancy στη Γαλλία. Δίδαξε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Saint-Etienne (Γαλλία). Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε 15 ατομικές και πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πέρα από την αμιγώς καλλιτεχνική και διδακτική της εργασία, ασχολήθηκε επίσης με την σκηνογραφία, την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων και τον σχεδιασμό οπτικής επικοινωνίας. Μεταξύ 2013-2019 ήταν Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Υπό αυτήν την ιδιότητα, συνδιαμόρφωσε και ηγήθηκε του προγράμματος “LABattoir – Τέχνη για την Κοινωνική Αλλαγή”, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2017-2019. Από το 2021, συνεχίζει τη συνεργασία της με το πρόγραμμα Common Lab ως υπεύθυνη του διαδικτυακού εργαστηρίου “Tale of X Cities”.

Info

Κόκκινο της Απώλειας: CMYK 0, 88, 84, 68
Έλλη Χρυσίδου
Εικαστική εγκατάσταση
Επισκέψιμη κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, από τις 20:30 ως τις 24:00
[κατά το ωράριο λειτουργίας του Summer Lounge του Imaret, Le Jasmin]
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022
Είσοδος: 5 ευρώ