Κώστας Χατζής: Γεννήθηκα, μεγάλωσα, γερνάω και δεν σταμάτησα να νιώθω περιθωριακός…

Ο γνωστός τραγουδοποιός θα «δει τη γη σαν ζωγραφιά» από την Καβάλα στο πλαίσιο του Cosmopolis Festival 2022 και μιλάει στον Alpha RADIO 88,6 και στη Σίσσυ Ακοκαλίδου όπως ακριβώς τραγουδάει: Από καρδιάς

Για 60 και πλέον χρόνια ο Κώστας Χατζής «βλέπει τη γη σαν ζωγραφιά», γεμάτη χρώματα, συναισθήματα, αγάπη και αλληλεγγύη, αλλά βλέπει και πολλές νοσηρότητες. Βλέπει να μπαίνει στο περιθώριο η φυλή του, οι διαφορετικοί άνθρωποι, κοιτάζει πίσω και βλέπει τη δύσκολη ζωή που πέρασε, γεμάτη κακουχίες, στερήσεις και μίσος. Αλλά βλέπει και ελπίδα, έναν κόσμο που του αξίζει καλύτερη τύχη, βλέπει καλοσύνη στους ανθρώπους και θέληση για συμπαράσταση.

Ο Κώστας Χατζής θα εμφανιστεί το βράδυ της Τρίτης 2 Αυγούστου 2022 στις 21:00 στο θεατράκι του Φρουρίου της Καβάλας, στο πλαίσιο του Cosmopolis Festival 2022 και μίλησε στον Alpha RADIO 88,6 και στη Σίσσυ Ακοκαλίδου όπως ακριβώς τραγουδάει: Από καρδιάς, χωρίς περιστροφές. Όπως ακριβώς θα μιλήσει και στη συναυλία μπροστά στο Καβαλιώτικο κοινό, αφού πρώτα αφουγκραστεί τα χνώτα του, τα συναισθήματα που θα του βγάλει ο κόσμος, συναισθήματα τα οποία θα χρωματίσουν και ως εκ τούτου, θα καθορίσουν τίνι τρόπω και το ρεπερτόριό του.

Μεγάλωνα και πάλι ένιωθα περιθωριακός. Γερνάω και πάλι νιώθω περιθωριακός…

Πόσα χρώματα έχετε δει σε αυτόν τον κόσμο και πόσα του έχετε δώσει εσείς με τη μουσική σας…
Πάρα πολλά και το κάθε ένα συμβολίζει και κάτι. Το κόκκινο συμβολίζει την αγάπη, το άσπρο την αγνότητα, το πράσινο την ελπίδα. Αυτή η γη έχει πάρα πολλά χρώματα, αλλά και πολύ ωραίους ανθρώπους…

Τραγουδάτε για τον κόσμο, για έναν καλύτερο -ορθότερα- κόσμο, όμως πολλές φορές έχετε πει ότι σας πληγώνει συνάμα αυτός ο κόσμος που ζούμε…
Εγώ γεννήθηκα στη Λιβαδιά. Δεν ήμουν μέσα στη φυλή (σ.σ.: των τσιγγάνων). Όταν πήγα σχολείο, ένιωσα ότι ήμουν περιθωριακός. Μεγάλωνα και πάλι ένιωθα περιθωριακός. Γερνάω και πάλι νιώθω περιθωριακός. Εκείνο, όμως, που κατάλαβα και αγάπησα ήταν οι άνθρωποι οι οποίοι συμπαραστέκονται. Οι Έλληνες είναι καταπληκτικός λαός, αλλά δεν είχε ποτέ Παιδεία, η οποία ξεκινάει από την πολιτεία. Και έχω και κάτι που με πονάει… Δε σκύψανε πάνω από τη φυλή μου. Τους αφήνουν να κάνουν τόσα εγκλήματα και γίνονται μισητοί στον κόσμο. Γιατί δε σκύψανε πάνω από τα προβλήματά μας; Και έχω και μια εξίσωση που δεν την έλυσε κανείς: Είμαι 68 χρόνια σε αυτόν τον χώρο. Και πώς γίνεται να είμαι 51; Εγώ λέω ότι είμαι 58 συν ένα. Αν το γράψεις αυτό σε ένα λευκό χαρτί και το δεις μέσα από τον καθρέφτη, λέει άλλο πράγμα. Λέει 85 συν ένα, ίσον 86.

Τα τραγούδια σας βγάζουν τόσα συναισθήματα και μάλιστα ετερόκλητα. Πώς γίνεται να νιώθετε στο περιθώριο;
Όταν πήγα σχολείο, τα παιδιά που με έλεγαν γύφτο τα χτύπαγα και με διώξανε. Στο δεύτερο σχολείο που πήγα, τα ίδια. Το ίδιο έγινε και στο τρίτο και στο τέταρτο σχολείο. Μεγάλωσε με αυτόν τον τρόπο, αλλά διάβαζα και στην πορεία αντιλήφθηκα ότι δεν έφταιγαν τα παιδιά, οι γονείς τους ή το σύστημα, αλλά εγώ, που είμαι αιμοδότης -και εγώ- του συστήματος.

Πριν φτάσετε ως εδώ, πάντως, περάσατε δύσκολα…
Κοιμήθηκα σε παγκάκια, πείνασα πάρα πολύ, όμως οι άνθρωποι με αγάπησαν, η πολιτεία, όμως, όχι. Ήθελα να φύγω από τη ζωή. Με δίκασαν για πολιτική θέση 17 χρονών. Ο παππούς μου ήταν ο Κωνσταντίνος Καραγιάννης, ένας πολύ μεγάλος κλαρινίστας όπου τα παιδιά του τα σκότωσαν οι Γερμανοί και έτσι γλύτωσα και την εξορία. Δεν μπορούσαν να στείλουν τον εγγονό του Καραγιάννη εξορία.

Αλήθεια, τι βιβλία διαβάζετε;
Τα πάντα, όμως για μένα το prospectus της ζωής είναι η Αγία Γραφή. Πείτε μου, πόσοι από εμάς έχουν διαβάσει την Αγία Γραφή; Έχει ανάγκη ο Θεός να γεννιέμαι και να πληρώνω, να παντρεύομαι και να πληρώνω, να πεθαίνω και να πληρώνω; Έχει αυτό το μίσος που βγάζουμε; Εγώ επειδή είμαι σκούρος -παρεμπιπτόντως- θα πάω σίγουρα στην Κόλαση. Ο Θεός δεν έχει αγάπη, είναι αγάπη. Δεν έχει δικαιοσύνη, είναι δικαιοσύνη.

Ο Θεός δεν έχει αγάπη, είναι αγάπη. Δεν έχει δικαιοσύνη, είναι δικαιοσύνη

Η στάση ζωή σας και τα τραγούδια σας βρίθουν ελπίδας. Από πού πηγάζει αυτό;
Κάποτε πιστεύω ότι όλη η γη θα είναι μια πατρίδα και τότε και εγώ, που γεννήθηκα ασχημόπαπο και θα πεθάνω ασχημόπαπο, όταν θα επικρατήσει η ειρήνη και η αγάπη, θα γίνω και εγώ κύκνος, αλλά θα παρακαλέσω τον Θεό να γίνω μαύρος κύκνος, για να μην περηφανευτώ για την ομορφιά μου και Τον ξεχάσω.

Σε τι μέρη θα μας ταξιδέψετε στη συναυλία σας στην Καβάλα;
Θα κοιτάξω να υπάρχει τρυφερότητα και σάτιρα. Να σας πω εδώ, όμως, ότι όταν ανεβαίνω στη σκηνή, νιώθω τα χνώτα των ανθρώπων και ανάλογα προσαρμόζω και το πρόγραμμά μου.