«Ο Αργαλειός της Ανατολής» στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων

Παιδική θεατρική παράσταση στο πλαίσιο του Περιφερειακού Φεστιβάλ Via Egnatia 2022 από την Αντιπεριφέρεια Καβάλας με δωρεάν είσοδο

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης/ΠΕ Καβάλας στο πλαίσιο του Περιφερειακού Φεστιβάλ Via Egnatia 2022, διοργανώνει παιδική θεατρική παράσταση με τίτλο: «Ο Αργαλειός της Ανατολής» του Δημήτρη Πιέτρη, με την Παιδική Σκηνή Εργοστάσιο Ονείρου, την Παρασκευή 02 Σεπτεμβρίου και ώρα 21:00, στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, με δωρεάν είσοδο.
*Δεν γίνεται προκράτηση εισιτηρίων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Η παράσταση έχει ενταχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στα πλαίσια της άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς .

Περιγραφή

Μια κλωστή. Ένα νήμα από την αρχαία Ελλάδα έως σήμερα. Οι τρεις Μοίρες, ο Όμηρος και μία από τις λιγοστές υφάντρες που υφαίνουν ακόμα στο παρόν, φέρνουν το πριν και το μετά στο τώρα. Τι είναι εκείνο που μπορεί να τα συνδέει όλα αυτά;
Η τέχνη του αργαλειού ήταν γνωστή σε όλη την Ελλάδα, οι ανυφάντρες ύφαιναν στους αργαλειούς τους ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής και μέσα από αυτούς αναδείκνυαν λαογραφικά στοιχεία του τόπου τους, εμποτίζοντάς τα με μαεστρία και αγάπη.
Έτος 2022 ! Ένα παιδί πλησιάζει την γιαγιά Ανατολή και παρακολουθεί με λεπτομέρεια την τεχνική της και μέσα από τα ερωτήματα που της θέτει βρίσκει απαντήσεις σε προσωπικά του ερωτήματα μέσα από την επικοινωνία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ τους .
Η γιαγιά Ανατολή γίνεται πόλος έλξης για μια ολόκληρη κοινωνία που έχει παραδοθεί στο άγχος και την αβεβαιότητα της σύγχρονής εποχής .
Κάθε κλωστή της Ανατολής αγγίζει την ψυχή όλων και προσθέτει λίγη γνώση και θάρρος, φέρνοντας την ανεμελιά και την αισιοδοξία που χάθηκε στο πέρασμα του χρόνου.
Η παράσταση μέσα από την τέχνη του αργαλειού μας προσκαλεί αλλά      και προκαλεί να αναρωτηθούμε ποιες είναι οι αξίες μας, να υπενθυμίσει τα ήθη και τα έθιμα της χώρας μας, να αφυπνίσει τη δύναμη που  έχουμε μέσα μας και την σημαντικότητα της συνεργασίας .
Κάθε κλώστη κρύβει και μια ιστορία, μια σκέψη, ένα συναίσθημα.
Τα πολύχρωμα νήματα είναι στα χέρια της γιαγιάς Ανατολή, πάντα έτοιμη να καταθέσει μια ξεχωριστή ιστορία σε κάθε της υφαντό μαζί με το μόνιμο χαμόγελο της που πυροδοτεί και πάλι… την ελπίδα !

Συντελεστές :

Kείμενο – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Πιέτρης
(συγγραφέας 7 θεατρικών έργων για παιδιά )
Παίζουν οι ηθοποιοί:  Μαρία Καμακάρη , Ειρήνη Βασιλοπούλου , Αρης Μακρής  Δημήτρης Πιέτρης, Μαρία Μαρίνου
Αφήγηση : Βίκυ Τσιανίκα
(Η νέα Πρεσβευτής του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας και ραδιοφωνική παραγωγός στην εκπομπή ¨Η φωνή της Ελλάδος΄΄ στο Τρίτο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας)
Μουσική:  Ματούλα Ζαμάνη
Ειρήνη Τριανταφυλλίδη – Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης
Κρουστό : Ειρήνη Βασιλοπούλου
Eικαστική επιμέλεια-Ζωγραφική-Σκηνικά: Σπανόπουλος Γιάννης,
Κατασκευή Σκηνικών: Τάκης Ακριτόπουλος
Κοστούμια- κατασκευές: Τέτα Βασιλάτου- Γιάννης Σπανόπουλος –Monica Helderson
Χορογραφίες: Πανάς Θεόδωρος
Μακιγιάζ : Freddy  Make Up Stage –Φρέντυ Καλομπράτσος- Χαρά Αλάτζα- Έφη Αργυροπούλου
Ψηφιακές προβολές  & 3D Mapping : Δημήτρης Πιέτρης
Graphic desigher: Γιάννης Κουτρούμπας