«Καβάλα, όμορφη γλυκιά»: Ο «θρύλος» του ακορντεόν Λάζαρος Κουλαξίζης υμνεί την πόλη του σε ένα νέο τραγούδι! [βίντεο]

Με τη βοήθεια του ακορντεονίστα Κώστα Μπιτζηλαίου και άλλων Καβαλιωτών μουσικών, ο δεξιοτέχνης μουσικός τιμά την καταγωγή του και τραγουδά την πόλη όπου έκανε τα πρώτα του βήματα...

Το όνομά του είναι συνυφασμένο με το ακορντεόν· έχει παίξει δίπλα στα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής, έχοντας στην «πλάτη» μία καριέρα που μετρά πάνω από μισό αιώνα· σήμερα ζει μόνιμα στους Αντιφιλίππους του Δήμου Παγγαίου, αλλά δεν έχει σταματήσει ποτέ να παίζει, να συνθέτει και να δημιουργεί γύρω από τη μουσική…

Ο 87χρονος σήμερα Λάζαρος Κουλαξίζης είναι το τελευταίο εν ζωή μέλος της οικογένειας Κουλαξίζη, του σημαντικότερου κρίκου της ιστορίας του Ακορντεόν στον ελλαδικό χώρο. Πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη, φέρνουν το Ακορντεόν πριν από 99 χρόνια στην Ελλάδα, αρχικά με τη μορφή της αρμόνικας – ενός συγγενούς οργάνου. Ο Λάζαρος Κουλαξίζης ανήκει στη δεύτερη γενιά μίας οικογένειας μουσικών, ο οποίος μετά από μεγάλη διαδρομή στο διεθνή μουσικό χώρο, επαναφέρει το Ακορντεόν στην ελληνική μουσική σκηνή τη δεκαετία του 1980, συνεργαζόμενος με τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της εποχής.

Ο Λάζαρος ανέβηκε στο πάλκο σε ηλικία μόλις 10 χρόνων! Με τ’ αφτιά του γεμάτα από τα πολίτικα μουσικά ακούσματα, κινήθηκε με γνώση και έμπνευση στο χώρο του δημοτικού και του λαϊκού τραγουδιού, αναδεικνύοντας το δικό του μοναδικό ύφος, σε μια κορυφαία πορεία πολλών δεκαετιών. Έπαιρνε τεχνικές από διάφορες χώρες και δημιούργησε δική του τεχνική πάνω στο όργανο, κοιτούσε ποιος δακτυλισμός είναι ο καλύτερος για να γίνει το παίξιμό του πιο γρήγορο και πιο καθαρό.

Πήρε στοιχεία από πολλά ξένα κομμάτια, όπως για παράδειγμα από τα γαλλικά κομμάτια που πήρε την τεχνική, το χρώμα, το συναίσθημα και το ρομαντικό στοιχείο. Όλα αυτά τον βοήθησαν να αναδείξει το προσωπικό του ύφος και τη δική του αντίληψη η οποία τον βοήθησε να ξεχωρίσει και να βρεθεί στην κορυφή.

Κώστας Μπιτζηλαίος και Λάζαρος Κουλαξίζης στο Studio Nemesis στην Καβάλα

Ο Καβαλιώτης ακορντεονίστας Κώστας Μπιτζηλαίος βοήθησε το ίνδαλμά του, τον «δάσκαλο» Λάζαρο Κουλαξίζη να ηχογραφήσει ένα τραγούδι-ύμνο στην Καβάλα, την πόλη όπου γεννήθηκε και έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα ο «θρύλος» του ακορντεόν.

Το τραγούδι λέγεται «Καβάλα, όμορφη γλυκιά» και τους στίχους και τη μουσική υπογράφει ο Λάζαρος Κουλαξίζης ο οποίος παίζει ακορντεόν και το ερμηνεύει μαζί με τη Μαρία Κωνσταντινίδου.

Ο Κώστας Μπιτζηλαίος παίζει επίσης ακορντεόν (ενώ κάνει και «δεύτερη» φωνή), ο Οδυσσέας Μαυρομάτης παίζει κιθάρα, ο Κωνσταντίνος Φουρτούνας κρουστά και ο Αναστάσιος Καραπαπάζογλου μπάσο.

Το «Καβάλα, όμορφη γλυκιά» ηχογραφήθηκε στο Studio Nemesis στην Καβάλα, ενώ το «βίντεο» που συνοδεύει το τραγούδι περιλαμβάνει παλιές φωτογραφίες της πόλης με την επιμέλεια της Άννας Στυλιανιδου και του Άγγελου Κάκαλη.

Δείτε και ακούστε το νέο τραγούδι του Λάζαρου Κουλαξίζη για την Καβάλα: