«Σμύρνη Αιώνια» στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Μουσική παράσταση με τρεις διαφορετικές ορχήστρες (παραδοσιακή, ρεμπέτικη-λαϊκή και κλασική) που αναδεικνύει την αιώνια Μικρά Ασία των Ελλήνων – Είσοδος ελεύθερη

Μια πρόταση που συνδυάζει αυθεντική παραδοσιακή μουσική της Μικράς Ασίας, από τις ημέρες της χαράς και της ευδαιμονίας μέχρι τις ημέρες του ξεριζωμού, ρεμπέτικη-λαϊκή όπως αυτή εξελίχθηκε στη μητροπολιτική Ελλάδα, καθώς και σύγχρονη μουσική, παρουσιάζει το Υπουργείο Πολιτισμού, το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Σεπτεμβρίου στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων.

Πρόκειται για τη μουσική παράσταση με τίτλο «Σμύρνη Αιώνια» η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» που περιλαμβάνει 140 εκδηλώσεις θεάτρου, μουσικής, χορού, εικαστικών- performance, μουσικού θεάτρου και παραστάσεων/ δράσεων για παιδιά και εφήβους, 70 παραγωγές, 66 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε 12 περιφέρειες, οι οποίες προσφέρονται δωρεάν στο κοινό.

Συνυπάρχουν τρεις διαφορετικές ορχήστρες, η αυθεντική παραδοσιακή της Σμύρνης, η ρεμπέτικη-λαϊκή στην εξέλιξή της στη μητροπολιτική Ελλάδα, καθώς και η κλασική συμφωνική ορχήστρα για το Ορατόριο. Η τελευταία, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση του έργου Μνήμες του Χρήστου Σαμαρά.

Το Οδοιπορικό είναι μια αλληλουχία και συνύπαρξη μουσικής, ποίησης, χορού, απεικονίσεων και υποκριτικής ερμηνείας και συνθέτει μια ολοκληρωμένη, μεστή και πολύτεχνη συναυλία-παράσταση που αναδεικνύει την αιώνια Μικρά Ασία των Ελλήνων.

Συντελεστές

Παρουσιαστής: Αλέξης Κωστάλας
Αφηγητής Ορατορίου, απαγγελία κειμένων, ηθοποιός: Γιάννης Στόλας
Υψίφωνος: Ελένη Δανάη
Συνθέτης: Χρήστος Σαμαράς

Παραδοσιακή τραγουδίστρια, κανονάκι: Δήμητρα Καλιάρα
Πιάνο: Μάριος Καζάς
Παραδοσιακή ορχήστρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας με παραδοσιακά όργανα
Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας
Ρεμπέτικη-λαϊκή ορχήστρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας

Εξέλιξη της παραδοσιακής Μικρασιάτικης μουσικής στη Μητροπολιτική Ελλάδα
(ρεμπέτικη –Λαϊκή  ορχήστρα με μπουζούκι).
Παραδοσιακοί χορευτές από  προσφυγικά σωματεία της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας και άλλους συλλόγους, με παραδοσιακές στολές,
Επιμέλεια κειμένων, λιμπρέτο: Σεραφείμ Μυλωνάς
Ήχος, προβολές, φωτισμοί: Βασίλης Τσικρικάς
Καλλιτεχνική διεύθυνση της παράστασης: Νίκος Ευθυμιάδης
Κινηματογράφηση, μοντάζ: Βασίλης Στάθης