CosmoClassical 2022: Ένας χειμώνας γεμάτος μουσική. Αναλυτικά το πρόγραμμα των συναυλιών

Αξιόλογοι καλλιτέχνες κυρίως από τον χώρο της κλασικής μουσικής, θα κατακλύσουν την πόλη με διάθεση πειραματισμού και αλληλεπίδρασης-Ποιες μουσικές εκπλήξεις περιλαμβάνει η ενότητα

Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της ενότητας CosmoClassical που αποτελεί την τελευταία ενότητα του Cosmopolis Festival 2022 παραχώρησαν την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022 από την κεντρική αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης, o αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Δημοτικής Αστυνομίας, Απόστολος Μουμτσάκης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καβάλας ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, Παναγιώτης Αγγελίδης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Cosmopolis Festival, Άλκης Ζοπόγλου και ο πρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας και εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λατινοαμερικάνικης Κουλτούρας Νομού Καβάλας “KavaLatino”, Παναγιώτης Παπαδόπουλος που αποτελεί και υποστηρικτή της μουσικοχορευτικής αυτής ενότητας του Φεστιβάλ.

To Cosmopolis Festival συνεχίζει για μία ακόμη φορά τις δράσεις του τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο με την ενότητα CosmoClassical, η οποία καθιερώθηκε από πέρσι με μεγάλη επιτυχία και συμπεριλαμβάνει μουσικά δρώμενα συσχετιζόμενα με την κλασσική μουσική. Προσκαλούνται αξιόλογοι καλλιτέχνες κυρίως από τον χώρο της κλασικής μουσικής, με διάθεση πειραματισμού και αλληλεπίδρασης, έτσι ώστε να αναδείξουν και να αποδείξουν ότι η μουσική (κλασική, παραδοσιακή, τζάζ), είναι ενιαία και αναγκαία για όλους μας.

Ο κ. Μουμτσάκης στο πλαίσιο της τοποθέτησής του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τόσο πέρσι όσο και φέτος η Μεγάλη Λέσχη της πόλης φιλοξενεί ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό γεγονός. Όλο τον Νοέμβριο και μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου κάθε Παρασκευή και Σαββατοκύριακο, φιλοξενούνται αξιόλογοι καλλιτέχνες που αναδεικνύουν την μουσική, κυρίως την κλασσική, φέρνοντάς την σε επαφή με άλλα είδη μουσικής, δημιουργώντας συνεκτικούς δεσμούς. Επίσης, με ιδιαίτερα κίνητρα προσκαλούμε όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό των ωδείων και μουσικών σχολών της πόλης μας, αλλά και τους μαθητές τους ώστε αυτή η ισχυρή παράδοση πολλών ετών αξιόλογης παρουσίας να συνεχιστεί και στο μέλλον, πιο ζωντανή και πιο έντονη. Τιμούμε επίσης, με ένα αφιέρωμα 3 ημερών, τον σημαντικό συνθέτη Γ. Α. Παπαιωάννου, αναγνωρίζοντας την καταλυτική του παρουσία στα μουσικά δρώμενα της χώρας μας. Από την πλευρά μας, κάνουμε πράξη την υπόσχεσή μας ότι το Cosmopolis θα είναι μια γιορτή της μουσικής που θα έχει παρουσία σχεδόν όλο τον χρόνο με διαφορετικές και ιδιαίτερες παραγωγές».

Ο κ. Αγγελίδης με τη σειρά του ανέφερε ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες των προηγουμένων ετών λόγω πανδημίας, στην πράξη το Cosmopolis Festival παρέμεινε «ζωντανό», όταν πολύ μεγαλύτερες εκδηλώσεις και Φεστιβάλ ανέστειλαν τη λειτουργία τους: «Εμείς επιμείναμε και υιοθετώντας ένα νέο μοντέλο, διατηρήσαμε ζωντανό έναν θεσμό που αποτελεί μια γιορτή της πόλης και ένα μεγάλο πολιτιστικό κεφάλαιο για την περιοχή. Στη φετινή ενότητα CosmoClassical έχει προγραμματιστεί ένα υπέροχο τετραήμερο αφιερωμένο στο Tango με ωραίες μελωδίες και τη συμμετοχή πολλών χορευτών. Επίσης έχουν προγραμματιστεί 9 συναυλίες κλασσικής μουσικής μέσα στο Νοέμβριο και το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Όλη αυτή η δράση φέρνει και πάλι την πόλη μας στο επίκεντρο των πολιτιστικών γεγονότων».

Ο κ. Ζοπόγλου αναφέρθηκε διεξοδικά στο πρόγραμμα της ενότητας CosmoClassical το οποίο είναι διαθέσιμο στον επίσημο ιστότοπο του Cosmopolis Festival και συγκεκριμένα στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο εδώ. Επί της ουσίας αναφέρθηκε στο σύνολο των δράσεων που διαμορφώνουν την τελευταία ενότητα του Φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων στην πρωτοποριακή διοργάνωση που αφορά στο 1ο Kavala Tango Days που αποτελεί μια συνεργασία του Festival Cosmopolis με το KavaLatino και άλλους φορείς της πόλης. Κατά τη διάρκεια της δράσης από τις 3 ως τις 6 Νοεμβρίου, η πόλη θα χορεύει σε ρυθμούς Αργεντίνικου Tango. Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρθηκε και στις συναυλίες του επόμενου τριήμερου (18-20 Νοεμβρίου) το οποίο θα είναι αφιερωμένο στον σημαντικό Καβαλιώτη συνθέτη Γιάννη Ανδρέου Παπαϊωάννου και θα περιλαμβάνει 3 φανταστικές συναυλίες και είναι προϊόν της πάρα πολύ καλής συνεργασίας που έχει οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ του Cosmopolis και του Δημοτικού Ωδείου της πόλης. Κλείνοντας την παρουσίαση του προγράμματος αναφέρθηκε διεξοδικά στις υπόλοιπες συναυλίες της ενότητας στις οποίες θα δώσει το «παρών» πλήθος καταξιωμένων καλλιτεχνών.

Με τη σειρά του ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη πρώτη διοργάνωση Kavala Tango Days 2022, όπου εκτός από τις δράσεις που αφορούν σε συναυλίες, χορευτικές βραδιές (milongas), μαθήματα tango για αρχάριους και για προχωρημένους, υπαίθριες εκδηλώσεις σε κεντρικά σημεία της πόλης έκανε λόγο και για μια συναρπαστική συνάντηση χορευτών και μουσικών που ασχολούνται με το αργεντίνικο Tango. Παράλληλα έδωσε και κάποιες λεπτομέρειες αναφορικά με τον 1ο διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης έργου tango μουσικής, ο οποίος προκηρύχθηκε την Άνοιξη του προηγούμενου έτους, ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους και αφορούσε τη σύνθεση ενός κομματιού ταγκό διάρκειας 3′-5′ για ένα σύνολο 4-6 οργάνων. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, ότι το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022 στις 21:00 στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» θα παρουσιαστούν τα 6 καλύτερα έργα του διαγωνισμού σε μια ειδική καλλιτεχνική εκδήλωση.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του CosmoClassical 2022

Στις αρχές Νοεμβρίου (3-6 Νοεμβρίου) υλοποιείται μια δράση που από πέρσι είχε προγραμματιστεί και εξαιτίας του κορονοϊού δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί. Πρόκειται για το “Kavala Tango Days” το οποίο γίνεται σε συνεργασία με τη χορευτική ομάδα Kavalatino, με τη φιλοδοξία να καθιερωθεί σαν θεσμός για την πόλη μας.

Συναυλίες, χορευτικές βραδιές (milongas), μαθήματα tango για αρχάριους και για προχωρημένους, υπαίθριες εκδηλώσεις σε κεντρικά σημεία της πόλης είναι κάποιες από τις δράσεις που προτείνονται στους ενδιαφερόμενους κατά τη διάρκεια του τετραημέρου. Μια συναρπαστική συνάντηση χορευτών και μουσικών που ασχολούνται με το αργεντίνικο Τάνγκο ξεκινά για πρώτη φορά στην πόλη μας προσκαλώντας όλους τους φίλους του να διασκεδάσουν σε ένα συναρπαστικό τετραήμερο.

Στις 18-20 Νοεμβρίου ξεκινάνε οι συναυλίες του CosmoClassical και ένα τριήμερο αφιέρωμα στον σημαντικό Καβαλιώτη συνθέτη Γ. Α. Παπαιωάννου, το οποίο θα περιλαμβάνει 3 φανταστικές συναυλίες, προϊόν της πολύ καλής συνεργασίας που έχει οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ του Cosmopolis και του Δημοτικού Ωδείου της πόλης.

Η πρώτη από αυτές είναι στις 18 Νοεμβρίου, με τίτλο Canción de Arrabal όπου 3 υπέροχοι καλλιτέχνες θα μας ταξιδέψουν στις μουσικές των μητροπόλεων του κόσμου. Η δεύτερη στις 19 Νοεμβρίου, είναι αυτή που θα φιλοξενήσει τον χαρισματικό πιανίστα Μάνο Κιτσικόπουλο που σε συνεργασία με τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά στην αφήγηση κειμένων, θα παρουσιάσουν ένα έργο βασισμένο στην «επανάσταση του ανθρώπου» μέσα από την τέχνη, την επιστήμη και τη μουσική.

Το τριήμερο Ημέρες Γ. Α. Παπαιωάννου θα κλείσει στις 20 Νοεμβρίου, με την φιλοξενία μιας υπέροχης χορωδίας, του γυναικείου φωνητικού συνόλου “Voci Contra Tempo“, που αναζητά την ταυτότητα της ελληνικής χορωδιακής μουσικής μέσα από πρωτότυπες χορωδιακές εμφανίσεις. Ένα μουσικό σύνολο με παρουσίες σε αξιόλογους χώρους εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.

Στις 25 Νοεμβρίου μπαίνουμε στο επόμενο τριήμερο μουσικών εκδηλώσεων με τη συναυλία των PerHarps. Μια φαντασμαγορική συναυλία όπου 8-10 άρπες θα δημιουργήσουν ένα υπέροχο και πολύ διαφορετικό σύνολο σε ένα ρεπερτόριο που θα ξεπεράσει τα όρια αυτού του μουσικού οργάνου.

Στις 26 Νοεμβρίου έχει σειρά η Ορχήστρα Εγχόρδων NOMOS, όπου δώδεκα εξαίρετοι μουσικοί, μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Δημοσθένη Φωτιάδη θα παρουσιάσουν πρωτότυπα έργα Ελλήνων συνθετών και έργα σε μεταγραφή για το συγκεκριμένο μουσικό σύνολο.

Στις 27 Νοεμβρίου θα κλείσει και το 2ο τριήμερο με το χαρισματικό ντουέτο “Tales from the Box” που έρχεται στην πόλη μας, στη Μεγάλη Λέσχη, να συναντήσει τον ταλαντούχο πιανίστα Boban Mirkowski σε μια παράσταση που φιλοδοξεί να αναδείξει πόσο «σημερινά» και επίκαιρα μπορούν να είναι τα κλασικά μουσικά έργα.

Απομένει το τελευταίο τριήμερο του CosmoClassical που ξεκινά στις 2 Δεκεμβρίου με μια συναυλία-συνεργασία ενός ντουέτου αποτελούμενου από δυο χαρακτηριστικά όργανα της Ανατολής, το ούτι και το κανονάκι που έρχονται σε συνδιαλογή με ένα από τα σημαντικότερα μουσικά όργανα της κλασσικής κουλτούρας, το πιάνο.

Στις 3 Δεκεμβρίου ένα ντουέτο αποτελούμενο από τον Σωκράτη Σινόπουλο στην πολίτικη λύρα, έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς με διεθνή αναγνώριση και τον Γιάννη Κυριμκυρίδη στο πιάνο, θα αναδείξει τη σχέση που μπορεί να έχει η αρχέγονη λύρα και το πιάνο. Με αφορμή την αγάπη των δύο μουσικών για τον Ούγγρο συνθέτη Béla Bartók, το ντουέτο λύρα-πιάνο επαναπροσεγγίζει ένα από τα πιο γνωστά έργα του, τους Ρουμάνικους χορούς.

Η ενότητα CosmoClassical και συνεπώς και το Cosmopolis festival για το 2022, θα κλείσει στις 4 Δεκεμβρίου, με μια τοπική σύμπραξη του πολυφωνικού σχήματος «Τετραφωνική Ρίζα» με το πολυφωνικό σύνολο «ΣυνΩδηπόροι» κάτω από την επιμέλεια του Γιάννη Κανάκη. Ταυτόχρονα την ίδια ημέρα ένα ιδιαίτερο χορευτικό event υπό την επιμέλεια της αξιόλογης Καβαλιώτισσας χορεύτριας με διεθνή καριέρα Φωτεινής Μελετιάδου, θα παρουσιαστεί στον αποχαιρετισμό του Cosmopolis για το 2022.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τους προσκεκλημένους καλλιτέχνες επισκεφτείτε το site του Φεστιβάλ εδώ.

*Τα εισιτήρια για την είσοδο στις συναυλίες είναι 8 ευρώ το κανονικό και 2 ευρώ το μαθητικό. Οι θέσεις όλες είναι αριθμημένες. Η πώληση των εισιτηρίων γίνεται από την ιστοσελίδα του φεστιβάλ εδώ, όπως επίσης και από το περίπτερο του πρώην ΕΟΤ όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν τα εισιτήριά τους εύκολα και γρήγορα.