Η Εφημερίδα Καθημερινή προτείνει: 5 εμπειρίες πολιτισμού στην Καβάλα

Βόλτες στα οθωμανικά μνημεία, ιστορίες από την εποχή του καπνού, μαντίλια από μετάξι και έργα τέχνης από πηλό συνθέτουν ένα ιδιαίτερο μωσαϊκό εμπειριών στην πόλη της Καβάλας


Της Ελευθερίας Αλαβάνου

1. Βόλτα στην Παναγία

Η Παναγία είναι η παλιά πόλη της Καβάλας. Χτισμένη πάνω σε χερσόνησο, συγκεντρώνει όλη η ιστορία της πόλης: Το φρούριο του 15ου αιώνα από γρανίτη, τούβλα και μάρμαρο, με τον κεντρικό κυκλικό πύργο που προσφέρει πανοραμική θέα. Το τζαμί Χαλίλ Μπέη (γνωστό και ως Παλιά Μουσική), ροζ έξω, γαλάζιο μέσα. Το «κονάκι» του Μεχμέτ Αλή (γεννήθηκε στην Καβάλα το 1769 και έμελλε να γίνει ο θεμελιωτής της νεότερης Αιγύπτου), χωρισμένο σε ανδρικά και γυναικεία τμήματα, σελαμλίκ για τους μεν, χαρεμλίκ για τις δε. Το Ιμαρέτ, πάλαι ποτέ ισλαμικό ιεροδιδασκαλείο, που στεγάζεται σε ένα συγκρότημα οθωμανικού μπαρόκ με μολυβένιους τρούλους και σήμερα λειτουργεί ως μπουτίκ ξενοδοχείο. Το αρχοντικό της οδού Πουλίδου, που αποτέλεσε, μεταξύ άλλων, έδρα της Οχράνα στη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Κάντε μια βόλτα για να δείτε από κοντά τα τοπόσημα μιας παλιάς σημαντικής μητρόπολης του ελληνικού Βορρά.

Φρούριο Καβάλας, τηλ. 25108-38602 / Ιμαρέτ, Πουλίδου 30, τηλ. 25106-20151 (προσφέρεται ξενάγηση) / Μουσείο Μεχμέτ Αλή, τηλ. 25106-20515 (προσφέρεται ξενάγηση). 

2. Κάτω από τις Καμάρες

Οι Καμάρες είναι το παλιό υδραγωγείο της Καβάλας, με μήκος 270 μ. και -μέγιστο- ύψος 25 μ,, που χρονολογείται τον 16ο αιώνα (αν και ενδέχεται να χτίστηκε πάνω σε παλιότερο, ρωμαϊκό υδραγωγείο). Πρόκειται για ένα μοναδικό μνημείο με επιβλητικά τόξα, από τα ωραιότερα του είδους του στην Ελλάδα, που μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα υδροδοτούσε την πόλη της Καβάλας. Πλέον, έχει ιστορική-αρχιτεκτονική αξία. Ακόμη και σήμερα ο αυτοκινητόδρομος περνάει από κάτω του.

3. Ιστορίες καπνού

Η Καβάλα είναι ταυτισμένη με το καπνεμπόριο, κυρίως λόγω του λιμανιού και της εγγύτητάς της με καπνοχώραφα της ποικιλίας μπασμά. Σήμερα, ο τομέας έχει ατονήσει κατά πολύ, παρόλα αυτά η κοινωνία της Καβάλας δεν ξεχνάει την ιστορία του καπνού. Εκτός από τις παλιές καπναποθήκες που στέκουν ακόμη όρθιες μέσα στην πόλη, υπάρχει και το Μουσείο Καπνού, το οποίο δημιουργήθηκε πριν από σχεδόν είκοσι χρόνια. Περάστε για να δείτε συλλογές με σπάνια τεκμήρια, εργαλεία, φωτογραφίες και έργα τέχνης φτιαγμένα από φύλλα καπνού.

Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, τηλ. 25102-23344 (προσφέρεται ξενάγηση).

4. Γκαλερί μεταξιού

Το Mantility Home είναι μια γκαλερί μεταξιού που δημιουργήθηκε από την -αεικίνητη Καβαλιώτισσα- Βασιλική-Ζαφειρία Υψηλάντη. Πρόκειται για έναν πολύ ιδιαίτερο χώρο στο κέντρο της πόλης. Εδώ, μπορεί να βρει κανείς μεταξωτά μαντίλια, ποσέτες, κορδέλες και γενικώς αξεσουάρ από μετάξι Σουφλίου, στα οποία απεικονίζονται πρωτότυπα σχέδια Ελλήνων -κυρίως- εικαστικών, δηλαδή αντικείμενα που ακροβατουν ανάμεσα στη μόδα και την τέχνη.

Εθνάρχου Μακαρίου 19, τηλ. 25102-30192, mantility.com.

5. Κεραμική στην Αβραμηλιά

Το εργαστήριο κεραμικής του Κώστα Καρακίτσου βρίσκεται μισή ώρα έξω από την πόλη της Καβάλας, στο χωριό Αβραμηλιά. Αξίζει μια μικρή εκδρομή έως εκεί για να δείτε τα έργα του: τους «Ταξιδιώτες» (φιγούρες με μακρύ ένδυμα, βαλίτσα και καπέλο) και τις «Γυναίκες» (μακρόστενες γυναικείες μορφές, οι οποίες κρατούν ένα πουλί, ένα μήλο ή ένα καράβι), μαζί με πολλά αντικείμενα χρηστικής κεραμικής που σχετίζονται με τον πολιτισμό της καθημερινότητας (πιάτα, μπολ, ποτήρια κρασιού ή τσίπουρου, κ.ά.).

Αβραμηλιά Καβάλας, τηλ. 25910-52362, karak.gr.