CosmoClassical 2022: Άρπες, βιολιά, πιάνο και ακορντεόν κάνουν… «κατάληψη» στη Μεγάλη Λέσχη Καβάλας [βίντεο-φωτογραφίες]

Ένα ακόμη τριήμερο «μπουκέτο» ξεχωριστών συναυλιών παρουσιάζει το Cosmopolis Festival. «Κλασικά»...

Βρισκόμαστε στην «καρδιά» του CosmoClassical 2022, το «κλασικό» κομμάτι του φεστιβάλ Cosmopolis, και το τριήμερο 25-27 Νοεμβρίου 2022, το κοινό της Καβάλας και της γύρω περιοχής θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τρεις ξεχωριστές συναυλίες στην επιβλητική αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης.

Από το ξεχωριστό τρίο της σύμπραξης των «δικών μας» Tales from the Box με τον καταξιωμένο πιανίστα από τη Βόρεια Μακεδονία Boban Mirkovski και την Ορχήστρα Εγχόρδων NOMOS που, μεταξύ άλλων, θα παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση και συνθέσεις του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Cosmopolis Άλκη Ζοπόγλου μέχρι το ξεχωριστό σύνολο με… άρπες της Κατερίνας Κίτσου με το ευφάνταστο όνομα «PerHarps», το πρόγραμμα περιλαμβάνει κάτι για όλους!

Όλες οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στη Μεγάλη Αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης Καβάλας, τα εισιτήρια κοστίζουν 8 ευρώ [μαθητικό/φοιτητικό 2 ευρώ] και όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν κάποια από αυτές δεν έχουν παρά να… σπεύσουν να κλείσουν μια θέση είτε από το Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών του Δήμου Καβάλας [πρώην Περίπτερο ΕΟΤ] στην κεντρική πλατεία είτε ηλεκτρονικά από τον επίσημο ιστότοπο του Cosmopolis.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά το πρόγραμμα του επόμενου τριημέρου του CosmoClassical.

PerHarps

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου | @21:00

Οι PerHarps γεννήθηκαν το 2013 από την Κατερίνα Κίτσου, με την σκέψη ότι λείπει από την Ελλάδα ένα τελείως πρωτότυπο και διαφορετικό μουσικό σύνολο, το οποίο θα αποτελείται από άρπες. Το σύνολο είναι απόρροια μιας ανάγκης για δημιουργία και διάδοση της άρπας – ενός ιδιαίτερου και σπάνιου μέχρι πρότινος οργάνου – στην Ελλάδα με ένα διαφορετικό ρεπερτόριο, το οποίο ξεπερνά τον ιμπρεσιονισμό που την έχει καθορίσει.

Από τότε ξεκίνησε το ταξίδι του ευέλικτου αυτού συνόλου, μέσα από εκατοντάδες χορδές, το οποίο απαρτίζεται από αρπίστριες κυρίως της Θεσσαλονίκης. Με πειραματισμούς και εναλλακτικές τεχνικές σε συνδυασμό με τη συνοδεία κρουστών, μέσα από τις μεταγραφές και τις πρωτότυπες συνθέσεις της Κατερίνας Κίτσου σε ύφος έθνικ-μίνιμαλ, το ρεπερτόριό τους περνάει από τη μουσική της μπαρόκ εποχής, ιρλανδική, ελληνική και διαφόρων χωρών παραδοσιακή μουσική, όπως και μουσική κινηματογράφου, αλλά και ποπ.

Οι PerHarps έχουν παίξει σε παραγωγές του ΟΜΜΘ, του Αρχαιολογικού Μουσείου, του ΚΩΘ, του διεθνούς St. GeorgeFestival, του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στα 55α Δημήτρια, στο Φεστιβάλ Επταπυργίου και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Αυτό που τους χαρακτηρίζει είναι το μουσικό παραμύθι-μυθιστορηματική ιστορία και η συνεργασία τους με τη μυθιστοριογράφο Βασιλική Χαρίση.

Έχουν συμπράξει επίσης με χορευτικές ομάδες σύγχρονου χορού της ΧΑΝΘ, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε μουσική απόδοση του παραμυθιού του Ευγένιου Τριβιζά “Φρικαντέλα” και πρωτότυπη μουσική διασκευή του Άλκη Μπαλτά.

Ορχήστρα Εγχόρδων NOMOS

Σάββατο 26 Νοεμβρίου | @21:00

Η Ορχήστρα Εγχόρδων NOMOS, δώδεκα εξαίρετοι μουσικοί μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, δημιουργήθηκε το 2012 με αφορμή το φεστιβάλ ανοιχτής έκφρασης και δημιουργίας «ΚΟΘ Underground» του Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων της Κ.Ο.Θ. Υπό την διεύθυνση του μαέστρου Δημοσθένη Φωτιάδη, συμμετείχε μεταξύ άλλων στον κύκλο «Κυριακάτικα Πρωινά» της Κ.Ο.Θ., στον 3ο κύκλο μουσικής δωματίου Κομοτηνής, σε επετειακή συναυλία του Δήμου Κιλκίς και σε συναυλία του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης γνωρίζοντας την γενναιόδωρη αποδοχή του κοινού.

Στις συναυλίες της παρουσιάζει ενδιαφέροντα προγράμματα πρωτότυπων έργων αλλά και έργων σε μεταγραφή για το συγκεκριμένο ορχηστρικό σύνολο. Συνεργάζεται συχνά με διακεκριμένους μουσικούς ως σολίστ και διευρύνει το ρεπερτόριο της με έργα από διάφορα είδη μουσικής. Οι ερμηνείες της χαρακτηρίζονται από καλλιτεχνική ποιότητα, αμεσότητα, και ζωντάνια.

 

Σε αυτήν την παρουσία της στο CosmoClassical 2022, η Ορχήστρα Εγχόρδων NOMOS, παρουσιάζει ένα μουσικό πρόγραμμα με έργα Ελλήνων συνθετών που έχουν ως βασική επιρροή τους την Ελληνική μουσική παράδοση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τους εμβληματικούς ελληνικούς χορούς του Νίκου Σκαλκώτα, την αριστουργηματική Δωδεκανησιακή Σουίτα του Γιάννη Κωνσταντινίδη καθώς και τους Θρακιώτικους χορούς του Κομοτηναίου συνθέτη Δημήτρη Σβυντρίδη.

Μαζί με την Oρχήστρα Εγχόρδων NOMOS συμπράττει με έργα του σε πρώτη εκτέλεση, αλλά και ως σολίστ, ο Καβαλιώτης δεξιοτέχνης στο κανονάκι, μουσικός και συνθέτης Άλκης Ζοπόγλου.

Ορχήστρα Εγχόρδων NOMOS

Βιολί: Μαρία Σπανού, Εύη Δελφινοπούλου, Κωνσταντίνος Καμπάνταης, Δέσποινα Παπαστεργίου, Κωνσταντίνος Παυλάκος, Πόπη Μυλαράκη, Ευαγγελία Κουζώφ, Βιόλα: Δημήτρης Δελφινόπουλος, Παύλος Μεταξάς, Βιολοντσέλο: Δημήτρης Πολυζωίδης, Ντμίτρι Γκουντίμοβ, Κοντραμπάσο: Μιχάλης Σαπουντζής

Flexibilities

Κυριακή 27 Νοεμβρίου | @21:00

Ένα τσέλο, ένα πιάνο κι ένα ακορντεόν. Τρία απ’ τα πιο διαδεδομένα και πιο εύπλαστα όργανα στον κόσμο σ’ ένα μουσικό ταξίδι απ’ το χθες, στο σήμερα. Απ’ τον Bach και τον Mozart, στον Chopin, τον Khachaturian και τον Gershwin. Αλλά κι απ’ τον Freddie Mercury τους Beatles και τον Piazzolla ως τους μεγάλους κινηματογραφικούς συνθέτες του 20ου αιώνα, τον Χατζιδάκι όπως επίσης και σε πρωτότυπες συνθέσεις.

Oι Tales from the Box” συναντούν τον Boban Mirkovski σε μια παράσταση που φιλοδοξεί να δείξει πόσο “σημερινά” κι επίκαιρα μπορούν να είναι τα κλασικά μουσικά έργα.

Ο Boban Mirkovski γεννήθηκε στα Σκόπια της Βόρειας Μακεδονίας. Είναι απόφοιτος της Μουσικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στα Σκόπια, στην τάξη του πιο γνωστού πιανίστα της χώρας, Simon Trpceski. Ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές του Σπουδές το 2015 υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Aleksandar Serdar.

Ο Mirkovski έχει δώσει σόλο παραστάσεις στις ΗΠΑ (Washington DC και SanDiego), Ιταλία (SanDaniele), Τσεχία (Πράγα, Brno και Boskovice), Μάλτα (Valetta), Σερβία (Βελιγράδι), και συμμετέχει σε αξιόλογες συμφωνικές ορχήστρες ανά τον κόσμο.

Το 2021 κυκλοφόρησε το πρώτο του σόλο άλμπουμ με τίτλο “Facing the sun”, που κυκλοφορεί από τις “Bagi Communications”.

Σήμερα εργάζεται ως καθηγητής πιάνου στο SMBEC “IlijaNikolovski – Luj”στα Σκόπια κι έχει πολλά επιτεύγματα με τους μαθητές του. Συνεργάζεται επίσης με την BagiBigBand ως πιανίστας και ενορχηστρωτής.

Οι Tales from the Box με το Θάνο Σταυρίδη στο ακορντεόν και την Στέλλα Τέµπρελη στο τσέλο, μας παρουσιάζουν ένα καλειδοσκόπιο εικόνων, ήχων, αναμνήσεων και βιωμάτων μέσα από διαφορετικές ιστορίες. Μουσικές ιστορίες βγαλμένες μέσα απ’ το κουτί που κουβαλάει ο καθένας μας και συνθέτουν το soundtrack της ζωής του.

Έχουν δώσει πλήθος συναυλιών εντός κι εκτός Ελλάδας, ενώ το διάστημα αυτό ετοιμάζονται να εκδώσουν τον πρώτο τους δίσκο.