Απολογισμός πρώτου χρόνου λειτουργίας της δομής Kavala Crea Center [φωτογραφίες]

Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Black Sea Basin 2014-2020 φιλοξενείται στον ισόγειο χώρο της Μεγάλης Λέσχης

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης και η ειδική σύμβουλός του στον τομέα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Ιώ Χατζηβαρύτη, τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022, παρουσίασαν τον απολογισμό του πρώτου χρόνου λειτουργίας της δομής Kavala Crea Center, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου BSB 757 Crea Centers, του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Black Sea Basin 2014-2020 και φιλοξενείται στον ισόγειο χώρο της Μεγάλης Λέσχης.

Ο Δήμος Καβάλας εντάχθηκε επιτυχώς στο έργο “BSB 757: Crea-Centers” και συμμετέχει ως εταίρος ενός εταιρικού σχήματος συνολικά πέντε φορέων. Του σχήματος ηγείται ο Δήμος του Cekmekoy (Κωνσταντινούπολη, Τουρκία) και συμμετέχουν ο Δήμος της Κωστάντζα (Ρουμανία), το κέντρο Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας της Ουκρανίας και ο Δήμος Byala (Βουλγαρία).

Στόχος του έργου είναι η λειτουργία των 5 δομών υποστήριξης των πολιτιστικών βιομηχανιών στις πόλεις εταίρους του έργου, χώρους δηλαδή που παρέχουν δωρεάν περιβάλλον εργασίας στους επαγγελματίες του πολιτισμού (αρχιτέκτονες, γραφίστες, μουσικούς, καλλιτέχνες των new media, κινηματογραφιστές, χειροτέχνες κ.α.).

Απώτερος σκοπός είναι η δικτύωση των 5 Crea Centers και η δημιουργία μιας νέας αγοράς για τα παραγόμενα πολιτιστικά προϊόντα στον γεωγραφικό χώρο της Μαύρης Θάλασσας.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, ο Δήμος εγκατέστησε στο εμβληματικό κτήριο της Μεγάλης Λέσχης, το δικό του Crea Center-Κέντρο Πολιτιστικής Δημιουργίας, «μετατρέποντάς την σε ένα κύτταρο πολιτιστικής βιομηχανίας για την πόλη, αποδίδοντας της ξανά τον αρχικό της ρόλο».

Κατά το πρώτο έτος λειτουργίας, του Kavala Crea Centers φιλοξενήθηκαν συνολικά 50 καλλιτέχνες και 13 δημιουργικές δράσεις (σεμινάρια εκπαίδευσης και ομιλίες έμπνευσης, παρουσίαση εργασιών και ομιλίες καθοδήγησης από καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου των τεχνών) απευθυνόμενες όχι μόνον στους επωφελούμενους του έργου, αλλά και στο κοινό της πόλης.

Οι καλλιτέχνες του Crea Centers έχουν την ευκαιρία να δικτυώνονται μεταξύ τους και έτσι δημιουργείται για αυτούς μια νέα αγορά, αλλά και μια ζωογόνος πηγή δημιουργίας και εξωστρέφειας.

Μια τέτοια ευκαιρία δικτύωσης και προβολής τους αποτελεί η τριήμερη διακρατική εκπαιδευτική επίσκεψη, που διοργανώνει και φιλοξενεί ο Δήμος Καβάλας στις 28-29-30 Νοεμβρίου 2022 και συμμετέχουν σε αυτήν εκπρόσωποι των αντίστοιχων Crea Centers της Κωνσταντινούπολης, της Byala, της Κωνστάντζα και του Μικολάιβ.

Ο κ. Μουριάδης έκανε ιδιαίτερη μνεία στους Ουκρανούς εταίρους, οι οποίοι παρακολουθούσαν διαδικτυακά, δηλώνοντας τη συμπαράστασή του για τα δεινά του πολέμου που ταλαιπωρούν τον λαό αυτής της χώρας, επισημαίνοντας ότι «η Τέχνη και ο Πολιτισμός, που προάγουμε και με αυτό το πρόγραμμα, είναι τα στοιχεία που κάνουν καλύτερη την ανθρωπότητα».

Στις 28, 29 και 30 Νοεμβρίου 2022, θα φιλοξενηθούν στην Μεγάλη Λέσχη οι παρακάτω δράσεις:

  • Μια ομαδική εικαστική έκθεση με έργα των καλλιτεχνών-μελών του Kavala Crea Center, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μεγάλης Λέσχης, που θα είναι επισκέψιμη για το κοινό από τις 28 έως τις 30 Νοεμβρίου, κάθε βράδυ 17:00-21:00
  • Βιωματικό εργαστήριο Μεταξοτυπίας από την κ. Θώμη Αγγέλου-μέλος του Kavala Crea Center-στον ισόγειο χώρο της Μεγάλης Λέσχης, τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, 10:30-12:30
  • Παρουσίαση δημιουργικού πρότζεκτ, με τίτλο «Colours in Sacred Spaces», του κ. Αριστοτέλη Δεληγιαννίδη, τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου και ώρα 18:00 στο ατελιέ του καλλιτέχνη (Βενιζέλου 79). Πρόκειται για τη παρουσίαση ζωγραφικής δράσης, η οποία αποτελεί μία τελετουργία για το καλλιτέχνη καθώς μέσα σχολαστική προετοιμασία με αναγνώσεις θεολογικών και φιλοσοφικών κειμένων, αλλά και ακούσματα μουσικών του κόσμου με παραδοσιακά όργανα, θα επιχειρήσει την δημιουργία ενός ζωγραφικού έργου
  • Ομιλία με τίτλο « Οι τάσεις της αγοράς τέχνης μετά την πανδημία» από τον Φάνη Σιαντή του «Εικαστικού Κύκλου Σιαντί», την Τρίτη 29 Νοεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μεγάλης Λέσχης, στις 18:00 με Live Streaming. Ο Εικαστικός Κύκλος Σιαντή, με 38 χρόνια εμπειρίας και μια πλούσια συλλογή από πίνακες ζωγραφικής, μεταξοτυπίες, γλυπτά και κατασκευές υψηλής αισθητικής, ανεβαίνει στη σκηνή του Kavala Crea Center και μοιράζεται την τεχνογνωσία και την εμπειρία του, αναφορικά με τις σύγχρονες τάσεις της αγοράς τέχνης στην μετα-COVID εποχή
  • Δημιουργικό εργαστήριο με τίτλο «Εργαλεία ψηφιακής προτυποποίησης, εκτύπωση 3D και σάρωση με λέιζερ», από την υποψήφια Διδάκτωρα, Σοφία Καβαθάκη, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και εργαστήριο «Προσθετικής Μηχανικής», την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, στις 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μεγάλης Λέσχης

Περισσότερες πληροφορίες για τις παραπάνω εκδηλώσεις μπορείτε να αντλείτε από την ιστοσελίδα του έργου Kavala Great Club-Crea Centers και στο e-mail [email protected].

Η κ. Χατζηβαρύτη, στην παρέμβασή της, γνωστοποίησε ότι το 80% του προϋπολογισμού του προγράμματος, ήτοι 134.000 ευρώ, διατέθηκε για εξοπλισμό και υποδομή και από το οποίο, 97.000 ευρώ διατέθηκαν για την προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού (προτζέκτορες, υπολογιστές, εκτυπωτές, κάμερες, μικρόφωνα, drone, scanner, ηλεκτρονικός εξοπλισμός) και 37.000 ευρώ για έπιπλα και υλικοτεχνική υποδομή (γραφείο, βιβλιοθήκες, τραπέζι, ιματιοθήκη, συρταριέρα), που θα παραμείνουν στον χώρο και θα δίνουν τη δυνατότητα να λειτουργεί μονίμως ως χώρος έκθεσης και φιλοξενίας καλλιτεχνικής δημιουργίας για την πόλη.