«Πριν σβήσουν οι αναλαμπές»: Το οικογενειακό χρονικό του Κώστα Τζίνα φτιαγμένο από νήμα Ιστορίας και Μνήμης

Ο Καβαλιώτης συγγραφέας παρουσιάζει τη νέα του συγγραφική δουλειά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός»

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» παρουσιάζει τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022 στις 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης (4ος όροφος) το βιβλίο του Κώστα Τζίνα με τίτλο «Πριν σβήσουν οι αναλαμπές».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Έφη Ζάννη
  • Κωνσταντίνος Παπακοσμάς
  • Αλέξης Γούλας

Μετά από τρία χρόνια καταγραφής, συρραφής και αναμόχλευσης γεγονότων και βιωμάτων του παρελθόντος, ο Κώστας Τζίνας κατάφερε να αποτυπώσει στο χαρτί συντεταγμένα, με συναισθηματική πειθαρχία, ιστορικά γεγονότα, ακούσματα, αναμνήσεις και βιώματα, για να συνθέσει ένα ιστορικό οικογενειακό χρονικό, το οποίο συνάμα αποτελεί και μια παρακαταθήκη για τους ιστορικούς του μέλλοντος, καθώς είναι φτιαγμένο με τα ίδια υλικά που δομείται η ιστορία του τόπου.

Δεν παύει, όμως, να είναι και ένα δοκίμιο, ένα λογοτεχνικό αρχιτεκτόνημα λόγου και έκφρασης, από έναν άνθρωπο που γράφει από τα 13 του και συνεχίζει με την ίδια και ακόμη μεγαλύτερη ζέση.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Κώστας Σ. Τζίνας γεννήθηκε στο τέλος του εμφυλίου πολέμου στην Καβάλα όπου τέλειωσε το πρακτικό λύκειο «Αρρένων». Ακολούθησε πανεπιστημιακές σπουδές στην Νομική Σχολή του ΑΠΘ τμήμα ΟΠΕ και τελείωσε με επιτυχία το 1976.

Εργάστηκε ως διοικητικό στέλεχος στο τμήμα πωλήσεων σε βιομηχανίες τροφίμων φτάνοντας διευθυντής πωλήσεων και εμπορικός διευθυντής.

Από μικρός έδειξε ροπή στον γραπτό λόγο και στα 13 του χρόνια άρχισε να γράφει μικρά διηγήματα στο μάθημα της έκθεσης παίρνοντας από τους καθηγητές του άριστα.

Γνήσιος ζυγός, βαθιά επηρεασμένος από την εποχή του και θέλοντας να ακουστεί η φωνή του πιο έξω, βρίσκει διέξοδο στην έκφραση του εσωτερικού του κόσμου μέσα από στίχους που γράφει από τα 18 του.

Την πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά του εμφανίζει το 1975 σε ένα μικρό βιβλίο με τίτλο «Το χώμα νοτίζει» με ποιήματα που έγραψε στα δύσκολα χρόνια μεταξύ 1973-1975 που υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στον Έβρο.

Μετά από μεγάλο διάστημα σιωπής επανήλθε το 1992 με νέα συλλογή ποιημάτων με τίτλο «Μοναχική περιπλάνηση». Η σημερινή έκδοση «Λίγο πριν σβήσουν οι αναλαμπές» είναι ιστορική αναφορά μνήμης και τιμής στην οικογένειά του.