Δημοτική Αγορά Καβάλας: Πώς ένας χώρος αναγεννάται από τις… φωτογραφίες του [βίντεο, φωτογραφίες]

...ή ορθότερα, πώς μια φωτογραφική δράση σε ένα υπόγειο «δείχνει» τον δρόμο για την αναγέννηση και επανάχρηση χώρων στην καρδιά του αστικού ιστού που έμεναν στα αζήτητα

Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022 στις 18:00 ο Δήμος Καβάλας και η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ εγκαινιάζουν τη φωτογραφική δράση CITY MARKET 30, με αφορμή τη συμπλήρωση των 30 χρόνων λειτουργίας της Δημοτικής Αγοράς Καβάλας [διαβάστε εδώ].

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο υπόγειο του εμβληματικού κτιρίου της πόλης, ένας χώρος που έμενε στα αζήτητα, αλλά «σουλουπώθηκε» για τις ανάγκες της δράσης, αναγεννήθηκε και το σημαντικότερο, θα παραμείνει στο «κάδρο» της επανάχρησης και μετά το πέρας της έκθεσης.

Συν τοις άλλοις, ο αστικός ιστός μπορεί να έχει χώρους, αλλά όπως στα παγόβουνα, μόνον η κορυφή φαίνεται. Η πλειοψηφία τους μένει «κάτω από την επιφάνεια». Ειδικά στο κέντρο της Καβάλας, οι ανάγκες για χώρους είναι μεγάλες, πόσο μάλλον σε ένα κτίριο σαν τη Δημοτική Αγορά.

Η επανάχρηση, πάντως, των χώρων δεν έρχεται από μόνη της, αλλά χρειάζεται συγκεκριμένες προϋποθέσεις: Πολιτική βούληση, ανθρώπους να «τρέξουν» ένα σχέδιο για την αναγέννησή τους και μια αφορμή, όπως εν προκειμένω μια φωτογραφική έκθεση.

Το δύσκολο είναι να βγουν αυτοί οι χώροι από τα αζήτητα. Άλλωστε η επανάχρηση της κτιριακής κληρονομιάς δεν εξυπηρετεί μόνον πρακτικούς σκοπούς, αλλά πολύ περισσότερο πολιτιστικούς και κοινωνικούς. Σημειωτέον, η ανακύκλωση έγινε στάση ζωής και είναι τουλάχιστον «αδόκιμο» να φτάνει μέχρι τα… καλαμάκια.

Promo Video από την έκθεση CITY MARKET 30