«Έφυγε» από τη ζωή ο Νότης Μαυρουδής. Το πέρασμα από την Καβάλα, το Παλιό Ωδείο και οι ΣυνΩΔΗπόροι [βίντεο, φωτογραφία]

Τραγικό τέλος για έναν καλλιτέχνη ο οποίος για πάνω από μισό αιώνα πρόσφερε τόσα πολλά στον μουσικό πολιτισμό της Ελλάδας, αλλά και πέρα από αυτήν

Τραγικό θάνατο βρήκε το βράδυ της Τρίτης, ενώ βρισκόταν με τη σύζυγό του στο σπίτι τους στην Κουκουράβα, στο Πήλιο, ο συνθέτης, κιθαριστής και ραδιοφωνικός παραγωγός, Νότης Μαυρουδής.

Όπως μετέδωσε το magnesianews.gr, ο άτυχος καλλιτέχνης έβαλε ένα ξύλο στα κάγκελα της αυλής του σπιτιού του και πάτησε πάνω, πιθανώς για να διορθώσει κάτι, αλλά έχασε την ισορροπία του και έπεσε από ύψος τριών μέτρων πάνω σε πέτρα, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

Ο Νότης Μαυρουδής είχε συνεργαστεί με ποιητές όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιάννης Κακουλίδης, ο Ηλίας Πετρόπουλος, ο Άκος Δασκαλόπουλος και ο Μάνος Χατζιδάκις και με τραγουδιστές όπως ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας, ο Γιώργος Ζωγράφος, η Αρλέτα, η Πόπη Αστεριάδη, η Ελένη Βιτάλη, ο Γιώργος Μουφλουζέλης, ο Γιάννης Σαμσιάρης, η Νένα Βενετσάνου, ο Πέτρος Πανδής, ο Κώστας Θωμαΐδης, ο Σταμάτης Κραουνάκης, η Τάνια Τσανακλίδου, ο Μανώλης Μητσιάς, η Χάρις Αλεξίου, ο Γιώργος Νταλάρας, η Γλυκερία, ο Παντελής Θαλασσινός, η Έλλη Πασπαλά, η Αναστασία Μουτσάτσου κ.ά.

Τα δυο πρώτα χρόνια της ζωής του τα έζησε στη φυλακή δίπλα στη μητέρα του, που ήταν πολιτική κρατούμενη. Το 1958 ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας στο Εθνικό Ωδείο με καθηγητή τον Δημήτρη Φάμπα και πήρε το δίπλωμα το 1969 με Άριστα.

Οι δουλειές του αμέτρητες, η μια πιο σημαντική από την άλλη: Μπήκε στη δισκογραφία το 1964 με τα τραγούδια «Άκρη δεν έχει ο ουρανός» και «Τα γιορτινά σου φόρεσε», σε στίχους του Γιάννη Κακουλίδη με ερμηνευτή τον Γιώργο Ζωγράφο. Το 1966 έγραψε μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Νότης Μαυρουδής και Νένα Βενετσάνου με το Καβαλιώτικο πολυφωνικό σύνολο ΣυνΩΔΗπόροι στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Το 1968 μελοποίησε το έργο του Οδυσσέα Ελύτη «Άσμα Ηρωϊκό και Πένθιμο» για τον Χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας, ένα λαϊκό ορατόριο για φωνή-χορωδία και ορχήστρα.

Το 1976 κυκλοφορεί ο δίσκος «Ζωγραφιές απ’ τον Θεόφιλο» σε στίχους του Άκου Δασκαλόπουλου, εμπνευσμένους από τις ζωγραφιές του Θεόφιλου. Το 1977, μελοποιεί ποιήματα του Μάνου Χατζιδάκι στον δίσκο «Παιδί της Γης».

Μεταξύ 1999-2008 ηχογράφησε μαζί με τον μαθητή του Παναγιώτη Μάργαρη τη βραβευμένη σειρά Cafe de l’ art, στην οποία διασκεύαζαν γνωστά τραγούδια από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο για δύο κιθάρες και στο ίδιο πνεύμα, το 2018 ξεκίνησε τη σειρά Café Latino με τον Γιώργο Τοσσικιάν, ενώ το 2019 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις IANOS το έργο «Άγρυπνο φεγγάρι», μελοποιημένοι Έλληνες ποιητές από τον 19ο και τον 20ό αιώνα.

Η εμφάνιση στην Καβάλα και το αφιέρωμα των ΣυνΩΔΗπόρων

Ο Νότης Μαυρουδής πριν από δεκαετίες πέρασε και από την Καβάλα και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 1993 από το ιστορικό Παλιό Ωδείο, εγκαινιάζοντας το πάλκο του το οποίο φιλοξένησε δεκάδες καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνοντας μια συναυλία στο απόγειο του δημιουργικού του οίστρου.

Ο Νότης Μαυρουδής στο ιστορικό Παλιό Ωδείο της Καβάλας *Από το αρχείο του Στάθη Χαρπαντίδη

Κατόπιν, εμφανίστηκε και στην Παλιά Βιβλιοθήκη, ενώ πρόσφατα και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2016, ο Νότης Μαυρουδής «ανανέωσε» τη σχέση του με την Καβάλα, συμμετέχοντας στη συναυλία-αφιέρωμα για τα 50 χρόνια προσφοράς του στην ελληνική μουσική σκηνή η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και προήλθε από την αναπάντεχη συνεργασία του Καβαλιώτικου πολυφωνικού συνόλου ΣυνΩΔΗπόροι με τον Νότη Μαυρουδή.

Στη συναυλία, η οποία πραγματοποιήθηκε και στην Καβάλα και στη Βέροια, συμμετείχαν η Νένα Βενετσάνου και ο κιθαριστής, Γιώργος Τοσσικιάν, ενώ στη διεύθυνση της χορωδίας και στο πιάνο ήταν ο Γιάννης Κανάκης.