Ψαραντώνης: Ο γιος του Δία έρχεται στην Καβάλα για μία μοναδική συναυλία!

Η εμφάνιση του ζωντανού θρύλου της κρητικής μουσικής στην πόλη μας συμπίπτει με την κυκλοφορία του νέου δίσκου του «δικού μας» Μιχάλη Πρεπόνη, όπου ο Ψαραντώνης ερμηνεύει τραγούδια σε ποίηση Ελύτη, Σεφέρη, Καβάφη και Καζαντζάκη!

Χρόνια έχει να εμφανιστεί στην Καβάλα ο Ψαραντώνης. Άλλωστε, οι εμφανίσεις του σημαντικότερου εκπροσώπου της κρητικής μουσικής παράδοσης είναι σπάνιες, αφού συνήθως παίζει είτε στην Αθήνα είτε στην Κρήτη είτε σε μεγάλα μουσικά φεστιβάλ του εξωτερικού, όπου χαίρει μεγάλης εκτίμησης και αναγνώρισης!

Ωστόσο, την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023 οι Καβαλιώτες και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών θα έχουν μία μοναδική ευκαιρία να δούνε και να ακούσουν από κοντά τον «γιο του Δία», σε μία συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στην Αστική Φάρμα του Τσαλαπετεινού, στην πλατεία Καραολή.

Μαζί με τον Ψαραντώνη θα είναι σχεδόν όλο το «ξυλουρέικο», δηλαδή τα παιδιά του Λάμπης [ούτι], Γιώργης [λαούτο] και Νίκη [κρουστά], ενώ ο ίδιος ο Αντώνης Ξυλούρης θα «οδηγεί» με τη λύρα και τη μοναδική φωνή του που «αντηχεί» τις πλαγιές και τις κορυφές του Ψηλορείτη.

Η συναυλία του Ψαραντώνη στην Καβάλα συμπίπτει και με την κυκλοφορία του νέου δίσκου του Καβαλιώτη γιατρού και μουσικού Μιχάλη Πρεπόνη με τίτλο Χρέος. Σε αυτόν, ο μεγάλος Κρητικός ερμηνεύει τραγούδια του Πρεπόνη που βασίζονται στην «ακριβή» ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιώργου Σεφέρη, του Κ.Π. Καβάφη και σε μελοποιημένα εδάφια από την Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη.

Το Χρέος του Μιχάλη Πρεπόνη θα διατίθεται για πρώτη φορά σε CD την ερχόμενη Πέμπτη στον Τσαλαπετεινό!

Οι ερμηνείες του Ψαραντώνη για το Χρέος ηχογραφήθηκαν πριν από έναν χρόνο στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ συμπληρωματικές ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα.

Εκτός από τα μελοποιημένα τραγούδια, υπάρχουν και δύο σε στίχους του συνθέτη Μιχάλη Πρεπόνη, αλλά και ένα σε στίχους του επίσης Καβαλιώτη Βασίλη Ευφροσυνίδη [Βαρέα και Ανθυγιεινά] με τίτλο Χίλιοι δρόμοι, ένα τραγούδια στο οποίο συμπράττουν για πρώτη φορά οι «δύο κορφές, της Πίνδου και του Ψηλορείτη», δηλαδή ο Ψαραντώνης και ο κορυφαίος σολίστας του κλαρίνου Πετρολούκας Χαλκιάς: