Ο Θόδωρος Μουριάδης για τα 85 χρόνια Δημοτικό Ωδείο Καβάλας [φωτογραφίες]

Ο Δήμαρχος Καβάλας παρέστη στην πρώτη κατά σειρά εκδήλωση του εορταστικού τετραημέρου (27-30/4) που πραγματοποιείται για τον εορτασμό της επετείου από την ίδρυση του Ωδείου, στην Μεγάλη Λέσχη

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 27 Απριλίου 2023, στην κεντρική αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης, η πρώτη κατά σειρά εκδήλωση του εορταστικού τετραημέρου (27-30/4), για την επέτειο των 85 χρόνων λειτουργίας και παραγωγής αξιόλογου πολιτιστικού έργου του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας.

Η εκδήλωση, στην οποία παρέστη ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, συνοδευόμενος από τους  Προέδρους του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας και του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Κωνσταντίνο Πεφάνη και Σωκράτη Μποζούδη αντίστοιχα, περιελάμβανε έκθεση φωτογραφίας του Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας “Τα πρόσωπα του Ωδείου”, την παρουσίαση σημαντικών στοιχείων για την ίδρυση του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας και τη μουσική παιδεία στην Καβάλα τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, από τον ιστορικό ερευνητή, Κώστα Παπακοσμά και τις ομιλίες του Προέδρου του ΔΩΚ, Παναγιώτη Παπαδόπουλου και του Διευθυντή Σπουδών του ΔΩΚ, Φώτη Κουτσοθόδωρου, με θέμα “Η πορεία του ΔΩΚ και ο ρόλος της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης στη μουσική δημιουργία και εκπαίδευση”.

Θόδωρος Μουριάδης: Βρίσκαμε και θα συνεχίσουμε να βρίσκουμε τρόπους ώστε να ικανοποιήσουμε όλο το πεντάγραμμο της λειτουργίας του Ωδείου μας

«Είναι αλήθεια πως για πολλά πράγματα και ανθρώπους έχει να καμαρώνει η Καβάλα, κι ένα από αυτά την υμνεί με τη Μουσική και τους μουσικούς της.

Χιλιάδες πρέπει να είναι αυτοί που πέρασαν από το Δημοτικό Ωδείο μας αυτά τα 85 χρόνια, που χτύπησαν τις χορδές του, πάτησαν τα πλήκτρα του, φύσηξαν μέσα στους αυλούς του.
Κάθε χρόνο, δεκάδες παιδιά ξεκινούν έχοντας ως εφόδιο μόνο το μεράκι τους και καταλήγουν σε λίγα χρόνια να μας χαρίζουν βραβεία με τις εξαίσιες μουσικές τους.

Ο Δήμος μας συμπαραστέκεται σ’ αυτήν την προσπάθεια με κάθε πρόσφορο μέσο. Όμως, όσο μεγαλύτερη είναι η επιτυχία ενός φορέα, τόσο μεγαλώνουν και οι υποχρεώσεις του.
Γνωρίζω τα προβλήματα, γνωρίζω και τις λύσεις, μόνο που οι περισσότερες εξαρτώνται από την γενικότερη οικονομική κατάσταση του Δήμου, η οποία εξαρτάται από τις χρηματοδοτήσεις της Κυβέρνησης.

Παρόλα αυτά, βρίσκαμε και θα συνεχίσουμε να βρίσκουμε τρόπους ώστε να ικανοποιήσουμε όλο το πεντάγραμμο της λειτουργίας του Ωδείου μας.
Κι αν δεν προλάβουμε σ’ αυτήν τη θητεία μας, ελπίζω ότι με την ψήφο των Καβαλιωτών θα συνεχίσω να διοικώ τον Δήμο, και υπόσχομαι ότι στις προτεραιότητές μου θα παραμείνει η ικανοποίηση των αιτημάτων του Ωδείου μας.

▪ Χρειάζεται να αυξήσουμε το καλλιτεχνικό προσωπικό, ώστε να δημιουργήσουμε νέες τάξεις οργάνων (κοντραμπάσο, βιόλα, τρομπόνι, κόρνο, όμποε κλπ), νέων τμημάτων μουσικής τεχνολογίας, και άλλα.
▪  Χρειάζεται να εκσυγχρονίσουμε τα πληροφορικά συστήματα της λειτουργίας του Ωδείου, να συνδεθούν με τη βάση δεδομένων της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου, ώστε να είναι δυνατή η ηλεκτρονική πληρωμή διδάκτρων, η παροχή βεβαίωσης οφειλών, κα), να μπορεί να υπάρχει ηλεκτρονικό πρωτόκολλο και να γίνει σύνδεση με τη βάση δεδομένων του Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να αποκτήσουμε ηλεκτρονικό μαθητολόγιο.
▪ Χρειάζεται αύξηση των μόνιμων θέσεων καλλιτεχνικού προσωπικού, από μία σε 4 μέσα στην επόμενη 5ετία
▪ Χρειάζεται να λειτουργήσουμε 15μελή Επαγγελματική Ορχήστρα Δωματίου Εγχόρδων, που θα συμμετέχει σε τοπικά και διεθνή φεστιβάλ
▪ Χρειάζεται να καθιερώσουμε σε ετήσιο επίπεδο το Kavala Master Class που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2022, με τη συμμετοχή Καβαλιωτών σολίστ με διεθνή καριέρα
▪ Θέλουμε να επαναφέρουμε και να καθιερώσουμε τον Διαγωνισμού Σύνθεσης Έργων Μουσικής Δωματίου «Γ.Α. Παπαϊωάννου», που πραγματοποιήθηκε το 2013 και δεν ξαναέγινε.
▪ Στον τομέα των Φιλαρμονικών του Δήμου, καταρχάς προωθούμε προς ψήφιση νέο Οργανισμό Υπηρεσίας του Νομικού Προσώπου του Ωδείου, στον οποίο θα αναγνωρίζεται η Φιλαρμονική Ορχήστρα των Κρηνίδων ως ισότιμο τμήμα του Δημοτικού Ωδείου.
▪ Με τη διοίκηση του Ωδείου, σχεδιάζουμε, επίσης, την ενίσχυση τόσο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Καβάλας όσο και των Κρηνίδων με νέους μουσικούς και με αγορά νέων οργάνων, και θα προωθήσουμε τη συμμετοχή των δύο σχημάτων σε πανελλήνια φεστιβάλ και διαγωνισμούς φιλαρμονικών
▪ Άλλωστε, στον ίδιο σχεδιασμό βρίσκεται και η δημιουργία Ετήσιου Φεστιβάλ Φιλαρμονικών, που θα φιλοξενείται στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
▪ Η τεράστια παραγωγή μουσικής Παιδείας μας υποχρεώνει να αυξήσουμε τον αριθμό των εκδηλώσεων κλασικής μουσικής που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του φεστιβάλ Cosmopolis.
▪ Όπως σας είπα, όταν κάτι πάει πολύ καλά, οι απαιτήσεις μεγαλώνουν. Το πανέμορφο κτήριο που αγοράστηκε από τον Δήμο επί δημαρχίας Λευτέρη Αθανασιάδη δεν μπορεί πια να καλύψει τις ανάγκες του Ωδείου μας. Έτσι, αναζητούμε νέους χώρους, όπως το Παλιό Ωδείο, το παλιό Πρωτοδικείο και το κτήριο του ΕΟΚ».

Πρόγραμμα

  • Παρασκευή 28 Απριλίου: Συναυλία καθηγητών Δ.Ω.Κ. “Θυμάμαι την πρώτη μου συναυλία ως μαθητής”
  • Σάββατο 29 Απριλίου: Συναυλία του Κουαρτέτου Εγχόρδων “Αιμίλιος Ριάδης”
  • Κυριακή 30 Απριλίου: Συναυλία Μουσικής Δωματίου, για βιολοντσέλο και πιάνο.

(Δελτίο Τύπου)