Όλη η Ελλάδα μια καρέκλα

D-Day. Τα συμμαχικά και μη, Κόμματα της Αντιπολίτευσης ετοιμάζονται για την μεγάλη επίθεση. Όμως ελάχιστη αγωνία έχουμε για τη γεύση της μετεκλογικής σούπας τους...


Των Αντώνη & Κωνσταντίνου Κούφαλη

Οι κομματικοί τελάληδες έχουν προσδώσει στην 21η Μαϊου την ονομασία: D-Day. Είναι η νέα ”Επιχείρηση Ποσειδών” όπως είχε κωδικοποιηθεί η Συμμαχική απόβαση στην Νορμανδία στις 6 Ιουνίου του 1944, με σκοπό τη δημιουργία προγεφυρώματος από Καν έως Χερβούργο, για να περάσουν τα βρετανικά στρατεύματα στην ηπειρωτική Ευρώπη και να ανακουφιστεί το Ανατολικό Μέτωπο από τη γερμανική πίεση.

Ανάλογη επίθεση ετοιμάζουν τώρα και τα… συμμαχικά και μη, Κόμματα της Αντιπολίτευσης στις επερχόμενες εκλογές, στην προσπάθεια τους να ανακαταλάβουν τη γλυκιά Εξουσία που τόσο στερήθηκαν από την κυβερνητική κατοχή. Ιδιαίτερα, όσοι έβοσκαν στο μποστάνι της, κρατώντας και το μαχαίρι και το καρπούζι. Τώρα όμως, που έχουν πλέον και σχέδιο και εμπειρία, τα προγεφυρώματα του εχθρού δεν είναι ικανά να αντέξουν στην λυσσαλέα επίθεση της ενώ τα τσακάλια της παραπληροφόρησης και της καμαρίλας αναδιατάσσουν τις καρέκλες τους ώστε με το ”παύσατε πυρ” να σπεύσουν να τις ζεστάνουν συνεπικουρούμενοι από τη Δήμητρα και τον Οδυσσέα… Μαζί και αλά μπρατσέτα θα ανέβουν στον Όλυμπο της νίκης για να πετάξουν χαρταετό.

Κι όσο οι μέρες κυλάνε, λεπτομέρειες της επίθεσης διαρρέουν αργά και με το σταγονόμετρο. Οι επιτιθέμενοι δεν έχουν στο πλευρό τους άλλες δυνάμεις, ενώ ο Στάλιν που τότε τάχθηκε a priori στο πλευρό των Βρετανών, δεν ζει για να τους ενισχύσει. Επίσης, το πατατράκ των Καναδών στη Διέππη το 1942, τους κάνει προσεκτικότερους γιατί τους θυμίζει τις μαύρες μέρες του 2019, όταν όλες οι επιθέσεις, η μία μετά την άλλη, κατέληγαν σε φιάσκο. Θα πρέπει να επινοηθεί είτε ένας νέος Δούρειος Ίππος για να κρύψει στην κοιλιά του τους εισβολείς, είτε να συγκροτηθεί μια νέα μικτή ομάδα κατά το πρότυπο της COSSAC (Chief of Staff to Supreme Allied Commander ) που θα ηγηθεί των Αξιωματικών, -συγγνώμη των πολιτικών αρχηγών- κατά κλάδο.

Μέχρι να συμβεί όμως αυτό, ο αρχηγός των πολιορκητών και οι περί αυτόν , οργανώνουν την Επιχείρηση Ποσειδών στα χαρτιά, δίχως αποβατικά και δίχως πολεμοφόδια. Οι χειροβομβίδες κρότου λάμψης δεν έχουν επιθετική ισχύ και οι επιτελείς των αρχηγείων διαφωνούν από τώρα για το μοίρασμα της πίτας. Οι απαιτήσεις τους είναι μεγαλύτερες από το μπόι τους , χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψιν ότι, η σίτιση, η περίθαλψη και η στέγη τόσων εκατομμυρίων στρατιωτών και αμάχων, όσο κουβαρνταλήδες κι αν είναι Δήμητρα και Οδυσσέας, με σανό και φούμαρα δεν γεμίζουν τις κοιλιές τους ούτε πληρώνουν τα χρέη τους …

Έτσι, ευελπιστούν πως μέχρι την κρίσιμη εκείνη ημέρα, ανήμερα της εορτής των Ισαπόστολων Κωνσταντίνου και Ελένης, μόνο με μια άλλη καταστροφή, εφάμιλλη της πτώσης της Βασιλεύουσας στα χέρια των Οθωμανών, θα μπορέσουν να κουκουλώσουν τις ελλείψεις τους σε ανθρώπινο δυναμικό και υστέρηση αφηγήματος.

Ωστόσο, υπολείπονται τρεις εβδομάδες μέχρι την τελική έκβαση της συμμαχικής επίθεσης, η Άνοιξη μπήκε πλησίστια, τα μερομήνια προβλέπουν καυτό το φετινό καλοκαίρι, αλλά οι ταλαίπωροι Έλληνες που σιγοβράζουμε στο καζάνι της ακρίβειας και του πληθωρισμού, ελάχιστη αγωνία έχουμε για τη γεύση της μετεκλογικής σούπας τους, όταν αυτοί που μαγειρεύουν τη νέα συνταγή, απέδειξαν στο παρελθόν πόσο λίγη σχέση έχουν με την πολιτική κουζίνα.


Πηγή: Huffington Post Greece


 

O Αντώνης και ο Κωνσταντίνος Κούφαλης είναι θεατρικοί συγγραφείς