55 CANCRI E: Μια ομαδική οπτικοακουστική έκθεση στον πολυχώρο nekubi στην Καβάλα [φωτογραφίες]

Μια καλλιτεχνική αυτοσχεδιαστική σύμπραξη του Γιώργου Αγάλλου, του Λευτέρη Φασουλά και του Νίκου Σωτηρέλη

Το Σάββατο 13 Μαΐου 2023, στις 20:00 στον δημιουργικό χώρο nekubi (Ελ. Βενιζέλου 79, Καβάλα) εγκαινιάζεται η ομαδική πειραματική οπτικοακουστική έκθεση 55 Cancri e, μια καλλιτεχνική αυτοσχεδιαστική σύμπραξη του Γιώργου Αγάλλου, του Λευτέρη Φασουλά και του Νίκου Σωτηρέλη, εμπνευσμένη από τον ομώνυμο καυτό εξωπλανήτη.

Μετά τις 21:30 θα ακολουθήσει εμπνευσμένο από τη θεματική της έκθεσης σετ με δίσκους βινυλίου του Anton Beatbox των Uncontacted Tribes.

Για την έκθεση

55 Cancri e / Ο εξωπλανήτης κόλαση που απέχει 41 έτη φωτός από τη γη και η επιφάνεια του οποίου καλύπτεται από ωκεανούς λάβας με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 2.000 °C, ταξιδεύει τόσο γρήγορα που το έτος του διαρκεί μόνο 17,5 ώρες.

Το παράδοξο αυτό δυστοπικό περιβάλλον αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για την σύμπραξη τριών φαινομενικά αντιφατικών δημιουργών. Μικτές τεχνικές που συμπεριλαμβάνουν μαρμαρογλυπτική δωματίου, ιδέες μεγάλης κλίμακας με επίκεντρο τον άνθρωπο της μεταμοντέρνας εποχής, γλυπτική με ζωγραφικές δομές και ανανεώσιμα υλικά καθημερινής χρήσης σε συνεχή αναζήτηση φόρμας καθώς και ηχητικά κολάζ φυσικών, συνθετικών και αχαρτογράφητυων απόκοσμων ηλεκτρομαγνητικών συχντοτήτων σε έναν συνεχή διάλογο με τα έργα, τον χώρο και τον παρατηρητή.

Εκεί που ο Ντανταϊσμός και η Avant garde συναντούν την Arte Povera, τον Φουτουρισμό και την Sound Art, αλλά και τις γλυπτικά σμιλεμένες φόρμες του ήχου με δόσεις Space Age αισθητικής, κάπου σε αυτό το σταυροδρόμι συναντήθηκαν οι πρακτικές των τριών δημιουργών, αναμειγνύοντας τις καλλιτεχνικές προσεγγίσεις τους σε ένα παιχνίδι πειραματισμού, φαντασίας και δημιουργίας νέων εικονικών πραγματικοτήτων.

Παραμορφωμένες εικόνες από έναν μακρινό καυτό εξωπλανήτη, άγνωστης ταυτότητας μορφές και όντα, εγκαταστάσεις και κατασκευές συνοδευόμενες από κοσμικά ηχοτοπία και εξωγήινα σήματα, θραύσματα του μέλλοντος και θολές μνήμες ενός ξεχασμένου παρελθόντος, οργανικές και ανόργανες φόρμες, χωροχρονικά κενά. Ιδέες και σκέψεις, νέα και παραδοσιακά μέσα, φυσικά και τεχνητά υλικά σε διαρκή επικοινωνία, διαδραστικές τεχνολογίες,δυναμικές προσεγγίσεις με πολυεπίπεδες εφαρμογές, ζωντανή τέχνη που αλληλεπιδρά και επαναπροσδιορίζεται, εξελίσσεται και μεταλάσσεται.

Αυτός είναι ο 55 CANCRI E, ο αλλόκοτος καυτός εξωπλανήτης που ως πομπός καλεί τον επισκέπτη – δέκτη να απελευθερωθεί και να λάβει τα μακρινά τυχαία σινιάλα μέσα από το δικό του προσωπικό πρίσμα και να προτείνει νέες ιδέες καθώς ο ίδιος θα γίνεται ζωντανό κομμάτι της θεματικής αυτής βιωματικής εγκατάστασης.

Εκεί όπου τα τηλεσκόπια σταματούν, αναλαμβάνει η φαντασία…