Cosmopolis 2023: Τη χερσόνησο της Παναγίας θα «φωτίσει» φέτος το CosmoLights! «Καμβάς» τα σπίτια κάτω από το Φρούριο [φωτογραφία]

Αφιερωμένος σε διάσημους ζωγράφους θα είναι ο φετινός διεθνής διαγωνισμός Projection Mapping - Δείτε πού ακριβώς θα «προβληθούν» οι δημιουργίες των συμμετεχόντων

Από την Τρίτη 25 έως και την Κυριακή 30 Ιουλίου 2023 πρόκειται να πραγματοποιηθεί το διεθνές φεστιβάλ Cosmopolis στην Καβάλα, το οποίο, από ό,τι όλα «δείχνουν», φέτος «επαναπατρίζεται» με όσες δράσεις και εκδηλώσεις έχουν μέχρι στιγμής ανακοινωθεί να διαδραματίζονται στη χερσόνησο της Παναγίας.

Τα τελευταία τρία χρόνια, αναπόσπαστο μέρος του Cosmopolis αποτελεί η πρωτοπόρος και εντυπωσιακή δράση του CosmoLights, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών του Projection Mapping από όλο τον κόσμο.

Το 2020 και το 2021 οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να «φωτίσουν» το εμβληματικό κτίριο της Δημοτικής Καπναποθήκης στην πλατεία Καπνεργάτη, ενώ το 2022, λόγω της εκτέλεσης των έργων ανάπλασης της πλατείας, το CosmoLights «μετακόμισε» στην πλατεία Ελευθερίας με το επίκεντρο να είναι το κτίριο του Επιμελητηρίου Καβάλας.

Φέτος, το CosmoLights επιστρέφει ανανεωμένο και πιο φιλόδοξο για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, μετατρέποντας σε «καμβά» τα σπίτια της Παναγίας, της παλιάς πόλης της Καβάλας, που βρίσκονται «κάτω» από το Φρούριο και έχουν «μέτωπο» προς την παραλιακή οδό.

Δείτε το Template που έχει δοθεί στους υποψήφιους συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

Σύμφωνα με την ανοιχτή διεθνή πρόσκληση, η φετινή θεματική θα είναι «The Art of Light from Caravvagio to Van Gogh and more». Η φετινή διοργάνωση lighting show θα είναι αφιερωμένη σε διάσημους ζωγράφους και έργα ζωγραφικής.

Η πρόσκληση αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

«Aν είσαι φοιτητής εικαστικών ή καλλιτέχνης και θέλεις να αναδείξεις το project σου στο διεθνούς φήμης projection mapping event της Ελλάδας, δεν έχεις παρά να δηλώσεις συμμετοχή! Το Cosmolights δίνει την δυνατότητα φέτος σε ανοιχτό θέμα ανάπτυξης visuals από τους καλλιτέχνες, και απευθύνεται κυρίως σε φοιτητές και ανερχόμενους εικαστικούς.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους σε μια από τις πιο κεντρικές τοποθεσίες της πόλης, με στόχο να μεταμορφώσουν το αστικό τοπίο της Καβάλας.

Όλες οι προτάσεις θα πρέπει να αποστέλλονται μέσω της φόρμας συμμετοχής και θα αξιολογηθούν από την καλλιτεχνική και οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ. Η κάθε πρόταση θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:

  • Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει 30/06/2023, ενώ οι εγκεκριμένες προτάσεις θα γίνουν γνωστές μετά τις 05/07/2023
  • Το αρχείο βίντεο θα πρέπει να είναι σε ψηφιακή μορφή, 6000*2000 (PRORES-444.movformat)
  • Σαν ελεύθερο θέμα μη διαγωνιστικό, το visual content δεν θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο σε κάποια επιφάνεια. Η διαδικασία mapping θα γίνει από τους ειδικούς του φεστιβάλ.

Η υλοποίηση του event θα γίνει το διάστημα 25-30 Ιουλίου».