Ζήσης Α. Βαπορίδης: Η Καβάλα τίμησε έναν ταπεινό ευεργέτη της που συνεχίζει να προσφέρει παρά τα 90 του χρόνια [φωτογραφίες]

Αφορμή για την εκδήλωση ήταν η δωρεά στον Δήμο Καβάλας μίας συλλογής 600 σπάνιων νομισμάτων-Συγκινημένος ο «αειθαλής» κ. Βαπορίδης αναφέρθηκε στον πατέρα του και στο ήθος που του μεταλαμπάδευσε ως παρακαταθήκη

Το απόγευμα της Δευτέρας 19 Ιουνίου 2023 ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης και ο πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Νομού Καβάλας, Νίκος Τσουμπάκης τίμησαν στην αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης τον συνταξιούχο φαρμακοποιό, συγγραφέα, συλλέκτη και ιστορικό ερευνητή, Ζήση Α. Βαπορίδη, στο πλαίσιο των «Ελευθερίων» 2023.

Αφορμή για την εκδήλωση ήταν η δωρεά στον Δήμο Καβάλας μία αξιόλογης συλλογής 600 σπάνιων αρχαίων και παλαιών νομισμάτων που χρονολογούνται από το 350 π.Χ. έως και το 700 μ.Χ., μια συλλογή που ο ίδιος «έχτιζε» από το 1973 [διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ πατώντας εδώ].

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Θρακικής Εστίας Νομού Καβάλας, συγγραφέας και πρόθυμος να προσφέρει σε κάθε κοινωνική και πολιτιστική έκφανση της ζωής της πόλης, άλλοτε φανερά και άλλοτε διακριτικά, τις περισσότερες φορές διακριτικά, ίδιον του ταπεινού χαρακτήρα και του ήθους του.

«Τον τιμούμε για τη συνολική προσφορά του στην Καβάλα. Κρατάμε πολύτιμα κομμάτια του χθες για να σμιλεύουμε το αύριο. Σας ευχαριστούμε για όλα όσα έχετε κάνει για την πόλη μας», ανέφερε κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης.

«Υπάρχουν χαρές που δεν περιγράφονται. Μια τέτοια ήταν και η στιγμή που μου ζητήθηκε από τον ίδιο να μιλήσω σήμερα», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δυτικομακεδόνων Καβάλας, Αλέξης Γούλας, ο οποίος μίλησε για το έργο του κ. Βαπορίδη και για τον βίο του, ενώ αναφέρθηκε στο χρονικό της δωρεάς των νομισμάτων, από το πώς συγκεντρώθηκαν από τον κ. Βαπορίδη μέχρι την «ένταξή» τους στην ιστορική κληρονομιά της πόλης.

«Ο Ζήσης Βαπορίδης είναι ένα πρόσωπο ταυτισμένο με τον Θρακικό Σύλλογο και τη Θρακική Εστία αργότερα. Η ιστορία μας συνδέεται άμεσα με υπέροχους ανθρώπους που δε θα λησμονήσουμε ποτέ», ανέφερε ο πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Καβάλας, Νίκος Τσουμπάκης.

Λιτός στον λόγο του, όπως και στη ζωή του, ο κ. Βαπορίδης αναφέρθηκε στη συλλογή των νομισμάτων και στον πρωταρχικό στόχο του, να τη δωρίσει στην τοπική κοινωνία που υπηρέτησε άοκνα και αθόρυβα τόσα χρόνια, ενώ ιδιαίτερα μνεία έκανε συγκινημένος στον πατέρα του και στο ήθος που του «άφησε» ως παρακαταθήκη.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση