Ελευθέρια 2023: Η ιστορία των Φεστιβάλ της Καβάλας μέσα από τις αφίσες τους

Έκθεση αφισών που σχεδιάστηκαν από την Καβαλιώτισσα γραφίστρια Θώμη Αγγέλου, βιωματικό εργαστήριο για την ιστορία και τα βασικά βήματα δημιουργίας της αφίσας και ομιλία για την ιστορία της τυπογραφίας στην πόλη του καπνού και της προσφυγιάς

Η αυλαία των φετινών «Ελευθερίων», για τον επίσημο εορτασμό της 110ης επετείου απελευθέρωσης της Καβάλας από τα βουλγαρικά στρατεύματα, πέφτει στις 4 Ιουλίου 2023, με μια έκθεση αφίσας, με τίτλο: «Η Καβάλα των Φεστιβάλ – Η Ιστορία της εκτύπωσης μέσα από την δημιουργική ματιά της Θώμης Αγγέλου».

Για πρώτη φορά στη διάρκεια μιας έκθεσης παρουσιάζονται συγκεντρωμένες όλες οι δημιουργικές αφίσες που σχεδιάστηκαν από την γνωστή Καβαλιώτισσα γραφίστρια και εικαστικό για την προβολή σημαντικών πολιτιστικών γεγονότων και εκδηλώσεων της πόλης, όπως τα «Ελευθέρια», το Cosmopolis, το «Άδοντες και Ψάλλοντες», το Φεστιβάλ Φιλίππων κ.α.

Με μια πετυχημένη πορεία τριάντα ετών στο χώρο της εικαστικής δημιουργίας, η Θώμη Αγγέλου ταξιδεύει τους επισκέπτες στους πολιτιστικούς θεσμούς της πόλης μέσα από τις αφίσες που η ίδια φιλοτέχνησε και κοσμούσαν εξωτερικούς χώρους και μεγάλες επιφάνειες.

Να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια το λογότυπο των «Ελευθερίων» της πόλης έχει τη δημιουργική σφραγίδα της ίδιας, και προέκυψε μετά από την ανάγκη να αποκτήσει η διοργάνωση το δικό του Βrand ID. Επιπλέον, πρέπει να τονιστεί πως ο σχεδιαστικός άξονας του υλικού προβολής και επικοινωνίας των φετινών «Ελευθερίων» είναι εμπνευσμένος από την εποχή της λινοτυπίας, των κλισέ και των χαρακτικών. Εκείνης της χρυσής εποχής του καπνού και της οικονομικής ευμάρειας που ανθούσαν τα τυπογραφεία και όλα γίνονταν χειροποίητα, με κόπο, χρόνο, αλλά αστείρευτη φαντασία και μεράκι.

Στα εγκαίνια της έκθεσης την Τρίτη 4 Ιουλίου στις 20:30, στο ισόγειο της Μεγάλης Λέσχης, θα προβληθεί ένα θεματικό βίντεο με τις πετυχημένες δημιουργίες της Θώμης Αγγέλου, σε πρωτότυπη μουσική των Π. Λαζαρίδη και Χ. Πεχλιβανίδη, Crea Centers Kavala.

Παρουσίαση: Γιάννης Κομνηνός, Μιχάλης Μερκουρόπουλος

Θα παρατεθεί μπουφές, μία ευγενική προσφορά του τμήματος Μαγειρικής Τέχνης του Δ.ΙΕΚαβάλας.

Παράλληλες Εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν και δυο ενδιαφέρουσες παράλληλες δράσεις – εκδηλώσεις:

Την Πέμπτη 6 Ιουλίου στις 10.00 το πρωί, στο ισόγειο της Μεγάλης Λέσχης και στον δημοτικό κήπο, ένα masterclass και ένα βιωματικό εργαστήριο όπου οι συμμετέχοντες θα εισαχθούν στην έννοια της αφίσας ως βασικό επικοινωνιακό εργαλείο, στην ιστορία της και στα βασικά βήματα για την δημιουργία της. Επίσης, θα δημιουργήσουν τη δική τους αφίσα εμπνευσμένη από το θεσμό των Ελευθερίων, με την καλλιτεχνική τεχνική εκτύπωσης.

Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 2510 232005 & 6977 527317

Την Παρασκευή 7 Ιουλίου, στις 20.30 το βράδυ, στο ισόγειο της Μεγάλης Λέσχης, μια ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα: «Αναδρομή στην ιστορία της τυπογραφίας στην πόλη του καπνού και της προσφυγιάς» Παρουσίαση: Κωνσταντίνος Π. Παπακοσμάς – Ερευνητής τοπικής ιστορίας, Βασίλης Η. Λωλίδης, Δημοσιογράφος ΑΠΕ.

Στο τέλος της παρουσίασης θα γίνει απονομή τιμητικών επαίνων σε παλαίμαχους τυπογράφους.

Συνδιοργάνωση

▪ Crea Centers Kavala
▪ ΕΚΤυποΣΕ_Σωματείο Καταστηματαρχών Τυπογράφων & Συναφών Επαγγελμάτων    Ν.Καβάλας

Υποστήριξη

▪ Τμήμα Μαγειρικής Τέχνης Δ.ΙΕΚ Καβάλας
▪ 4ο ΕΠΑΛ Καβάλας,
▪ 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Καβάλας
▪ Εurope Direct ΑΜΘ
▪ Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Δ.Κ.
▪ Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Τ.Τ. Καβάλας